17 Ocak 2011 Pazartesi

Harakani Hazretleri yanılmış olmalı!

Özer Akdemir
17 Ocak 2011 00:00



Başbakan Tayyip Erdoğan, Cuma günkü genişletilmiş il başkanları toplantısında Kars'taki İnsanlık Anıtı'na yönelik 'ucube' sözleri nedeniyle kendisini eleştiren aydın ve sanatçılara "tarihi bunlar sadece bilir. Özgürlüğü savunurlar ancak entelektüel despotturlar" diye yanıt verdi.
Erdoğan, bir kez daha "gözü olanın estetikle ucubeyi birbirinden ayırtadebileceği"ni ileri sürerek sözünün arkasında olduğunu söyledi. Erdoğan'ın bu cümlenin ardından söyledikleri ise bu sözlerden daha çok tartışılmayı ve eleştiriyi hak ediyor:  "Hiçbir tarihi eserin olduğu yerde bunu yapamazsınız. Belli bir mesafe konulur. Tarih Tabiat Varlıkları Kurulu'nun verdiği karara rağmen, bunun dikilmesine müsaade edemem". 

10 bin yıllık Hasankeyfi, 2 bin yıllık Allianoi antik kentini ve 2400 yıllık Gelin Geçmez Köprüsü (İncekemer Köprüsü)'nü ömürleri 50 yıl ile sınırlı sulama barajları altında bırakmak için yapmadık şey bırakmayan hükümetin Başbakanının, bu sözleri söyleyebilmesi nasıl açıklanabilir?
1988 yılında Yortanlı Barajı inşaatı ile Paşa Ilıcası olarak bilinen yerde yapılan kazılarda bölgenin Allianoi Antik Kenti olduğu anlaşılmıştı. Başbakan Erdoğan Tabiat Varlıkları Kurulunun kararını "ucube" olarak gördüğü heykelin yıkılmasına dayanak yaparken, şimdi kuma gömüp sulara terk ettiği Allianoi’nin 2001 yılında İzmir 1. No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu (KTVKK) tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edildiğini bilmezden gelmeyi yeğliyor. Üstelik, yoğun siyasi baskılar nedeniyle antik kentin "kuma gömülerek korunması" gibi "ucube" bir karara imza atan İzmir 2 No'lu KTVKK bile 13.10 2005 yılında "... korumaya yönelik önlemlerin Bakanlığımızca çözümlenmesine, çözüm üretilene kadar barajda su tutulmamasına" karar vermişti. Bugün, "Harakani Hazretlerinin türbesini gölgede bırakıyor" diye bir heykeli yıkılması "fetvası"nı veren Başbakan'ın partisinden öyle baskılar geldi ki, aynı İzmir 2 Nolu KTVKK "antik kentin kille kaplanıp, kuma gömülmesinin koruma için yeterli olacağı" gibi Allianoi'nin baraj sularının altında kalmasına yol açacak kararı almak durumunda kaldı. 

Nakşibendi tarikatının kollarından birisini meydana getiren Ebul Hasan El Harakani'nin türbesi gölgede kalıyor diye, üstelik kendi belediye başkanı tarafından yaptırılmış heykelin yıkım emrini veren Erdoğan'ın bu davranışı her türlü yoruma açık. Ülkenin onca sorununun önüne bir cümlesi ile heykel tartışmalarını koyan ve günlerce kamuoyunda bundan başka bir şeyin tartışılmamasını sağlayan Başbakanın bu yeteneği ise yoruma gerek bırakmıyor.
Harakani yıllar önce şöyle seslenmiş; "Şu iki kişinin çıkardığı fitneyi, şeytan bile çıkaramaz: Dünya hırsına sahip alim ve ilimden yoksun sufi." Başbakan Erdoğan'ı bu sözlerdeki kişiler arasına koyamayacağımıza göre, Harakani yanılmış olmalı! (İzmir/EVRENSEL)
https://www.evrensel.net/haber/176079/basbakan-yaptigina-bakmadan-konusuyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...