26 Kasım 2019 Salı

Ekoloji Birliği 4. Meclis toplantısı Ankara'da yapıldı


26 Kasım 2019 16:42


Geçtiğimiz hafta sonu Ankara'da gerçekleştirilen Ekoloji Birliği 4. Meclis Toplantısında enerji ve maden politikaları ile ilgili çalıştay yapılması karar altına alındı.

Ekoloji Birliği üyeleri
Özer AKDEMİR
Ekoloji Birliği 4. Meclis Toplantısı geçtiğimiz hafta sonu Ankara'da gerçekleştirildi. Ülkenin dört bir yanından Ekoloji Biriliği bileşenlerinin katıldığı Meclis toplantısında 6 aylık mücadele deneyimleri değerlendirildi. Yeni bileşen başvurularının görüşüldüğü iki günlük toplantı sonunda alınan kararlardan öne çıkan ise enerji ve maden politikaları ile ilgili çalıştay yapılması oldu.
EMEK VE EKOLOJİ MÜCADELESİ MİTİNG ALANINDA
Artvin Evinde gerçekleştirilen Ekoloji Birliği Meclis toplantılarına birlik bileşeni 20 yerel ekoloji örgütünden temsilciler katıldı. Ekoloji Birliği Eş sözcüleri tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarında birliğin altı aylık faaliyeti aktarıldı. Bileşenlerin 6  aylık faaliyet raporlarının aktarıldığı ilk bölümden sonra öğle arası verilerek meclise katılan Ekoloji Birliği bileşen temsilcileri ve Yürütme Kurulu üyeleri Eğitim Sen'in Tandoğan Meydanında yaptığı mitinge "Birlik-Mücadele-Yaşam" pankartı ile katıldı.
Ekoloji Birliği üyeleri




