14 Ekim 2013 Pazartesi

Van Gölü geleceğimizdir

Van Gölü geleceğimizdir
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Van Ekoloji Meclisi ve Van Gölü Organik Tarım Derneği “3. Van Gölü geleceğimizdir” etkinliğini gerçekleştirdi. Erciş’te Van Gölü kıyısında gerçekleştirilen panelde bölgede ve ülke genelinde yaşanan çevre sorunlarının yanı sıra sermayenin yaşam alanlarına yönelik saldırılarına dikkat çekildi.
SİLAHLAR SUSUNCA İŞTAHLARI KABARDI
Etkinlik kapsamında Erciş sahil yolunda yapılan “Ekoloji, HES’ler ve enerjide çözüm” konulu panelin konuşmacıları arasında yer alan Gazetemiz Muhabiri ve EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Özer Akdemir, AKP iktidarı ile yaşam alanlarına yönelik sermaye saldırılarının yoğunlaştığına dikkat çekti. Bölgede silahların susması ve çözüm süreci ile birlikte sermayenin bugüne kadar giremediği alanlara girmek, maden, HES, termik santral gibi faaliyetler için girişimlerini yoğunlaştırdığının altını çizen Akdemir, “Yaşam alanlarımızı korumanın tek yolu halkın direnişinden geçiyor. Bu bölgenin halkının yıllardır en iyi bildikleri şeydir direniş. Bölgede ve ülkenin her tarafından sermaye saldırılarına karşı birlikte mücadele etmezsek, dağlarımız, ovalarımız, sularımız, havamız sermayenin kâr hırsı nedeniyle yok olacak” diye konuştu.
ŞEYTAN KÖPRÜSÜ FELAKETİ
Panelin konuşmacılarından Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi PM Üyesi Tanay Sıdkı Uyar, yüzde yüz yenilenebilir enerjinin mümkün olduğunu dile getirerek, bundan önce enerjinin etkin kullanımının sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. Uyar, yenilenebilir enerji yerine doğayı katleden HES yatırımlarına öncelik verilmesine anlam veremediğini dile getirdi.
HDK Van Ekoloji Meclisi Üyesi Cevahir Böke ise tarım alanları ve organik ürünlerin yetişme özgürlüğünün yok edilerek, toplumun kapitalizme bağımlı hale getirilmeye çalışıldığını söyledi. Böke ekolojik tarıma ve kent bahçelerinin önemine dikkat çekti.
Panel öncesi yapılan konuşmalarda Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Erciş Temsilcisi Güven Çalık, Muradiye Şelalesi ve Şeytan Köprüsü’nde HES nedeniyle yaşanan felaketlere dikkat çekerek, “Biz zamanlar Şeytan Köprüsü’nde türeyen ve gogort olarak adlandırılan balıklar artık yok. Şeytan Köprüsü olarak bilinen dereden zıplayan ve insanlığa gülümseyen tabiat varlıkları katledildi. Yarın geleceğimiz bize bu hesabı soracak” diye konuştu.
Panelin ardından dinleyiciler ve panelistler Van Gölü kıyısına inerek sahilde kıyı temizliği yaptılar.
GÖL BİTTİ BİNA YAPALIM!
Panele Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya da katıldı. Van Gölü çevresindeki kamu kuruluşlarının her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken Kaya, “Göl nasıl olsa bitti bari kamu kurumlarını kıyıya kuralım diyorlar. Sit alanlarımız bir gecede kamu kurumları için ortadan kaldırılıyor. Şimdi de HES’lerle sularımız yok ediliyor. Muradiye Şelalesi HES tehdidi altında. Gölümüze sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır” diye konuştu. (Van/EVRENSEL)
Eklenme Tarihi: 14 Ekim 2013

2 yorum:

  1. https://www.haberler.com/ercis-te-cevre-temizligi-etkinligi-5178450-haberi/

    YanıtlaSil
  2. https://www.haberler.com/ercis-te-van-golu-gelecegimizdir-paneli-5178257-haberi/

    YanıtlaSil

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...