17 Nisan 2013 Çarşamba

Karabiga kararmasın diye…




Özer AKDEMİR

“Karabiga Beldesinin el değmemiş doğası, temiz denizi ile bilindik sahil yerleşimlerinden en büyük farkı sükûnet ve huzur vaad eden bir coğrafya olmasıdır. Göz alabildiğine uzanan yemyeşil ovanın ortasından geçerek ulaştığınız Beldemize, ayak bastığınız anda esen rüzgârın ciğerlerinize doldurduğu iyot kokusu size zindelik katacaktır. Büyük şehirlerin trafik karmaşasından, kirli havasından, stresinden sıkıldıysanız adresiniz; Tarih, Doğa ve Denizin Buluştuğu Nokta KARABİGA.”

BAŞKAN TERMİK YANLISI

Karabiga belediyesinin internet sitesinin ana sayfasında yer alan bu çağrının hemen yanında bir imza linki var. “Termik Santrale hayır” yazan yer tıkladığında bir imza metni çıkıyor karşınıza. Karabiga’lılar şirin beldelerinin yukarıdaki gibi anılmasının bu termik santralin yapımının önlenmesi ile olanaklı olacağını biliyorlar. Belediyenin internet sitesinde bu imza metni belediye başkanının da termik santral projesine karşı olduğu izlenimi verebilir. Geçtiğimiz günlerde kurulan Karabiga Çevre Platformu Sözcüsü Aslı Badem başkan Muzaffer Karataş’ın termik santralin kurulması için canhıraş bir çalışma içinde olduğunu belirterek, “İnternet sitesindeki o imza kampanyası eski tarihli. 2011-2012’den kalma. Muhtemelen kaldırmayı unutmuşlardır” diyor.

TERMİĞE HAYIR EYLEMİ

Küçük beldenin halkı bugün termik santrale karşı büyük bir eyleme hazırlanıyor. Karabiga, Biga, Çanakkale ve civar köylerden gelecek insanlar Karabiga’nın kararmamasını, termik santrale izin verilmemesini talep edecekler. Çevre Platformu Sözcüsü Aslı Badem eylemle ilgili, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanılıp Alarko-Cenal termik santral inşaat hafriyatının bulunduğu alana yürüyeceklerini, burada basın açıklaması yapıp siyah çelenk bırakacaklarını söyledi. Badem, il milletvekillerini de çağırdıkları eyleme katılımın büyük olmasını beklediklerini dile getirdi.

BELDE ÇOK GERGİN

Karabiga’da Priapos antik kentine komşu alanda termik santral kurulması projesi son yaşanan gelişmelerle tekrar hareketlendi. Termik santralin kül depolama alanı Karabiga’lıların yaşam salanlarına komşu olduğu ortaya çıkınca, belediye meclisinden alanla ilgili plana olur çıkmadı. Belediye meclisi tam anlamıyla ikiye bölünmüş durumda. Başında belediye başkanını bulunduğu meclisin 5 kişilik üyesi termik santrali savunurken, diğer 5 kişi ise karşı çıkıyor. Küçük beldede gerginlik had safhada. Öyle ki termik santral planının oylanacağı gün bir meclis üyesi strese bağlı sinir krizleri geçirerek hastanelik oldu.

MÜHÜRLENDİ AMA…

Karabiga Çevre Platformu termik santrali “Karabiga’nın idam fermanı” olduğu açıklamasını yapıyor. Platform, toplam 700 dönümü bulan termik santral alanının bir kısmının doğal sit, yine Priapos kale kalıntılarının 1. derecede arkeolojik kazı alanı olduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan, izinsiz olduğu anlaşılan termik santral kül depo alanı inşaatı belediye tarafından mühürlenmiş olmasına rağmen çalışmalara devam ediyor. Çevre Platformu avukatı Engin Balıkçı’nın termik santrale karşı açılan davanın bilirkişi keşfi sırasında ortaya koyduğu bu duruma karşı şirket yetkililerinin ‘susma hakkı’nı kullanması dikkat çekti.
(Karabiga/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...