20 Kasım 2019 Çarşamba

Salihli Hacıbektaşlı’da mahalleye bitişik dere yatağına JES yapmak istiyorlar!



Manisa Salihli'de yapılmak istenen JES'e karşı açılan davada dün bilirkişi keşfi yapıldı. Keşifte JES'in heyelanların devam ettiği dere yatağına yapılmak istendiği ortaya çıktı.
JES'e karşı eylem yapan köylüler ve EGEÇEP'liler
Fotoğraf: Evrensel

Özer AKDEMİR
Manisa Salihli'nin Hacıbektaşlı Mahallesi yakınlarında yapılmak istenen JES'e karşı açılan davada dün bilirkişi keşfi vardı. Keşifte valiliğin ÇED gerekli değildir kararı verdiği JES'in mahallenin evlerin yanı başına ve heyelanların devam ettiği bir dere yatağına yapılmak istendiği ortaya çıktı.
KOMŞU MAHALLE MUHTARLARINDAN DESTEK
SANKO Enerji şirketi tarafından yapılmak istenen JES'e verilen ÇED Gerekli Değildir kararına karşı Salihli Çevre Derneği ve yaklaşık 70 yurttaş tarafından açılan davanın bilirkişi keşfi öncesi mahalleli köy konağı önünde toplandı. Mahalleliye İzmir ve Turgutlu'dan EGEÇEP'lilerin yanı sıra Salihlinin Adala ve Kabazlı mahallesi muhtarları da destek verdiler.
Kabazlı mahallesi muhtarı Selahattin Akcan, kendi köyünde yapılmak istenen JES'i köylülerin kararlı duruşları sayesinde mahkemeden iptal ettirdiklerini söyledi. Adala Mahallesi Muhtarı Ayhan Babacan da köylerinde 14 tane JES kuyusu açılmak istendiğini ve kendilerinin de buna karşı mücadele verdiklerini söyledi. Babacan, yörenin tarımsal faaliyetlerin ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bir yöre olduğunu belirterek jeotermal santral ve kuyularını hem tarıma hem de hayvancılığı çok büyük zarar vereceğini söyledi.
JES yapımına karşı
SIZDIRMAZ HAVUZUN ÖRTÜSÜ PARAMPARÇA
Hacıbektaşlılar mahkeme heyeti ile birlikte gelen keşif aracını ellerinden JES karşıtı dövizlerle karşıladılar. Daha sonra gidilen JES santralinin halen devam eden kuyu inşaatında sondaj sırasında çıkan akışkanın depolandığı sızdırmaz olması gereken havuzun dibindeki örtünün paramparça olduğu ve akışkanın toprağa karıştığı görüldü.
MAHALLEYE BİTİŞİK DERE YATAĞINA JES TESİSİ
Keşif heyetinin görmek istediği ikinci yer ise santral tesislerinin yapılmasının planlandığı bölge oldu. Kuyu inşaatından yaklaşık 200 metre uzaklıkta olan JES tesislerinin yapılması planlanan alanın mahalle evlerine neredeyse bitişik, ormanlık ve zeytinlik bir alanda olduğu dikkat çekti. Doğal bir dere yatağına yapılması planlanan JES tesislerinin Salihli kent merkezine çok yakın olması ve şehirden üst kotta bulunması olası bir kaza durumunda önemli sorunlara yol açabileceği dile getirildi.
ARAZİ HEYELAN BÖLGESİ
Yaklaşık iki saat kadar süren keşiften sonra taraflar tarafından yapılan konuşmalarda davacı yurttaşlar adına konuşan Salihli Çevre Derneği Başkanı Av. Seçil Ege Değerli, JES yapılmak istenen bölgede beş tane okul bulunduğunu ve bölgenin yerleşim yeri olduğuna dikkat çekti. Yörede tarım arazilerinin son derece verimli olduğunu ve yılda üç kez ürün alındığını belirten Değerli, “Tarımın ve hayvancılığın yoğun olarak yapılması nedeniyle sürekli göç alan bir bölge burası. Bu nedenle şehir merkezi de yerleşim olarak bu tarafa doğru kaymakta. Bölge aktif bir heyelan bölgesi. Heyelan izlerinin rahatlıkla görüldüğü iki dere yatağının ortasına yapılmak isteniyor JES tesisi. Üstelik bölgede diri fay hatlarının da olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda” dedi.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'DE DAVAYA MÜDAHİL OLMALI
Yapılması planlanan JES için ovada, çeşitli yerlerde açılması planlanan kuyulardan sıcak suların taşınacağına ve bunun yaratacağı kirliliğe dikkat çeken Değerli, "Ovada açılmak istenen bu kuyulara karşı da birçok dava açılmış durumda. Bu JES'in ve açılacak kuyuların kümülatif etkisinin mutlaka değerlendirilmesi için ÇED Raporu alınmalı. Ayrıca bölgenin ormanlık olduğu göz önüne bulundurduğumuzda OGM'nin de bu davaya müdahil olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu."
“ŞİRKET SÜREKLİ BİZE YALAN SÖYLÜYOR!”
SANKO şirketi avukatı bu söylemlere karşı herhangi bir yanıt vermezken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü temsilen gelen yetkili ise projenin tüm gerekli izinleri aldığını ileri sürdü. Köylüler ise yaptıkları konuşmalarda JES şirketinin sürekli kendilerine yalan bilgiler verdiklerini, ilk geldiklerinde ‘Cami yapacağız, lüks konut yapacağız’ gibi sözlerle JES kuyusu çalışmalarına başladıklarını anlattılar. Mahalleli, evlerini yanı başına yapılmak istenen JES'in geçim kaynaklarının yanı sıra sağlıklarına da olumsuz etki edeceğini belirterek, devlet kurumlarının ve belediyenin de kendilerinin değil şirketleri yanında olduğunu söylediler. Hacıbektaşlı mahallesinden Yasin Dalmaz, “Şirket bize sürekli yalan söylüyor. Şimdi de diyorlar ki 'araştırmalarımızda burada yeterli sıcaklıkta su olmadığını anladık, kuyuyu belediyeye devredip gideceğiz' diyorlar. Oysa gördüğünüz gibi hala JES çalışmaları sürüyor. Belediye ise şirketle ortak çalışıyor. Biz bu tesise karşı çıkıyoruz diye de bize hiçbir hizmet getirmiyor belediye” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...