9 Mayıs 2020 Cumartesi

Yaşam savunucusu Büyüknohutçu çiftinin katledilişinin üçüncü yılında anma etkinliği


09 Mayıs 2020 18:18

Ekoloji Birliği, üç yıl önce kiralık bir katil tarafından öldürülen Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu çifti için internet üzerinden anma etkinliği düzenledi.
Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Ayşin Büyüknohutçu
Görsel: Ekoloji Birliği

Ekoloji Birliği Finike'de üç yıl önce kiralık bir katil tarafından öldürülen Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu çifti için anma etkinliği düzenledi. İnternet üzerinden gerçekleştirilen etkinliğe Büyüknohutçuların kızlarının yanı sıra çok sayıda yaşam savunucusu da katıldı.
YAŞAM SAVUNUCULARINA YÖNELİK İLK PLANLI CİNAYET
Anma  önce Ekoloji Birliği tarafından öğle saatlerinde Büyüknohutçu cinayetleri ile ilgili #ÇevreciÇifteAdalet hashtag'i ile bir sosyal medya etkinliği gerçekleştirildi. 15. sıraya kadar yükselen etkinlikte çok sayıda mesaj gönderilerek cinayetlerin ve arkasındakilerin çözüme kavuşturulması talep edildi. Ekoloji Birliği Eş sözcülerinden Süheyla Doğan Ali Aysin'in katledilmesinin üçüncü yıldönümünü alanlarda, mezarları başında anmak istediklerini ancak Kovit-19 pandemisi nedeniyle internet üzerinden yapılmak zorunda kalındığını belirtti. Ekoloji Birliği Eş Dönem sözcülerinden Coşkun Özbucak tarafından okunan basın açıklamasında Ali Aysin Büyüknohutçu cinayetinin yaşamı savunurken sık sık şiddete maruz kalan yaşam savunucularına yönelik ilk planlı cinayetler olduğunun altı çizilerek, "Bu cinayetleri araştırmayan, cezasız bırakan karar vericiler de en az azmettiriciler kadar suçlu.  Bir dalı, bir canı, bir endemik çiçeği, nesli tehlike altındaki bir böceği korumak için çırpınanlara her fırsatta sesini yükselten, kanun sopasını sallayan, para gücüyle boğmaya çalışan bir sermaye düzeni bu cinayetlerin asıl failleri..." denildi. Etkinlikte daha sonra video aktivist Hakan Tosun tarafından hazırlanan Büyüknohutçu çiftinin yaşamı, mücadeleleri ve katledilmelerini ele alan kısa film gösterimi izlendi.
"CİNAYETLER SİYASİ"
Büyüknohutçu ailesi adına konuşan Ali Ulvi Aysin Büyüknohutçu ailesinin kızları Emine büyüknohutçu, "3 yıldır aydınlatamadığımız bir siyasi cinayettir bu. .Üç yıl boyunca bilgi elde etmeye başladıysak aldığımız tehditlerle önümüz kesilerek durdurulduk. Alelacele toparlanarak kapatılan bir dava sözkonusu. Bizler tüm bu süreçte asla yalnız kalmadık. Ekoloji örgütleri hep yanımızda oldu. Bu davanın peşinden gitmeye devam edeceğiz" dedi.
"ANCAK KAMUOYU BASKISI OLURSA CİNAYETLER AYDINLATILABİLİR"
Antalya Barosu avukatlarından Tuncay Koç: "Tetikçinin Alanya cezaevine sevk edilmesinden sonra ölü bulunması ve intihar olarak açıklanması şüphe doğurdu. Biz bu intihar dosyasının da esas dosyaya eklenmesini talep ettik. Ancak mahkeme bunu gerek görmedi. Hazırlık soruşturması savcılıkça iyi yürütülmedi. Katil zanlısını mermer ocağı patronu ile yan yana gören tanıkların ifadeleri, komşuların ifadeleri derinliğine araştırılmadı. Cep telefonu HTS kayıtları incelense Ali Ulviye yönelik daha önce yapılan tehditler ortaya çıkarılabilecekti. Bu da yapılmadı. Yine cinayet silahı ile ilgili bir inceleme yapılmadı. Soruşturmanın  derinleştirilmesi lazım ama bunun olacağını düşünmüyorum. Bunu ancak kamuoyun baskısını arttırabilirsek yapabiliriz".

"CİNAYETLER EKOLOJİ MÜCADELESİNİN KRİTİK ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ"
HDP'nin ekolojiden sorumlu eş genel başkanı Murat Çepni: "Doğa talanı üzerinden bir rant düzenine karşı Sarayın da söylediği üzere bekaya darbe indirmiş oluyor. Kendi bekalarını korumak içinde cinayet işlemekten geri durmuyorlar. Bu cinayetler aynı zamanda ekoloji mücadelesinin kritik önemini de teyit etmiş oluyor."
Etkinlikte söz alan yaşam savunucuları da dünyada ve ülkemizde süre giden ekoloji mücadelelerine yönelik tehditlerin ve baskıların altını çizerek, Büyüknohutçu cinayetlerinin aydınlatılması talebinin önemine dikkat çektiler. (HABER MERKEZİ)

Üçüncü yılında Büyüknohutçu cinayeti



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...