31 Ocak 2001 Çarşamba

Esnaf meydanlara çıktı

Foto :Özer Akdemir

İZMİR -  İzmir'li Oto Tamircileri Konak Meydanı'nda yaptıkları gösteri ve basın açıklamasıyla hükümetin, iki yıl önce yürürlükten kaldırılan "Hayat Standardı Vergisi" ni yeniden uygulamaya sokmasını protesto ettiler. Saat 14:00'te Konak Meydanı Hasan Tahsin Anıtı önünde toplanan yaklaşık 300 oto tamircisi ellerinde taşıdıkları, "Esnaf ölüyor", "Peşin vergiye son", "Hayat standardı vergisine son verin", "Oto tamircileriyle oynamayın" dövizleriyle, zaten çok zor durumda olan oto tamircisi esnafının, hükümetin getirdiği Hayat Standardı Vergisi'yle açlığa itildiğini belirttiler. Gösteri ve basın açıklamasına "Hayat Standardı vergisi kaldırlsın" Pankartıyla katılan İzmir Oto Tamircileri Odası'na üye oto tamircilerine, İzmir Demir İşleri Odası ve İzmir Otomobilciler Odası'na üye esnaflar da pankart ve dövizleriyle destek verdi.  Oto tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan, yaptığı konuşmada, Hükümetin yürürlüğe soktuğu "Hayat Standardı Vergisinin vergi adaleti açısından büyük tartışmalar yarattığını belirterek, IMF'ye verilen ek niyet mektubuyla getirilen bu verginin, kazansın kazanmasın tüm esnaf ve sanatkardan Maliyenin belirlediği limitler üzerinden vergi yükü getirdiğini söyledi. Heppekcan şöyle devam etti: "Yolsuzluk yapanlara, hırsızlık yapanlara, banka hortumlayanlara el sürmeyen hükümet, kendi ayıbını ve acizliğini örtmek istercesine raftan indirdiği "Hayat Standardı Esası" nı, günün en karanlık saatinde, adeta "Tahsilatçılık" yapar gibi yasallaştırarak camiamız nezdinde kendi sonunu da getirmiştir. Neredeyse toplumun her ferdini ve her çalışanını uygulamalarıyla mağdur eden hükümetin kimleri temsil ettiği şaibelidir". Hayat Standardı vergisinin 1999'daki depremden sonra dayatmayla getirildiğine dikkat çeken Heppekcan, "Depremden sonra devlet kendisini dahi toparlayamamışken esnaf ve sanatkarlar nasıl toparlansın?" dedi. Hükümetin, Avrupa Birliği ve enflasyonun düşürülmesine endekslenirken, altta ezilen esnafın farkında olmadığını belirten Heppekcan, İzmir Milletvekilleri'ne ve Parlementoya seslenerek, "Sizlere bir aylık süre veriyoruz. Bu süre içinde esnafın sorunlarına kalıcı çözüm getiren girişimlerde bulunulmadığı taktirde kepenk kapatma da dahil tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Bıçak kemiğe dayanmıştır." dedi. Basın açıklamasından sonra beyaz kefeninin üzerinde "Vergi affı istiyoruz" yazan arkadaşlarını temsili olarak asan oto tamircileri, bunu görüntülemek isteyen gazetecilere "Herkes meşhur olmak istiyor bizse hayatta kalmak. Hadi bizi de çekin"  dediler.
Bir oto tamircisi esnafın boynuna geçirilen ip ve beyaz kefenin üzerine yazılan "Esnaf ölüyor" yazısı oto tamircilerinin içinde bulundukları durumu anlatıyordu. Üzerlerindeki iş giysileriyle gösteriye katılan oto tamircileri arasında yaşları henüz 10-15 arasında olan çıraklarda vardı. Bunlardan Honda Center'da tamirci çırağı olan, 13 yaşındaki Çetin Münüklü, haftalık 5 milyona çalıştığını söyledi. (Evrensel)                                                                  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...