10 Ocak 2001 Çarşamba

PETKİM'de işçi kıyımı başladı.



İZMİR - Türkiye imalat sanayiinde en büyük istahdama sahip 8. büyük kuruluş olması yanında ülkedeki petrokimya sektörünün tek temsilcisi konumundaki PETKİM'de özelleştirme çalışmalarının hızlandırılmasıyla birlikte toplu işçi çıkarımları da başladı. Daha önce, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ellinin üzerinde işçinin çıkarılmasından sonra, son olarak 8.01.2001 günü Aliağa'da 66, Yarımca'da 201 işçinin daha çıkışı verildi.
PETKİM işvereni bir süredir yayınladığı duyurularla uluslararası sektörde diğer firmalarla rekabet için kurumda yeniden yapılanmaya gidilmesi gerektiğini belirterek, özellikle işçilik giderlerinin gözden geçirileceğinin altını çiziyordu. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili görüştüğümüz PETKİM'de örgütlü olan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak, işverenin "Rasyonalizasyon" ya da "Yeniden yapılandırma" dediği uygulamaların özelleştirme öncesi kurumu allayıp pullayıp satışa hazırlama çalışmaları olduğunu vurgulayarak, bu ay içinde toplu işten çıkarmaların gündeme geleceğini söylemişti.
Toplu işçi çıkarımı konusunda PETKİM işvereni belirli bir yaş sınırına gelmiş olan işçilerin çıkarılması konusunu gündeme getirirken, en son Ağustos 2000 de ellinin üzerinde işçinin işten çıkarılması ile yaşanan eylemler sonucu, Petrol-İş Sendikası ile PETKİM işvereni emeklilik için erkelerde 50, kadınlarda 48 yaş ve sigorta pirimlerinin ödenmesi konularında anlaşmaya varmıştı. 8.01.2001 günü PETKİM Yönetim Kurulu'nun Aliağa PETKİM'de toplam 317 işçinin işten çıkarılacağını tebliğ etmesinin ardından aynı gün sendika yöneticileri ve 150 kadar işçinin katılımıyla Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi'nde yapılan toplantıda Ağustos ayında mutabık kalınan konulardan geri adım atılmaması yönünde görüş ortaya çıkmıştı. Bu toplantıdan sonra sendikayla işveren arasında yapılan görüşmelerde, çıkarılacak işçi sayısı 317'den 66'ya indirilmekle birlikte, Ağustos ayında mutabık kalınan erkeklerde 50, kadınlarda 48 yaş emeklilik sınırları, erkeklerde 48, kadınlarda 46'ya çekildi.
İşçi çıkarımları konusunda görüştüğümüz Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak konuyla ilgili açıklamaları önümüzdeki günlerde yapacağını belirterek, işverenin ilk etapta işten çıkarılacağını tebliğ ettiği 317 işçinin emekliliğe hak kazananların toplam sayısı olduğunu, görüşmeler sonucunda şu an için Aliağa'da 66, Yarımca'da da 200 civarında işçinin işten çıkarıldığını, Aliağa'da işten çıkarılan işçilerin kapsam içi olduğunu söyledi.
İşten atılan işçilerin 6 tanesinin içişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik görevlisi, 14 tanesinin taşeron firma işçisi, 46 tanesinin de PETKİM işçisi olduğu öğrenilirken, bu işçilerden üçünün gönüllü olarak emekliliğini istediği iki tanesinin de daha önce Yarımca'dan geldiği belirtildi. (Evrensel)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...