9 Temmuz 2015 Perşembe

Artvin’de yaylada barikat kentte direniş


Özer AKDEMİR
İzmir
Artvinliler yaşam alanlarını korumak için yine ayakta. Valiliğin Cerattepe’de Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madeni için yer tespiti konusunda “bu iş bugün bitecek” talimatı verdi. Kafkasör yaylasında yol kesen jandarma, Cerattepe’ye çıkışlara engel olurken, Artvinliler 4-5 farklı yerde kurdukları barikatlarla devlet görevlileri ve şirket elemanlarını yaylaya sokmadı. Artvin kent merkezi de direnişe katılırken jandarmanın Cerattepe'den çekildiği öğrenildi.
HALK VALİLİĞİN ÖNÜNDE TOPLANDI
Geçtiğimiz hafta Cerattepe’de şirketin maden alanını Orman Genel müdürlüğünden teslim alması ile ilgili çalışması halkın barikatına çarpmıştı. Artvin Valiliğinin “bu iş bugün bitecek” talimatı ile harekete geçen jandarma kuvvetleri Kafkasör girişinde yolu keserek Cerattepe’ye halkın gidişine engel olmak istedi. Cerattepe’de Artvinlilerin kurduğu nöbet noktası ile kentteki direnişin irtibatını kesmek isteyen bu hamleye karşı yüzlerce Artvinli Kafkasör’e ve Cerattepe’ye yöneldi. Şirket yetkilileri ve Orman Genel müdürlüğü elemanlarının Cerattepe’ye çıkışına engel olmak için 4-5 farklı yere tekrar barikatlar kurulurken, Artvin kent merkezi de hareketlendi.
ESNAF KEPENK KAPATTI
Yaylaya çıkmaları jandarma tarafından engellenen halk Artvin Valiliği önünde toplanırken, kentteki esnaflar da işyerlerine “Cerattepe’deki müdahaleye tepki” içerikli dövizler asıp kepenk kapatarak eyleme destek verdi.
SAVUNMA HAKKIMIZI KULLANIYORUZ
Cerattepe’deki barikat noktasında görüştüğümüz Yeşil Artvin Çevre Derneği Başkanı Neşe Karahan, Artvin halkının yaşam hakkını savunmakta kararlı olduğunu belirterek, “Artvinliler burada, birkaç kod aşağıda ve kent merkezinde altın madenine karşı direnmeye devam ediyor. Esnaflar kepenk kapatıyor. Bizler de Cerattepe’ye giden yolları kesmiş durumdayız. Cerattepe’de bir oldubittiye izin vermeyeceğimizi kaç gündür vali beye anlatmaya çalışıyoruz. Orman bölge müdürlüğünün elamanları ile şirket elemanlarının maden sahasına giren ormanlık alanın tespiti çalışmasını yine yaptırmayacağız. Mahkemenin iptal ettiği ÇED yerine yeni ÇED oyunlarına izin vermeyeceğimizi ilettik. Yeni ÇED’i asla kabul etmiyoruz. Genelgeyle mahkeme kararını delmeye çalışıyorlar. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Vali bey bizi anlamamakta kararlı. Biz de kararlıyız” dedi.
ARTVİN’DEN TÜM ÜLKEYE DESTEK ÇAĞRISI
Buradaki sorunun ve direnişin sadece Artvin’in olmadığını biliyoruz. Şu anda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde ve birçok yerde Artvin’deki direnişe destek için çabalayanlar var. Herkesi de yaşam alanlarını koruma mücadelesine destek vermeye, doğa mirasına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÇEVRE DAVASINI AÇIYORUZ
Artvin Adliyesinde madene karşı açılacak dava hazırlıklarını yaparken görüştüğümüz Av. Bedrettin Kalın da valinin tutumunu eleştirerek, “Jandarmaya kesin talimat verildiği söyleniyor. Zaten tam teçhizatlı çıkmış jandarma Kafkasör’e. Vali Artvinlilerin korkacağını sanıyor. Yanıldığını görecek bugün de” dedi. Madene verilen izinlerle ilgili 756 imzalı katılım dilekçesi ile dava açacaklarını aktaran Kalın, “Bergama köylülerinin ilk açtığı dava 652 yurttaş adına açılmıştı. Biz, Bergama’nın rekorunu kırarak Türkiye’nin en büyük katılımlı çevre davasını açıyoruz” diye konuştu.
KENT KAFKASÖR’E AKIYOR
Yeşil Artvin Çevre Derneği yönetim Kurulu üyesi Göksel Öztürk, jandarmanın Kafkasör nizamiyede barikat kurarak Cerattepe’ye gidişleri engellemeye çalıştığını ve müdahale hazırlığı yaptığını aktararak, “Bizler de buna karşı Kafkasör’e çıkan yolda 4-5 farklı yerde barikat kurduk. Halk Kafkasör’e akıyor, bir yandan da kent merkezinde eylem yapılacak. Direnmeye kararlıyız” dedi.
VALİ ‘CENGİZ’İN VALİSİ GİBİ’
Artvin’e 16 kilometre, dünyaca ünlü Kafkasör yaylalarına ise sadece 8 kilometre uzaklıkta işletilmek istenen altın madenine karşı 20 yıldır bir direniş var. 20 yıldır madenci şirketlerin Cerattepe de işletmek istediği altın madenine karşı direnen ve madene izin vermeyen Artvinliler, son olarak AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding tarafından alınan maden sahasında yeniden altın çıkarma girişimine karşı da yaklaşık 2 aydır ayakta. Mahkeme tarafından iptal edilen ÇED raporu yerine yeni bir ÇED Raporu kandırmacası ile altın madenciliği için yeniden girişim başlatılması üzerine Haziran ayı başından itibaren Artvinliler Cerattepe’de nöbete başlamışlardı. Maden araçlarının alana girmesine barikat kurarak izin vermeyen halkın kararlılığına karşın Artvin Valisi’nin şirketin alanda çalışması için inadı da devam etti.
Artvinliler, Cengiz Holdingin Artvin Valiliğine tanıtım günleri adı altında yaptığı 104 bin lira bağışın gereği tarafsızlığını yitirdiği ve şirket valisi gibi davrandığını belirtti.

Eklenme Tarihi: 09 Temmuz 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...