22 Mayıs 2014 Perşembe

300 bin İzmirli 1 altın edemedi



Özer AKDEMİR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İzmirlilerin arseniksiz tek su havzasında yapımı planlanan Çamlı Barajı planını onaylamadığı ortaya çıktı. Bakanlığın bu planı, bölgedeki Efemçukuru altın madeni işletmesinin devam etmesi için onaylamadığı iddia ediliyor. Baraj planın onaylanmadığı bilgisi, altın madeninin kapasite artırımına karşı açılan davada, şirket yetkilileri tarafından dava dosyasına sokuldu.

KAPATILSIN DENEN MADEN KAPASİTE ARTIRDI

Çalıştığı iki yıllık süre boyunca yöre köylülerini adeta canından bezdiren, derelerde balık ölümlerinin yanı sıra, bu derelerden içen küçük ve büyükbaş hayvanların ölümünden sorumlu tutulan TÜPRAG şirketinin Efemçukuru altın madeni, bu zararları yetmezmiş gibi geçtiğimiz aylarda kapasite artırımına gitmişti.

BAKANLIK ‘İZMİR’E TEMİZ SU’YU ONAYLAMADI

Şirketin kapasite artırımına dönük aldığı ÇED belgesine karşı açılan dava öncesi, bütün giderleri İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından karşılanacak olan ve İzmir’in arseniksiz tek su havzasında yapılacak Çamlı Barajı’nın Revize Planının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmadığı ortaya çıktı.
300 bin İzmirli 1 altın edemedi
ŞİRKET BU BELGEYİ ÖNE SÜRDÜ

Altın şirketi, Bakanlık tarafından alınan bu kararın belgesini mahkemeye sunarak, kapasite artırımının iptal edilmemesini talep etti. Avukat Arif Ali Cangı, davayı yaşam savunucuları aleyhine etkileyecek bu gelişmeyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesine başvurarak bilgi ve destek istedi.

BELEDİYE ŞİRKETE DAVA AÇACAK MI?

İzmir’in içme suyundan sorumlu olan belediye kurumu İZSU’ya, madene karşı dava açıp açmadığı, açmadıysa açılan davaya müdahil olup olmayacağını sordu. Dilekçede ayrıca madende İZSU’nun bir denetim yapıp yapmadığı da sorgulandı. TÜPRAG altın şirketinin kapasite artırımının iptal edilmesi talebiyle açılan dava 27 Mayıs günü Menderes Adliyesinde görülecek.

İZMİR’İN TEK TEMİZ SU HAVZASI

İzmir’in içme sularının önemli bir kısmı yeraltı kuyularından sağlanıyor. Yeraltı sularının ağır metal içeriği nedeniyle kente verilen sulardaki yüksek arsenik oranı büyük masraflarla yapılan arıtma tesisinden geçirildikten sonra verilebiliyor. Kentin tek temiz yüzeysel su toplama havzası ise kente 20 kilometre uzaklıktaki Efemçukuru köyü yakınları. Ekolojik tarımı, alfons tipi üzümleri ve orman örtüsüyle kentin akciğeri ve tarım cenneti olan köy, 300 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’na su sağlayacak derelerin de mutlak koruma alanı içinde yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin baraj için “yaşamsal önemde” dediği, altın madeni konusunda ise “Ya bu maden burada işletilmeyecek ya da İzmir’i taşıyacak yeni bir yer arayacağız” diye net konuştuğu bir ortamda AKP’nin tam desteğini alan altın madeni 2 yılı aşkındır üretime devam ediyor.
http://www.evrensel.net/haber/84766/3-bin-izmirli-1-altin-edemedi.html#.U34HjSif63a
http://www.evrensel.net/haber/84766/3-bin-izmirli-1-altin-edemedi.html#.U34HjSif63a
www.evrensel.net
Eklenme tarihi: 2014-05-22 06:00:45

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...