15 Nisan 2013 Pazartesi

Yevmiyeler madenciden!




ALTIN MADENİ ŞİRKETİ KÖYLÜLERİ İKNA İÇİN HER YOLU DENİYOR
Özer Akdemir
Gazetemizde 8 Nisan Pazartesi günü çıkan ‘Yevmiyeci Hoca tartışması’ başlıklı haberimize hem Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) hem de haberde adı geçen Oda Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk düzeltme gönderdi. Oysa Gülçubuk’un yazman olarak görev yaptığı Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) Dernek Başkanı Rahmi Demir kendilerini köylere madencilerin çağırdığını itiraf etti. Yeni tanıklıklar da haberimizi doğrularken, yine de bazı noktaların açıklığa kavuşması için Gülçubuk’a sorduğumuz sorulara ise yanıt gelmedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından gönderilen düzeltme yazısında “Prof. Gülçubuk’un altın şirketiyle beraber hareket ettiği iddiası tümüyle gerçek dışıdır” denildi. Oda haberimizdeki iddiaları ise “gerçek dışı ve maksatlı” olarak değerlendirdi. Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’da gönderdiği düzeltme yazısında haberin ‘yanlı bilgilere’ dayandığını ve gerçek dışı olduğunu ileri sürdü. Haberimizi hazırlarken görüşlerini aldığımız köylüler Gülçubuk’un söylediklerinin aksi yöndeki iddialarında ısrarcı. Bunun yanı sıra haberimiz, Kaz Dağları’ndaki köylerde bu çalışmayı yapan ve bizzat Prof. Dr. Gülçubuk’un yazman olarak görev yaptığı SÜRKAL Başkanı Rahmi Demir tarafından doğrulandı.

‘KÖYLERE MADEN YETKİLİLERİYLE GİTTİK’
SÜRKAL Derneği Başkanı Rahmi Demir köyde kırsal kalkınma ile ilgili bilgi vermek üzere kendilerini madencilerin çağırdığını belirterek, “Bizden bu çalışmayı yapmamızı madenciler istedi. ‘Biz o yörede maden faaliyeti yapıyoruz. Köyde bu tür bir çalışma yapabilir misiniz?’ dediler. Biz de bunun üzerine Çarşamba günü bölgeye gittik. İlçe tarım müdürü ve Kaymakamla da görüştükten sonra köylere geçtik. Yol konaklama vs, bütün masraflar madenciler tarafından karşılandı. Kendilerine yaptığımız çalışmalarla ilgili ilerde bir rapor vereceğiz” dedi. Kendisinin de bu ekibin içinde olduğunu belirten Demir, Prof. Dr. Gülçubuk’un “Madencilerle tesadüfen orada karşılaştık” sözlerindeki çelişkiyi ise “Biz önceden gitmiştik, kendisi cumartesi geldi. O yüzden bilgisi olmayabilir. Zaten oda ya da akademisyen kimliği ile değildi, SÜRKAL yönetim kurulu üyesi kimliği ile ordaydı” diye açıkladı. Demir, Muratlar köyünün ardından gittikleri Hacıbekirler ve Halilağa köylerine de madencilerle birlikte gittiklerini söyledi. Her iki köyün de altın madeni firmalarının çalışma yaptıkları köyler olması dikkat çekici.
MUHTAR VE AZA: HOCAYI MADENCİLER GETİRDİ
Haberin ardından görüştüğümüz Köy Muhtarı Muharrem Yavaş ve köy azası Süleyman Ekici de haberdeki iddiaları doğruladı. Hocayı ve yanındaki ekibi madencilerin getirdiğini söyleyen Yavaş, “Köye nasıl faydalı projeler yapılabileceği, nasıl kalkınma olacağı konusunda bilgi vermek için madenciler getirdi bunları. Köylülere ‘Önemli bir hoca gelecek, bir daha bu fırsatı bulamazsınız’ dediler” diye konuştu. Köy azası Süleyman Ekici de madencilerin uzun zamandır bu hocalardan randevu almaya çalıştığını bildiğini söyledi. Kendilerine, madencilerin “Bu kişiler köyün tarım ve hayvancılığının daha da gelişmesi ile ilgili bilgiler vermeye gelecek” dediğini aktaran Ekici, “Hocaların geliş tarihi belli olunca muhtarı aramış maden yetkilileri. Köylünün o gün toplantıya gelmesi için. Üç dört gün önceden hocaların geleceği ile ilgili duyurular yapıldı köyde” dedi.
MADENİN ZARARLARI ÜZERİNE TOPLANILMIŞTI
Ayrıca köylüler, bir çok bilim insanının köylere gelip madenin zararları konusunda bilgi verdiklerini, buna karşılık madenci şirketin de ‘Bu konuda farklı düşünen hocalar da var. Onlar da bizi destekliyor’ diye köylülerin kafalarını karıştımaya çalıştıklarını söylüyor.
Geçtiğimiz günler de bir grup bilim insanı Çanakkale’nin köylerini gezerek Kaz Dağları’nda yapılan altın madenciliğinin zararları hakkında köylülere bilgi vermiş, bu toplantılara köylülerin ilgisi de yoğun olmuştu.
‘DERHAL İSTİFA ETMELİ’
Haberimizin ardından ZMO Genel Merkezi ile görüştüğünü ve tepkilerini oraya da aktardığın belirten ZMO Çanakkale Şubesi Başkanı Hicri Nalbant “Gülçubuk’un oda yönetiminden derhal istifa etmesi ile ilgili sözlerimin arkasındayım” diye konuştu.

