13 Şubat 2014 Perşembe

40 yıllık çaba boşa mı gidecek?



Manisa Köprübaşındaki nükleer kirliliğin İzmir Körfezi'nin temizlenmesine dönük 40 yıllık çabaları boşa çıkarabileceği dile getiriliyor.

Özer AKDEMİR

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YGSP) İzmir İl Örgütü Manisa Köprübaşı İlçesi ve civarındaki köylerde eski uranyum madeninden kaynaklı radyoaktif kirlilikle ilgili İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına başvurdu. Yöredeki kirliliğin bilimsel raporlarla ortaya konduğunun belirtildiği başvuru dilekçesinde bilimsel çalışmaların radyoaktif tehlikenin Gediz'e ve oradan da İzmir Körfezine ulaştığını gösterdiği belirtilerek, gerekli önlemlerin alınması istendi.

MANİSA VALİLİĞİ HAFİFE ALIYOR

YSGP adına daha önce TAEK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Manisa Valiliği'ne Köprübaşındaki kirlilikle ilgili başvuralar yapan parti önceki dönem eş genel sözcüsü Av. Arif Ali Cangı'nın dilekçesine Manisa Valiliğinden yanıt geldi. TAEK'in bölgede yaptığı çalışmaları aktaran ve radyoaktif tehdidin halk sağlığı için bir risk oluşturmadığını ileri süren Manisa Valiliği, yöredeki toprak ve sulardan alınan numunelerle ilgili analiz sonuçlarının da belli olduğunda kamuoyu ile paylaşılacağını dile getirdi. Cangı Manisa Valiliğinin bu yanıtını, alanda yapılan yüksek orandaki radyasyon ölçümlerinin hafife alınmaya çalışıldığı şeklinde yorumladı. Köprübaşındaki radyasyonun Gediz'e oradan da Ege Denizine ve İzmir körfezine taşındığının yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konduğunu belirten Cangı, bu kirlilikle ilgili İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'ne de YSGP adına başvuru dilekçesi verdi.

NÜKLEER KİRLİLİK İZMİR KÖRFEZİNİ ETKİLEDİ Mİ?

Dilekçesinde 2004 yılında Ege Üniversitesi (EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, İzmir Körfezi'nin, Gediz Nehri'nin taşıdığı ağır metal ve çamurlu tortularla kirlendiğinin ortaya konduğunu aktaran Cangı, Prof. Dr. M. Nurullah Kumru tarafından yapılan çalışmada bu durumun İzmir Körfezinin temizlenmesi için harcanan 40 yıllık çabanın boşa gidebileceği anlamına geldiğinin ortaya konduğunu dile getirdi. Cangı, Kumru'nun araştırmasında uranyum, toryum, radyoaktif potasyum ve radyum değerlerinin ölçüldüğü, kimyasal analizlerde de kurşun, krom ve bakır gibi elementlere rastlandığını ifade ederek, "bu araştırma ile yukarıda belirtilen Köprübaşı'ndaki araştırma sonuçları birleştirildiğinde, Köprübaşı'ndaki radyoaktif kirliliğin, Gediz Nehri'ne oradan da İzmir Körfezi'ne bulaşmış olabileceği ortaya çıkmaktadır" dedi. Cangı, Köprübaşı uranyum yatağı çevresinde tespit edilen tehlikeli boyuttaki kirliliğin Gediz Nehri'ne ve İzmir Körfezi'ne etkileri konusunda yapılmış bir araştırma olup olmadığını sorarken, "şimdiye kadar yapılmış bir araştırma yoksa, bu konunun ciddiyetle ele alınmasını, gereken bilimsel inceleme ve değerlendirmelerin yaptırılmasını" talep etti. Cangı dilekçesinde, çalışmalar sonucu ortaya çıkacak çevre sağlığı ve canlı yaşamını tehdit eden unsurlar için kurumlar tarafından gereken önlemlerin alınmasını da istedi. / İzmir
www.evrensel.net
Eklenme tarihi: 2014-02-13 06:00:15

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...