8 Mayıs 2001 Salı

Sevgili Bayram Çavuş (Gani Oğuz)


Aramızdan ayrılalı çok zaman olmadı. Ama seni her zaman anıyoruz. Mücadele arkadaşların anıyor, boyalı basın anıyor, senin belalın Eurogold anıyor. Eurogold yetkilileri diyesiymiş ki; "Bergama Köylülerine yaptıkları eylemlerden dolayı teşekkür ederiz. Onlar bize karşı mücadele etmesin diye, şantiyemizde siyanürlü altın çıkarmanın çevreye hiç zarar vermeyeceği tüm önlemleri aldık. Bu tedbirleri almamıza neden oldukları için Bergama Köylülerine teşekkür ederiz:"
Yalana bak Bayram Çavuş, demogojiye bak! Bunların hepsi kuyruklu yalan. Şu an senin öfkeyle kükrediğin canlanıyor gözümün önünde. Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ndeyken kızın Gönül'e çöpe attırdığın Eurogold'cuların gönderdiği çiçekler geliyor aklıma.
Sevgili Bayram Çavuş. Cenaze törenin de simge haline gelen pijamanda bizlerleydi. Onyedi köyden getirtilen toprakta seninle birlikte cenaze kortejindeydi. Vasiyetlerin yerine getirilmeye başlanmıştı. Köy mezarlığı, insanları, seni sevenleri almıyordu. Oraya gelen herkes bir Bayram Çavuştu. Ortalık tıklım tıklımdı. Maden sahasının çevresinde mücadele arkadaşların, işlerinin çokluğuna bakmadan, binlercesi biraraya gelip, başta Oktay Konyar olmak üzere meşaleli protestolara başladı. Yanan her meşaleye parlaklığı sen veriyordun. Gecenin karanlığında yolları sen aydınlatıyordun. İnsanların "Bayram Çavuş aramızda" demesi bundandı.
Senin belalın Eurogold Bakanlar Kurulu'ndan bir karar çıkartmış. Mahkeme kararına bakmadan deneme üretimi yapılabilirmiş. Ama bir şart ileri sürülüyormuş; Köylüleri ikna etmek! Şirket yetkilileri hemen ikna turlarına başlamış. Her gittikleri köyde Bayram Çavuş'lar onları kovuyormuş. Hele Çamköy'de, Sabahat Hanım'ın Eurogold'cuları yaka paça köyden kovması, son olarakta Tepeköy'de onlara meydan dayağı atılması, orada rahat uyumanı sağlıyordur herhalde.
Oktay Konyar'a eylemlerden dolayı 18 ay hapis cezası verilmiş. Konyar ise, "Bizim doğru yaptıklarımız suç sayılıyor. Biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz. Köylüler istemezse bu maden çalışmayacak" diyor.
Arkasında 200 bin üyesi olan sendikalar, kitle örgütleri Bergama Köylüleri'ni destekleme ziyaretleri yapıyor. Pınarköy'e geldiklerinde senin evini, sonra da mezarını ziyaret ediyorlar. Oralarda senin mücadeledeki kararlılığın uzun uzadıya anlatılıyor. Madene karşı verilen mücadelenin kesinlikle başarıya ulaşacağına olan inançlar tazeleniyor. Sana mezarının başında söz verilerek ziyaret bitiriliyor.
Yedi lokmanda, kırk yemeğinde senin evin ziyaretçi akınına uğruyor. Senin fotoğraflardaki ve belleklerimizdeki gülümseyen yüzün, doğru yaptığımıza olan inancımızı arttırıyor, pekiştiriyor. Bergama köylülerinin inancı kısaca şu: "Eurogold işçi alma vaadiyle, durumun vahametini bilmeyen köylüleri kandırarak, onlara iş bulma vaadi yaymaya çabalasa da hevesleri kursağında kalacak. VE BU MADEN ÇALIŞMAYACAK!"
Sen rahat uyu Bayram Çavuş. Sevgili abim, sen rahat uyu.


                                                                                                          Gani Oğuz - BERGAMA 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...