5 Kasım 2016 Cumartesi

Çeşme’nin ‘ballı RES’lerinde bilirkişi keşfi yapıldı


05 Kasım 2016 14:26
Çeşme'de RES'çi şirket avukatı keşif yapan hakime bal teklif etti.
Özer AKDEMİR
İzmir
Çeşme’nin ‘ballı RES’lerinde bilirkişi keşfi yapıldı
İzmir Çeşme’de yöredeki RES’lerle ilgili bilirkişi keşfi vardı. Yan yana projelerle doğal SİT alanlarında, tarım arazilerinde sıralanan RES’lerin etkileri incelendi. Şirketin deyimiyle ‘Çeşme Marina manzaralı’ RES’lerin tek şanslarının bu olmadığı, şirket avukatının keşif hakimine vermek istediği balla ortaya kondu.
DANIŞTAY’IN ‘TOPLAM ETKİ’ VURGUSU
Ülkenin en önemli turizm beldelerinden Çeşme’nin hakim tepelerinde yükselen RES’ler aynı zamanda tarım alanları ve yerleşim yerlerinin de içinde yer alıyordu. Farklı şirketlerin yan yana parsellerde kurdukları ya da kurma çalışmalarına devam ettikleri RES’lerle ilgili ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. 1. ve 2. derece doğal SİT alanlarında, sakız ağacı koruma bölgesinde, Zeytin Yasası ile korunan arazilerde yükselen RES’lerin çevresel etkilerinin göz ardı edilmesine karşı yöre halkı tarafından açılan davaların bilirkişi keşifleri aynı gün yapıldı.
Sarnıç ve Ovacık yörelerinde yapılan bilirkişi keşiflerinde, Danıştay’ın ‘ÇED gerekli değildir’ kararını bozma nedenlerinin en başında gelen farklı RES projelerinin aynı bölgeler içinde yan yana olmasından kaynaklanan kümülatif etkinin göz ardı edilmesinin yanı sıra, bu RES’lerin tarıma, turizme, yöredeki canlı yaşamına ve kuş göçlerine etkileri araştırıldı. ABK şirketi ve Tivnikli Grubunun Ovacık RES’lerinde yapılan bilirkişi incelemesinde iki projenin de birbirlerine çok yakın konumda oldukları, ayrıca tarım alanları, zeytinlikler ve tarihi-doğal SİT alanları yanında, hatta içinde yükseldikleri gözlemlendi.
İLETİM HATLARI ÇED'DEN KAÇIRILMIŞ
Ovacık RES’leri bölgesinde yapılan incelemede Çeşme’den bir grup yurttaşın avukatlığını yapan Mehmet Horuş, bu RES’lerin 9 kilometreyi bulan iletim hatlarının tanıtım dosyasında hiç gündeme getirilmediğini ve ÇED sürecinden kaçırıldığını söyledi. RES Şirketlerinin Akdeniz Üniversitesi’nden aldığı ornitolojik raporun bilimsel gerçekleri ifade etmediğini aktaran Horuş, “Bu raporla ilgili bakanlık teftişi sonrası başlatılan soruşturma halen devam ediyor. Rapor o kadar üstün körü hazırlanmış ki, projenin 2 km kuzeyinde Bafa Gölü var gibi ifadeler var! Yine rapordaki veriler olarak Trakya'’daki ölçüm verileri kullanılmış” dedi.
Horuş, özellikle bölgedeki bitki çeşitliliği, kuş göç yolları konusundaki bilgiler ve koruma altındaki bitki ve doğal doku konusunda şirket raporlarının ve ÇED projesinin son derece yetersiz olduğunu belirterek, “Şirketin proje tanıtım dosyasında bölgede 30 takson olduğu yazıyor. Bu bilgilerle ‘ÇED gerekli değildir’ aldılar. Yöredeki ekolojik değerlendirme raporunda takson sayısı bir anda 120’ye çıkarken, Ege Üniversitesi hocalarının yaptığı bir günlük bir araştırmada bile takson sayısının 500-550 olduğu ortaya çıktı” dedi. Şirket avukatları ise iletim hatlarının henüz mesafesinin belli olmaması nedeniyle ÇED dosyasına eklenmediğini ileri sürdü. Üzüm bağlarının hemen yanı başında yer alan RES direklerinin 200’ün üzerinde zeytin ağacının bulunduğu arazisinden geçeceğini belirten Ünal Bakırcı adlı vatandaş, bilirkişilere arazisini gösterdi.

ÇEŞME MARİNA MANZARALI BALLI RES!
ABK şirketinin ‘Çeşme Marina manzaralı’ RES’lerinin bulunduğu bölgede yapılan değerlendirmede de yöre halkı RES direklerinin yaşam alanlarına yakınlığından, ürettikleri tarım ürünlerinin verimsizleştiğinden, RES’lerin koruma altındaki alanlara zarar verdiğinden bahsetti. Burada konuşan RES Şirketi Müdürü Barış Kocagöz’ün ÇED taahhütlerini bile aşan bir çevrecilikle çalıştıkları, ülkenin enerji ihtiyacına katkıda bulundukları yönündeki konuşması sırasında, bilirkişi keşfine katılan yöre köylüleri sırtlarını dönerek Kocagöz’ü protesto etti. Şirket avukatı Arsin Demir’in RES’ler civarına yerleştirdikleri kovanlardan aldıklarını iddia ettiği balı keşif hakimine vermek istemesine hakim red cevabı verirken, balı delil olarak dosyaya sunmak yönündeki talebini de hakim kabul etmedi. ABK Şirketinin Çeşme’yi en güzel gören bir tepe üzerine yaptığı Şalt Merkezi de ‘kendilerine yazlık yapmışlar’ eleştirilerine neden oldu.
Buradan geçilen diğer RES keşfi incelemesinde EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Hande Atay Ege Bölgesi ve Çeşme’deki RES istilasının ulaştığı boyuta dikkat çekti. Zeytinliğinde konuşan 87 yaşındaki Remziye Saatli, gözyaşları içinde 30 yıl emek verdiği zeytinliğinin elinden alınmak istendiğini söyledi. Bilirkişi keşfine Çeşmelilerin yanı sıra, Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi üyeleri ve CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’da katıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...