22 Kasım 2011 Salı

Çevre düşmanları derneğe saldırdı


Foto kodu: cine_saldiri, 1, 2, (Mehmet coban, 1)
 22 Kasım 2011
Özer Akdemir
Aydın’ın Çine ilçesinde önceki gün açılan Doğa Severler ve Koruma Derneği açılış törenin hemen ardından saldırıya uğradı. Çok sayıda siyasi parti temsilcisi, dernek ve örgütün katılımı ile gerçekleştirilen dernek bürosu, açılış törenin bitmesinin hemen ardından üç kişinin fiili saldırısına uğradı. Kalabalığın dağılmasından sonra derneğe gelen kişiler hakaretler eşliğinde dernekte bulunanlara saldırdı. Derneğin eşyalarını ve camlarını kıran, afişleri yırtan üç kişi, dernek başkanı ve iki kişiyi de darp etti. Silahlı oldukları belirtilen saldırganların üçünün de belediyede çalıştıkları ve CHP üyesi oldukları belirtilirken, saldırganlardan İlker Ünal’ın 12 yıl Çine belediyesi eski başkanı, şimdi CHP Aydın milletvekili Osman Aydın’ın şoförlüğünü yaptığı dile getirildi. Çine'de özellikle İbrahim Kavağı köylüleri yaklaşık 10 aydır, meralarına yapılmak istenen rüzgar santrallerine (RES) karşı direniyorlar. Yaşam alanlarında RES istemediklerini belirten köylüler, eski belediye başkanı Osman Aydın'ın ortak olduğu RES şirketinin çalışmalarına engel oluyorlardı.



AÇILIŞ TÖRENİNİN ARDINDAN SALDIRDILAR
Çine’de yaşam alanlarını tehdit eden maden ocakları ve RES yatırımlarına karşı mücadele süreci içerisinde kurulan çevre derneği açılışının hemen ardından saldırıya uğradı. Yaklaşık 1 yıldır meralarında yapılmak istenen RES’lere karşı direnen İbrahim Kavağı, Kavşit, Topçam ve Karakollar köylülerinin kurduğu dernek binası önceki gün birçok kurum temsilcisinin yer aldığı bir törenle açıldı. Açılış töreninin yapıldığı alanı mücadele ettikleri maden işletmeleri ve RES’le ilgili pankartla donatan Çine köylüleri, misafirlerini böreklerle ağırladılar. Törende yapılan konuşmalarda Çine’de faaliyet gösteren maden ve enerji şirketlerinin hiçbir kural tanımadan doğayı katlettiğini, halkın yaşam alanlarını yaşanmaz hale getirdiği belirtildi. Buna karşı verilen mücadelenin son dere meşru olduğunun ifade edildiği konuşmalarda, bu mücadele sırasında köylülere karşı güç kullanan jandarma ve ilçenin en büyük sermaye gruplarından Çine eski Belediye Başkanı, şimdinin CHP Aydın milletvekili Osman Aydın RES ve maden yatırımlarındaki çevre sorunları nedeniyle eleştirildi.
Açılış törenin ardından kalabalık dağıldıktan sonra derneğe gelen üç kişi, hakaretler eşliğinde dernek yöneticilerine saldırarak, eşyaları kırdılar. Saldırı sırasında dernekte bulunan Kavşit Köyünden Mehmet Çoban, Karakollar Köyünden Nazım Dişçi ve Dernek Başkanı Topçam Köyü eski muhtarı Süleyman Yıldız saldırganlar tarafından darp edildi. Silahlı oldukları söylenen saldırganlar, Mehmet Çoban'ı ve Süleyman Yıldız’ı yüzünden yaraladılar. Dernek bürosunun camlarını, masa ve sandalyelerini kıran saldırganlar, dernekteki afiş ve pankartları da yırttılar. Saldırganlar Mehmet Çoban’ın baygınlık geçirmesinin ardından olay yerinden kaçtılar.

ARDINDA KİM VAR?
Saldırının ardından aranan polis dernek bürosuna gelip tutanak tutarken, kimlikleri belirlenen üç kişinin Çine belediyesinde çalıştıkları belirlendi. Saldırganlardan birisinin eski belediye başkanı, CHP Aydın milletvekili Osman Aydın'ın eski şoförü İlker Ünal olduğu dile getiriliyor. Çine'de özellikle İbrahim Kavağı köylüleri yaklaşık 10 aydır, meralarına yapılmak istenen rüzgar santrallerine karşı direnirken geçtiğimiz aylarda jandarma köylülerin direnişine jop ve biber gazı ile müdahale etmişti. Gözaltıların ardından biri kadın iki köylü tutuklanarak yaklaşık 1 ay cezaevinde kalmışlardı.
Saldırıya uğrayan dernek yöneticileri saldırıdan eski belediye başkanı CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın'ın sorumlu olduğunu düşündüklerini söylediler. RES şirketine ve vahşi madencilikle doğanın katledilmesine karşı direndiklerini söyleyen dernek başkanı Süleyman Yıldız, bu saldırıya rağmen mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Dernek açılışı için Çine'de bulunan EMEP Aydın İl başkanı Abdurrahman Saran ve EGEÇEP Dönem sözcüsü Ertuğrul Barka saldırının ardından dernek binasına giderek incelemelerde bulundular. Barka ve Saran Çine Polis Merkezinde ifadeleri alınan dernek yöneticilerini de yalnız bırakmadılar.
“BELLERİNDE SİLAH VARDI”
Saldırı ile ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Topçam köyü eski muhtarı Süleyman Yıldız, açılış töreninin ardından kendileri dernek bürosunda otururlarken üç kişinin büroya gelerek küfürler eşliğinde kendilerine saldırdığını, cam ve masaları kıran kişilerin bellerinde silah taşıdıklarını söyledi. Saldırganlar tarafından darp edilen ve yüzünden yaralanan Mehmet Çoban da saldırganların bellerinde silah olduğunu belirtirken, saldırganları CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın'ın azmettirmiş olabileceği çünkü derneğin Osman Aydın'ın sahibi olduğu RES projesine karşı mücadele ettiğini söyledi.
Çine Doğa Severler ve Yardımlaşma Derneği geçtiğimiz Kurultay'da EGEÇEP'e üye olmuştu. EGEÇEP Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka derneğe yapılan saldırının yaşam alanlarını koruyan köylülere yönelen baskı ve saldırının bir parçası olduğunu belirterek, platformun bu saldırganlığa sessiz kalmayacağını söyledi. Barka, her zamankinden daha kararlı bir şekilde Çine köylülerinin yanında olacaklarını, onlara uygulanan bu saldırıyı tüm ülkeden çevre direnişlerine ve yaşam savunucularına taşıyacakların söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...