29 Ağustos 2012 Çarşamba

Kazdağları Balya gibi olmasın


  • Çanakkale Merkeze bağlı Kirazlı köyü yakınlarında işletilmek istenen altın madeni ile ilgili yapılan ÇED toplantısında altıncılara bir kez daha Kazdağlarını terk edin denildi. Çanakkale belediye başkanı CHP milletvekili, çevre platformu temsilcisinin yanı sıra, köylülerin de katıldığı toplantıda, siyanürlü altın işletmeciliğinin tehlikelerine dikkat çekildi.
    Kanadalı Alamos Gold şirketini Türkiye’deki kolu olan Kuzey Biga Madencilik, Çanakkale merkeze bağlı Kirazlı köyü yakınlarındaki altın madeni için daha üretime başlamadan projede önemli değişiklikler yaptı. Bölgede Ağı Dağı ve Kirazlı altın madeni projeleri olan şirket, kapasite artırımı nedeniyle yapmak zorunda olduğu ÇED toplantısı için Çan ve yöre köylerden onlarca köylüyü toplantı yerine taşıdı. Kirazlı köyünde geçtiğimiz kış aylarında yapılan ilk ÇED toplantısındaki jandarma baskısının yerini bu sefer şirket özel güvenlik güçlerinin aldığı görüldü. Çanakkale ve köylerden iki otobüsle gelen yaklaşık 100 kişilik grubu ÇED toplantısının yapıldığı muhtarlık ofisine almayan özel güvenlikçiler, kendilerini tepki gösteren Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Av. Muharrem Erkek’e de tartaklamaya varan bir şekilde müdahale ettiler.  
    BUNA ONAY VEREN HERKES KUL HAKKI YEMİŞTİR
    Toplantının yapılacağı salona Çanakkale belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan girebilirken, Kirazlı köylüleri, azaları ve onlarca yaşam savunucusu özel güvenlikçilerin engellemesi nedeniyle dışarıda kaldılar. ÇED sunumu öncesinde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, toplantıya Çanakkale halkını temsilen katıldığını belirterek, “Burada siyanür kullanılacak. Bu siyanür, yapılacak olan madencilik içme sularımızı kirletecek. Bu madenciliğe onay veren herkes kul hakkı yemiştir” dedi. CHP Milletvekili Serdar Soydan Balıkesir Balya’daki kurşun madeni örneğini vererek, “Madencilik bittikten 75 yıl sonra bile orada hala hayvanlar ölüyor. Kazdağlarında da aynı felaketi görmek istemiyoruz” dedi. Toplantı sırasında söz alan Kirazlı köylüleri de altın madenine karşı olduklarını söylerlerken, bir köylünün “Balya'da altıncılar geldiğinde oralara pavyonlar açıldı. Bizim buralardan da oralara gençler giderdi. Bu madenciler bizim ahlakımızı da bozuyor" sözleri dikkat çekti.
    Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant ise madencilerin sürekli olarak halka yanlış bilgiler verdiklerini belirterek, “Halkı kandırıyorsunuz. Bu oyunları, sözleri daha önce Bergama’da da gördük, Kışladağ’da da. Altın madenciliği sonrası Kazdağları, havamız, suyumuz yok olacak” dedi. (Çanakkale/EVRENSEL)
    Eklenme Tarihi: 29 Ağustos 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...