YANITSIZ KALAN SORULAR
Haberimizi ‘gerçek dışı’ olarak niteleyen ve madencilerle köyde tesadüfen karşılaştıklarını ileri süren Prof. Gülçubuk’a konunun daha iyi aydınlatılması ve gerçeklerin ortaya çıkması için yukarıdaki bilgileri de işin işine katarak şu soruları yönelttik.
1.Muratlar köyüne gidiş programınız ne zaman netleşti. Amaç neydi? Altın madencileri ile bu programın belirlenmesi konusunda bir görüşmeniz oldu mu?
2.Köylüler ve köy azası sizin katılacağınız programdan birkaç gün önce köyde altıncılar tarafından “böyle bir toplantı olacak. Çok önemli bir hoca gelecek” duyuruları yapıldığını söylüyor. Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz?
3.Köy muhtarı sizin altıncıların aracıyla geldiğinizi söyledi. Sizin ile ilgili “Madenciler, köye katkı sağlayacak projeler belirlemek üzere bu hocaları getirdiler” diyor. Buna ne diyorsunuz?
4.Muratlar köyündeki kahvede sularla ilgili sorun hakkında “Çok önemli bir şey değil gibi. Yeni kaynaklar bulunur” dediğiniz doğru mu?
5.Muratlar köyündeki toplantıdan sonra hangi köylere gidildi. Bu geziler sırasında altın madencileri de yanınızda mıydı?
6.SÜRKAL’ın altın madencileri ile herhangi bir sosyal sorumluluk projesi var mıdır? SÜRKAL bugüne kadar hangi kurumlarla ve ne gibi projeler yaptı?
7.Kaz Dağları’nda yapılmak istenen altın işletmeciliği ile ilgili görüşleriniz nelerdir?
Tartışmaların ‘farklı bir mecra’ya gittiğini bu nedenle de sorulara yanıt vermeyeceğini söyleyen Gülçubuk, sadece su kaynakları ile ilgili soruya “Eğer kirlilik ile ilgili sorunlar varsa ortak hareket edilip tahliller yapılmalı ve buna göre önlem alınmalı dedim” şeklinde yanıt verdi. Gülçubuk, diğer soruları ise “Gerisi boş” olarak nitelendirdi. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...