11 Ekim 2013 Cuma

RES dibini aydınlatmaz



Özer AKDEMİR

Ağaoğlu Mut’da RES kurdu. RES’lerin açılışını Başbakan Erdoğan yaparken 15 km ötedeki yaylalarda halk henüz elektrikle tanışmamıştı. Ağaoğlu RES’i iki yıl sonra Doğan Grubuna 240 milyon Euro’ya sattı. O zaman da günümüzde de yaylalar hala elektriksiz! Şirketler köylünün topraklarında esen rüzgarın balını yerken, elektiriksiz yaylalardaki köylüyü ikna için ağızlarına çaldıkları bir parmak balın sözünü de tutmadılar. Köylüye parmağını yalamak kaldı!...

MUT’UN ELEKTRİĞİ KİMLERİ MUTLU ETTİ?

AKP iktidarında en çok palazlanan sermaye kesimlerinden birisi inşaat ve enerji sektörü. Bunlar arasında en öne çıkan hangisi diye sorulacak olursa kuşkusuz Ağaoğlu adı ilk akla gelenlerden olacaktır. İstanbul’un ormanlarının da aralarında bulunduğu birçok yere yaptığı ve yapmayı planladığı toplu inşaatlarla gündeme gelen Ağaoğlu, bir başka karlı alan olan enerji sektörüne de uzun zamandır el atmış durumda. HES, RES ve termik gibi birçok alanda enerji yatırımlarına yönelen şirketin, jeotermal alanında da projeleri olduğu biliniyor.

Ağaoğlu Enerji Grubu, bu yatırımlarda ürettiği elektrik enerjisini konut projelerinde de değerlendiriyor. Şirket uyguladığı kampanya ile enerji tesislerinde ürettiği elektriği kendi konutlarında piyasadan %20 daha ucuza vereceğini taahhüt ediyor. Ağaoğlu bu şekilde ürettiği elektriği konut satışlarında bir pazarlama kozu olarak kullanıyor. Oysa şirketin o elektriği ürettiği yerlerde henüz elektrikle tanışmayan vatandaşlar var. Ağaoğlu’nun yapıp Başbakan Erdoğan tarafından 3 yıl önce açılan Mersin Mut’taki RES’lere birkaç kilometre uzaklıktaki yaylalarda yaşayan vatandaşların, o gün de, günümüzde de elektrikleri yok! Yaylalarına 10-15 km uzaklıkta RES’ler, doğanın gücünü elektiriğe çevirip şirketlerin kasasına aktarırken, 21. yüzyılda o bölgede yaşayanlar hala gaz lambaları ışığında oturuyorlar.

RÜZGAR ŞİMDİ AYDIN DOĞAN’A ÇALIŞIYOR

2010 Eylül’ünde Ağaoğlu’nun helikopteri ile alana gelen Başbakan Erdoğan tarafından açılan Mersin'in Mut’taki 33 MW'lık rüzgâr enerjisi santralleri 8 ay gibi kısa bir zamanda tamamlandı. Şirketin Bandırma’daki Şah RES’inin de aynı gün video konferansla temelinin atıldığı etkinlikle ilgili gazetelere yansıyan haberlerde bu projeler sayesinde Ağaoğlu’nun Avrupa Yakası’ndaki My World Europe’ta konut alanların elektriği yüzde 20 indirimli kullanacakları bilgisi de yer alıyordu. Başbakan Erdoğan’ın açılışını ve video konferansla temelini attığı her iki santral da iki yıl sonra ülkenin bir başka büyük sermaye grubu olan Doğan Holdinge satıldı. Doğan Enerji, Ağaoğlu’na ait 126 MW’ı faaliyette, 21 MW’ı ise inşa halinde olan toplam 147 MW’lık rüzgar santraline sahip Akdeniz Elektrik Üretim ve Galata Wind Enerji şirketlerini toplam 240 milyon euro’ya satın aldı. Milyon Euroluk projelerle ilgili tüm bu gelişmeler yaşanırken Mut’taki RES’lere 15 km uzaklıktaki yaylalarda yaşayanlar kendi topraklarında üretilen bu değerlerden hiçbir şekilde fayda bulamadılar.
RES dibini aydınlatmaz
BİR ÇOK SÖZ VERDİLER AMA…

Yazın bu yaylalara göçen köylerden Özlü Köyü RES’le en yakın köy durumunda. Köy muhtarı Kemal Ferdal, hala elektriği olmayan Sazak, Hamam, Sakızdere, Derepazarı gibi yaylaların yaz aylarında 12 köy tarafından kullanıldığını söyledi. Ferdal her sene 50 ile 100 kişinin göçtüğü yaylalarda elektrik olmadığını, elektirik almak için yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını anlattı. “12 köyün muhtarı ortaklaşa talep ettik ama bir ses çıkmadı” diyen Ferdal, RES’ler kurulurken kendilerine verilen birçok sözün de yerine getirilmediğinden şikayetçi; “Yaylalara elektrik çekilmesini istedik RES şirketinden. Bize elektriği devlet için ürettiklerini, kendilerinin 49 yıllığına kiracı olduğunu, yap-işlet-devret modeliyle çalıştıklarını söylediler. İlk geldiklerinde birçok söz verdiler, köye düğün salonu yapacaklardı mesela. Hiçbirisini tutmadılar, kaçtılar”. Muhtar Ferdal, kendi köylerinden 4 kişinin RES’lerde işçi olarak çalıştığını, civar köylerden de toplam 10-15 kişinin RES’te işçi olduğunu söyledi. RES’lerle köyün arasına tel örgü çekildiğini belirten muhtar, hayvancılık ve bağcılıkla geçinen köyünde RES’lerin bir zararının şu an için görülmediğini dile getirdi.
(İzmir / EVRENSEL)
Eklenme Tarihi: 11 Ekim 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...