15 Nisan 2013 Pazartesi

Kazdağlarında ‘Yevmiyeci hoca’ tartışması




Özer AKDEMİR

Altın madeni sondajları nedeniyle sularına ‘içilemez’ raporu verilen Bayramiç’e bağlı Muratlar köylüleri, geçtiğimiz hafta sonu maden yetkilileri ve Ankara Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un kendilerini ikna için köye geldiklerini belirterek, bu duruma tepki gösterdiler. Kendilerinin Kırsal Kalkınma Derneği’nin bir çalışması için orada olduğunu ileri süren Prof. Dr. Gülçubuk ise madencilere hizmet gibi bir amacının olmadığını söyledi.

HANGİ YÜZLE GELİYORSUNUZ?

Geçen hafta sonu Muratlar köyü kahvesinde altın madeni yetkilileri ve Ankara’dan gelen Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un yapmak istediği toplantı köylülerin tepkisi üzerine yapılamadı. Gazetemize bilgi veren köylüler “madencilerin getirdiği yevmiyeci hoca’ dedikleri Prof. Dr. Gülçubuk’un madenci şirket yetkilileri ile birlikte köye geldiğini, özellikle içilemez raporu verilen sular ve tarımla ilgili köylülerle konuşmak istediklerinin söylediler. Köy muhtarı ve altıncılardan iş bekledikleri söylenen birkaç kişi dışında hiç kimsenin toplantıya katılmadığını belirten köylüler, sularındaki içilemez raporlarını Gülçubuk’a gösterdiklerini aktardılar Köylüler; “Hocaya ‘daha arama aşamasında kirlenen bu sular, işletme esnasında daha da kirleneceği kesin. Siz o zaman ne tarımından, hayvancılığından bahsediyorsunuz’ diye sorduk. Hoca ise bize yeni kaynaklar bulunabileceğini, ortada çok sıkıntılı bir durum olmadığını söyledi. Biz ise kirli suyla tarım yapılır mı?’ dedik. Madencilere de ‘Köyün suyunu içilemez hale getirdiniz, hangi yüzle buraya geliyorsunuz. Halk sağlığı ile oynayan sizler, suları kontrole gelip numune alanlarla aynı gün neden rakı masasına oturuyorsunuz, yaptığınız pislikleri örtmek için herkesi satın alabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Biz maden çalışmasını istemiyoruz, sizi de istemiyoruz’ diye tepki gösterdik” dediler. Köylüler, tepkilerin çoğalması üzerine gelenlerin istedikleri toplantıyı yapamadan köyden ayrıldığını dile getirdiler.

DERHAL İSTİFA ETMELİ

Altın madencileri ile köylüleri iknaya çalıştığı iddia edilen Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi olması tartışmaların boyutunu da değiştirdi. Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant olayı duyar duymaz genel merkezi aradığını ve tepkilerini dile getirdiğini belirterek, “Gülçubuk oda yönetiminden derhal istifa etmeli. Artık orada duramaz” dedi. Altın madenine karşı mücadele eden Muratlar Köylüleri de Gülçubuk’un ‘özür dilemesi’ ve odadaki görevinden istifa etmesini talep eden imza kampanyası başlatacaklarını söylediler.

MADENCİLERE HİZMET ETMİYORUM

İddiaların hedefindeki isim Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ise tüm iddiaları reddederken, kendisini madencilere hizmet etmek gibi bir amacının olmadığını söyledi. Gülçubuk iddialarla ilgili sorularımıza şöyle yanıt verdi; “O bölgeye Kırsal Kalkınma Derneği adına sosyo-ekonomik yapı analizi için gitmiştik. Köyde de konuşturmama, tartıştırmama gibi bir durum olmadı. Köylüler sularda sorun olduğunu söylediler. Madencilik şirketinden gelenler de vardı ama bizim bunlarla alakamız yok. Biz kendi aracımızla gittik. Kalkıp başka köylere de gittik. Ben Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (Sürkal) adına köyleri geziyorum. Madencilere hizmet etme gibi bir amacım yok”.

Muratlar köylüleri ise Gülçubuk’un madencilerle birlikte hareket ettiği iddialarında ısrar ederken, aynı gün kendisini Çan’da da madencilerle birlikte gördüklerini söylediler.

(Çanakkale/EVRENSEL)
http://evrensel.net/news.php?id=53673

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...