23 Ağustos 2015 Pazar

Talan ordusu, Ordu çevre çalıştayında tartışıldı


Yerel Medya ve Çevre çalıştaylarından dördüncüsü Ordu’da gerçekleştirildi. Son yıllarda Karadeniz’de yoğunlaşan doğa talanından fazlasıyla nasibini alan Ordulular çalıştayda yaşadıkları sorunları ve verdikleri mücadeleyi anlattılar.
Çalıştayın moderatörlüğünü Dünya Kitle İletişim ve Araştırma Vakfı koordinatörü İnci Demirkol yaptı. TESK Otel’de yapılan toplantıya Ordunun yanı sıra Samsun, Kastamonu, Trabzon, Zonguldak gibi illerden kurum temsilcileri, yaşam savunucuları ve gazeteciler katıldı. 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir yakın gelecekte ülkeyi bekleyen susuzluk tehlikesi ve dünyadaki su kıtlığını anlattığı sunumunda, hergün 6 bin çocuğun su kirliliği ya da yetersizliği nedeniyle öldüğünü söyledi. Türkiye’nin su fakiri ülkeler listesine gittikçe yaklaştığını belirten Demir, çölleşmenin insanlığa maliyetinin günlük 42 milyar doları bulduğunu dile getirdi. Demir, “Suyun elinden tutarak, onu korumamız gerekiyor” dedi.
DIŞ GÜÇLER YALANI
Gazetemiz İzmir muhabiri Özer Akdemir, Ordu Fatsa yakınlarında işletilmek istenen altın madenciliği ve ülkemizdeki diğer altın madenlerinin yarattığı çevresel kirlilikle ilgili bilgiler verdiğini sunumunda ağırlıklı olarak Bergama köylü hareketinin sönümlenmesinde önemli bir rol oynayan “Alman Vakıfları ve dış güçler” iddialarının ardındaki gerçekleri anlattı.
ENERJİMİZ DIŞA BAĞIMLI
Çevre Mühendislerdi Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk çevre mevzuatı ve ÇED süreci ile ilgili bilgiler verdiği sunumunda, özellikle Terme’de yapılmak istenen termik santralle ilgili gelişmeleri de paylaştı. Karadeniz’in hükümet tarafından enerji bölgesi olarak düşünüldüğünü kaydeden Çoluk, yörede yaşanan çevre sorunları ile ilgili görüşlerini aktardı. Elektirik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ ise sunumunda ağırlıklı olarak ülkedeki elektirik üretim politikaları ve bunun çevresel, ekonomik etkileri üzerinde durdu. “Enerji olmadan yaşayamayız ama içinde sağlıklı bir yaşam olmayacaksa, satın alacak gücümüz yoksa o enerjiyi ne yapalım?” diye soran Özdağ, önemli olanın enerjiyi üretmekten öte verimli kullanmak olduğunu söyledi. Ülkenin enerji üretiminde dışa özellikle doğalgaza bağımlı hale getirildiğine işaret eden Özdağ, “Bunu azaltmak adına termiğe, HES’lere mahkum ediliyoruz. Hiçbir çevresel ve sosyal yıkımını gözetilmiyor. Türkiye dünyanın en önemli karbon kaçak ülkesi haline getiriliyor” dedi.
Avukat Özgürel Başaran’ın çevre direnişleri ve hukuksal hakları anlatırken, İlker Berkaslan oluşturulan medya iletişim ağı ve sosyal medya hakkında bilgiler verdi.
KARADENİZ'İ YIKIM PROJELERİ
Çalıştayın  son konuşmacısı Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Resul Şahin, Amasra’dan Trabzona kadar olan alandaki çevre kirliliği yaratan faaliyetler hakkında bilgiler verdi. “Karadenizi bütünüyle yok erecek projelerle karşı karşıyayız” diyen Şahin, konuşmasının önemli bir bölümünü Ünye Fatsa arasındaki altın madenine ayırdı. İki hafta önce esnaflardan borçlanarak 5 bin 200 lirayı denkleştirip bilirkişi keşfi için yatırdıklarını aktaran Şahin, “İngiliz Stareks firmasının 11 köyü kapsayan 186 hektar alanda altın arama ruhsatı var. Bu havzanın yok olması demek. Bunun dışında Ordu’da tam 6 tane daha altın madeni bulunmakta. Bunları durduramazsak Ordu’nun halini düşünemiyorum bile. Ordu gelecekte siyanürle yok olmuş bir kent olacak” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

 Eklenme Tarihi: 23 Ağustos 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...