9 Ağustos 2015 Pazar

Yerel medya ve çevre ağı örülüyor


Karadeniz Bölgesi Çevre için Medya ve İletişim Ağı çalıştaylarından ikincisi dün Sinop Öğretmenevinde gerçekleştirildi. Çalıştay katılımcıların çevre duyarlılığının arttırılmasının yanı sıra medya emekçilerinin özellikle yeni medya kaynaklarını daha etkin kullanabilmesini hedefliyor.
19
GAZETECİ YAŞAMDAN YANA TARAFTIR
Dünya Kitle İletişim Vakfı tarafından gerçekleştirilen çalıştayın ilk sunumunu yapan 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, suyun önemi, su kirliliği ve suyla ilgili politikaları anlattı. Suyun toplumsal öncelikli bir değer olduğunu belirten Demir, “Su stratejik bir meta haline getirilmemelidir. Ticaret konusu yapılamaz. Savaş değil barış aracı olmalıdır” dedi. Evrensel Gazetesi İzmir muhabiri Özer Akdemir, Manisa Köprübaşı ve Söke Kisir köylerinde yapılan uranyum madenciliğinin yarattığı çevresel ve sağlık sorunlarını aktararak; “35-40 yıl önce Ege’nin çeşitli yerlerinde yapılan uranyum madenciliğinden kaynaklanan sorunları bile çözemeyen, görmezden gelen, AKP’nin nükleer enerji santrali kurma düşüncesi tam bir aymazlık örneğidir” diye konuştu. Yaşamın savunulduğu yerde gazetecinin tarafsız olamayacağını belirten Akdemir, ülkemizdeki ekoloji mücadeleleri ve başarılı direnişlerle ilgili örnekler verdi. Yeşil Gazete İklim ve Enerji Haberleri editörü Pınar Demircan da, sunumunda insan merkezli yaklaşımların çevreyi ötekileştirdiğini belirterek, geçtiğimiz yıl gidip gördüğü Fukişima’yla ilgili gözlemlerini aktardı. “Fukişima faciası bitmedi” diyen Demircan, “Japonlar radyasyon yokmuş oyunu oynuyorlar sanki. Buna karşın 54 nükleer santralin hepsini kapattılar” dedi.
YEREL DİRENİŞLER KONUŞTU
Çevre Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Baran Bozoğlu ÇED süreçlerini ve yapılan değişiklikleri anlattığı sunumunda nükleer santral yapmak için ortaya konan yalanlardan bahsetti. Sinop NKP temsilcisi Zeki Karataş Sinop’taki nükleer santral karşıtı mücadele deneyimlerini aktarırken, çalıştaya Kastamonu Loç Vadisi, Merzifon termik santral direnişlerinden gelen temsilciler de mücadele süreçleri ve son durum hakkında bilgi verdi. Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Eser Akgül yeni medya ve sosyal medyanın gelişimini aktarırken, Gezi isyanının sosyal medya için de bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Almanya’dan gelen radyoloji uzmanı Dr. Alper Öktem de yenilenebilir enerjinin önemi ve Almanya deneyimi hakkında bilgiler verdi. Çalıştayda gazeteci Nazım Alpman bu tür etkinliklerde yerel mücadele deneyimlerinin paylaşımının önemine dikkat çekerken, bilgisayar uzmanı İlker Bekarslan oluşturulan internet portalı hakkında bilgiler verdi.

Etkinliğin ardından toplu olarak Gerze’ye gidilerek nükleer santral karşıtı direniş çadırı ve yaşam savunucuları ziyaret edildi, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının yıldönümü ile ilgili basın açıklamasını gazeteci Pınar Demircan yaptı.(İzmir/EVRENSEL)
Eklenme Tarihi: 09 Ağustos 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...