"BİR MİTİNG ALACAĞIMIZ VAR"
İki gün boyunca süren meclis toplantısında 26 Ekim'de yapılması planlanan ve son gün Ankara Valiliği tarafından yasaklanan "İklim Krizine ve Ekoloji Yıkıma Dur Diyoruz" mitingi değerlendirildi. Mitingin emek, meslek örgütlerinin yanı sıra sayıları 500'ü bulan aydın, edebiyatçı ve bilim insanları tarafından da desteklenmesinin önemine dikkat çekilen konuşmalarda, emek ve ekoloji mücadelelerinin dayanışmasının sistemi rahatsız ettiği için mitingin yasaklandığı görüşleri dile getirildi. Ekoloji Birliği'nin ülkedeki ekolojik yıkıma dikkat çekmek ve direnişlerin sesinin daha gür duyulması için bu tür kitlesel eylem ve etkinliklerde ısrarcı olacağının altının çizildiği konuşmalarda 26 Ekim Mitinginin yasaklanması "Bir mitingi alacağımız var" diye değerlendirildi.
SEKİZ EKOLOJİ ÖRGÜTÜ YENİ BİLEŞEN OLDU
Üç bileşenin çeşitli gerekçelerle kendi istekleri ile Ekoloji Birliği'nden ayrıldıkları ile ilgili kararları meclise aktarılırken bu bileşenlere katkıları nedeniyle teşekkür edilerek bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilendi. Ekoloji Birliği'nden ayrılan bileşenler, İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu (izçep), Foça Çevre Platformu (FOÇEP), Halk İmdat oldu.
Öte yandan meclise başvuran ülkenin değişik yerlerinden 8 yerel ekoloji örgütü, Ekoloji Birliğine kabul edildi. Bu örgütler, Van Çevre Derneği, Çan Çevre Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Yeryüzü Derneği, Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği (MÇD), Nazilli Çevre Platformu oldu.
KAZ DAĞINDA VE FARKLI YERELLERDEKİ MÜCADELE DENEYİMLERİ PAYLAŞILDI
Meclis toplantısına katılan Kaz Dağı Su ve Vicdan nöbetinden temsilciler süreç hakkında bilgi verdi. Kaz Dağı İstanbul Savunmasından Kaan Meriç, Alamos Gold şirketinin ruhsatının bir sene ertelendiğine dikkat çekerek, "Ama şirket başvuru yaptığında ruhsat süreçleri öne çekilebilir. Kaz Dağları ile ilgili doğru bilgileri mümkün olduğu kadar basına ve kamuoyuna yaymanızı rica ediyoruz. Alandaki işleyişle alakalı bileşenleriniz bize destek sunuyor. Kışlık ihtiyaç ve erzak sorun olmuyor. İki sahra çadırımız var. Yöredeki köylülerle sıkı diyaloglarımız oldu, bazı başarılar kazandık ama alacağımız çok yol var" dedi.
Ülkede son dönemde gelişen ekoloji mücadeleleri ile ilgili bilgilendirmeler yapılırken, Artvin Cerattepe, Aydın JES mücadelesi, Sapanca Kırkpınar Köyü’nde teleferik hattına karşı verilen mücadele, Balya Orhanlar Köyü ve Gümüşhane'deki altın madeni direnişleri, Hasankeyf'i koruma çabaları, Fatsa ve İzmir'de son süreçte gelişen JES ihalelerine karşı oluşan tepkiler hakkında bilgiler verildi.
ALTIN MADENİ CEO'LARI ODTÜ'DE KONUŞAMADI!
Meclis toplantısında, Ekoloji Birliği bileşenlerinin bulundukları bölgelerde birlik bileşeni olsun veya olmasın yerel ekoloji mücadelelerini ve gelişen hareketlerin iletişim, dayanışma ve birlikte mücadele yollarının tartışıldığı bölge toplantıları yapmaları konusunda daha gayretli olması gerektiği görüşü öne çıktı.
İkinci gün yapılan konuşmalarda birlik bileşeni Doğa'nın Çocukları ODTÜ'de gerçekleştirilmek istenen altın madeni şirketlerinin CEO'larının konuşacağı toplantıyı protesto edeceklerini ve üniversitedeki diğer ekoloji örgütleriyle bu konuda dayanışma içinde olduklarını aktardı. ODTÜ'lülerin kararlı tutumları nedeniyle ertesi gün yapılması planlanan bu toplantıya şirket CEO'ları gelmeyince toplantı yapılamadı.
"BİZİ SIKIŞTIRDIKLARI YERDEN YANITLAR VEREBİLMELİYİZ?"
İkinci günün en önemli gündemlerinden birisi ise yapılması planlanan enerji-maden politikaları çalıştayı oldu. Bu gündem maddesi için davet edilen Ekoloji Kolektifi Derneği'nden Fevzi Özlüer enerji ve madencilik alanında 30 yıllık yıkımların sonuçlarının karşılandığı bir süreç içerisinde olunduğunu belirterek, çalıştayın mevcuttaki yıkımı durdurmak ve baskısını azaltmakla ilgili bir stratejinin yanı sıra, "Son 20 yıllık yıkımla ilgili nasıl yeniden toparlayacağız, restore edeceğiz?" sorularına da yanıtların arandığı bir toplantı olmasını düşündüklerini aktardı. Özlüer, ekoloji mücadelelerinin önümüzdeki dönem önüne daha siyasal bir program alması gerektiğini belirterek, "Bizi sıkıştırdıkları yer neredeyse oralardan yanıt vermeliyiz?" dedi.
Yapılan tartışmaların ardından çalıştaya hazırlık anlamında bir ön komisyon oluşturulurken, bu komisyonun ülkenin farklı bölgelerindeki enerji-madencilik alanında öne çıkan yerellerde saha envanteri derleme ve arama toplantıları organize etmesi kararı alındı. Bu toplantılarda elde edilen çıktıların 6 ay sonra yapılacak Ekoloji Birliği Meclis Toplantısına taşınarak buradan çalıştayın içeriği ve biçimine dair somut karar alınması konusunda görüş birliğine varıldı.
BİR SONRAKİ TOPLANTI DİYARBAKIR'DA
Meclis toplantısında Diyarbakır'da yapılması planlanan Uluslararası Mezopotamya Su Forumu çalışmalarına katılım ve bir ekoloji akademisi kurulmasına yönelik yapılan öneriler de görüşülerek bu yöndeki çabalara destek olunması kararı verildi. Önümüzdeki süreçte Aydın ya da mücadelenin geliştiği başka bir yerelde, bölgesel miting gerçekleştirme koşullarına dönük bir çalışmanın yapılması da karar altına alındı. Bir sonraki Ekoloji Birliği Meclis toplantısının 9-10 Mayıs 2020 tarihleri arasında Diyarbakır'da yapılması önerisi genel kabul gördü.

"İklim krizi mitingi"nin yasaklanması protesto edildi

Ekoloji Birliğinden santrallere kirletme iznine karşı açıklama: "Temiz hava beklemez"

Ekoloji Birliği: "Yaşanan afetler rantçı politikaların ve ihmalin sonucu"

Ekoloji Birliği: Kirazlı altın madeni projesi acilen durdurulsun

Ekoloji Birliği: Nükleer inşaatı durdurulsun, santralden vazgeçilsin

Ekoloji Birliği: AİHM'nin Hasankeyf kararı kabul edilemez

Ekoloji Birliği: Ovaları enerji alanına dönüştürmeye son verin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...