12 Aralık 2015 Cumartesi

Bodrum direnişi ‘RES’men kazandı

Özer AKDEMİR
Bodrum Yalıkavak yakınlarında yapılmak istenen Rüzgar Enerji santralleri (RES)’lere karşı yöre halkının yürüttüğü hukuki mücadelede verilen mahkeme kararı sevinç yarattı. Muğla 2. İdare Mahkemesi Yalıkavak Geriş mahallesi tepelerinde, 1. Derece Doğal ve tarihi SİT alanı içerisinde yapım çalışmaları süren RES’lere geçit vermedi. Mahkemenin RES’lerle ilgi verilen bakanlık izninin yürütmesini durdurması Bodrum’da şenliklerle kutlandı.
Bodrum Belediye Meydanı’nda gerçekleştirilen şenliğe Bodrumluların yanı sıra, yöresel kıyafetleriyle Yörük köylülerinin de katılımı dikkat çekti. Davullu zurnalı zeybek oyunlarının oynandığı şenliğe getirilen develerin üzerine “RES’tirin gidin gari”, “Bodrum’da dağlar diktir dolayısıyla SİT’tir”, “ne marjinal ne rantçıyız, sadece Bodrum sevdalısıyız”, “Bodrum’a RES yapılamaz” yazılı dövizlerin asılması dikkat çekti.
ŞİRKETİN KAZANDIĞI DAVA YOK
Mahkeme kararının kutlaması için yapılan şenlikte konuşan Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu Sözcüsü Mustafa Tanışık "RES şirketinin Danıştayın verdiği yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen şirketin çalışmalarına devam ettiği bir süreçte bu seferde Muğla 2'inci İdare Mahkemesi yargı kararlarını tanımayan faaliyetin yürütmesini durdurdu. Tarım alanlarını yok eden, SİT alanlarına zarar veren RES çalışmalarıyla ilgili şu ana kadar 15 ayrı mahkeme kararı, Geriş RES projesinin açıkça hukuka aykırı olduğu ve telafisi imkansız zararlara yol açacağını ortaya koydu. Şirket lehine sonuçlanan tek bir karar bile yoktur. Şirket derhal Geriş'i terk etmeli, doğaya verdiği zararlar ödetilmelidir" dedi.
BODRUM HALKI DİRENDİ VE KAZANDI
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da yaptığı konuşmada şirketin Bodrumluların hoşgörüsünü iyi anlamadığını belirterek, Bodrum'un kentsel kimliğine zarar verecek her türlü inşaata ve yatırıma karşı olduğumuzu söyledik. Bodrum halkı direndi kazandı. Bodrumlu ile inatlaşmak kimseye yarar getirmez” diye konuştu. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, partisini enerji yatırımlarına karşı olmadığını aktararak, “Ancak CHP, doğanın, tarihin, sit alanlarının, akarsularımızın, yaşam alanlarımızın katledilerek enerji üretilmesini doğru bulmuyor. Enerji yatırımlarının yapılacağı yerlerde alınacak kararda yöre insanlarımızın katılımının ve onay vermiş olmasının şart olduğunu düşünüyoruz” dedi.
HALK YARGI KARARINA SAHİP ÇIKMALI
Açılan davaların avukatlarından Remzi Kazmaz ise  adaletin geç de olsa geldiğini kaydederek, “Bu yargı kararının ardında durmak zorundayız. Halk olarak bu karara sahip çıkmazsak yine gelirler” dedi. Kazmaz, yargı kararını Bodrum Kaymakamına ileterek şirketin derhal alandan çekilmesini isteyeceklerini belirtti. "Adalet geç de olsa geldi. Aylardır şirkete burada yasalara karşı gelmeyin, çalışmayın, doğayı kültürü tarihi talan etmeyin dedik, dinlemediler. Şimdi yargı kararını verdi ve çalışma durdu. Kaymakamlık ve valilikten şirketin iş makinalarını bölgeden çekmesini isteyeceğiz. Yarın saat 12.00'de RES mücadelesi verirken yaşamını yitiren fotoğraf sanatçısı Nayil Kabak kardeşimizin mezarı başında bu kararı okuyacağız. Ayrıca kaymakam ile yaptığımız görüşme sonunda şirketin bugünden itibaren iş makinalarını bölgeden çekme kararı aldığını öğrendik" dedi.
Mahkeme kararı ile ilgili bir açıklama yapan RES şirketi müdürü Bertan Korkmaz, mahkemenin verdiği kararı bir ara karar olarak değerlendirerek, kamuoyunun yanıltmaya çalışıldığını ileri sürdü.


FB_IMG_1449912133778.jpg görüntüleniyor
ŞİRKET KEPÇESİNİ ÇEKTİ
Öte yandan basın açıklaması ve şenliğin olduğu saatlerde Geriş tepelerindeki RES çalışmalarını yürüten kepçenin apar topar aşağıya indirildiği ve çalışmaların durdurulduğu görüldü. RES inşaatı yapılan alanlarda çekime giden Çepeçevre Yaşam ekibi, şirket iş makinesinin tepelerden indirilmesine tanıklık etti. Yalıkavaklılar, Çepeçevre Yaşam çekimlerinde, RES çalışmaları nedeniyle bariyerlerle çevrilen alanların içinde kalan zeytinliklerine gidemedikleri, tarihi 400 yıl geriye kadar dayanan eski un değirmenlerini yanıbaşına yapılmak istene RES’lerin doğaya verdiği zararı gösterdiler. Yalıkavaklılar, son derece güzel bir manzarası olan RES inşaat alanlarının ilerleyen yıllarda farklı amaçlarla kullanılmasının gündeme gelebileceği endişesini dile getirdiler. 
(Muğla/EVRENSEL)
 Eklenme Tarihi: 12 Aralık 2015


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...