23 Haziran 2014 Pazartesi

Emeğin başkenti enerji talanının başkenti yapılıyor



Özer Akdemir

Yıllardır kömür madeni işçilerinin yoğunluğu nedeniyle “Emeğin Başkenti“ olarak tanınan Zonguldak son günlerde bir başka telaş içerisinde. Filyos Vadisi’ne 3 tane olmak üzere Ereğli’den Amasra’ya kadar dar bir alana 15 tane termik santral yapımı, kömür işletmeciliğinin kentte yarattığı çevre kirliliğini bile geride bırakacak etkilere neden olacak. Zonguldak, AKP hükümetinin sermayeye akıttığı en önemli rant kapılarından haline gelen enerji sofrasına oturtulmuş durumda. Emeğin başkenti Enerji talanının başkenti yapılmak isteniyor.

CENNETTEN BİR KÖŞE
Zonguldak ve çevresinde yapımı süren ve plan aşamasında olan termik santrallere karşı Batı Karadeniz Çevre Platformu, Eğitim-Sen, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı ile Ereğli Çevre Platformu tarafından gerçekleştirilen bir dizi söyleşi etkinliğinin ilki önceki gün Saltukova Sazköy’de gerçekleştirildi. Termik santrallerden iki tanesinin kurulması planlanan alan yemyeşil bitki örtüsü, kestane üreticiliği ve özellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ile geçinen bir köy. Köy, Karadenizin hemen her yeri gibi cennetten bir köşe adeta. Köyün arazilerinin bir kısmı termik santral şirketi için Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı ile köylünün elinden alınmış. Köy kahvesinde gerçekleştirilen etkinliğe Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş’in yanı sıra çok sayıda köylü katıldı. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Ahmet Öztürk, hayvancılıkla, tarımla, turizmle geçimini çok rahat bir şekilde sağlayabilecek olan yöreye termik santrallerin dayatılmasının birilerine para akıtmaktan başka bir amacının olmadığını söyledi. Öztürk, termik santrallerin istihdam yaratacağı söyleminin de gerçeği yansıtmadığını, yöre halkının çok azının santrallerde vasıfsız işlerde iş bulabileceğini dile getirdi.

TERCİH SİZİN

Söyleşide konuşan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, termik santrallerin çevreye ve canlı yaşamına etkileri konusunda yapılan bilimsel araştırmaları aktararak, uzun erimde bu santrallerin çevresinde yaşayan insanlarda birçok kanser türü, anomali doğumlar, üst solunum yolu rahatsızlıkları gibi onlarca sağlık sorununun ortaya çıkacağını söyledi. Karababa “Tercih sizin, ya direnecek, mücadele edecek kendinizin ve gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunacaksınız, ya da buradan gitmek zorunda kalacaksınız. Kalanlar da zaten sağlık sorunları ile boğuşacak” dedi.

HALK KARŞI GELİRSE AŞAMAZLAR

Etkinliğin son konuşmasını yapan gazetemiz muhabiri Özer Akdemir, ülkenin dört bir yanında yaşam alanlarına yönelik madencilik, enerji, sulara el konulması gibi sermaye saldırılarından kesitler sundu. Görsel fotoğraflar eşliğinde altın madenciliği, termik santraller, suların özelleştirilmesi gibi konulardaki mücadeleleri anlatan Akdemir, özellikle Gerzelilerin termik santral karşıtı direnişlerindeki kazanıma dikkat çekerek, “bilinçlenmiş, inanmış halk kararlı bir şekilde yaşam alanlarını korumak için direnişe geçtiğinde bu gücü aşamıyorlar. Gerzelilerin, Karadenizlilerin, Gezi direnişinin tüm ülkede gösterdiği en önemli ders budur. Temiz bir çevrede, onurluca, çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek bırakmak için doğamıza, emeğimize yapılan bu saldırılara karşı direnmekten başka yolumuz yok” diye konuştu.
Emeğin başkenti  termik talanında
İKİNCİ TOPLANTI KARADENİZ EREĞLİ’DE YAPILDI

Konuşmaların ardından söz alan köylüler işsizliğe vurgu yaparak yıllardır yapımı tamamlanmayan Filyos limanını istediklerini ama termik santrale karşı olduklarını söylediler.

Günün ikinci etkinliği Ereğli Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Karababa ve muhabirimiz Akdemir’in de konuştuğu etkinlikte Gazeteci Özgür Gürbüz, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliğinin üzerinde dururken, Kdz. Ereğli tarih Doğa Kültür Derneği Başkanı Gürdal Çakır ise termik santral yapımı planlanan alanların doğal ve tarihi özellikleri hakkında bilgiler verdi.
http://www.evrensel.net/haber/86815/emegin-baskenti-termik-talaninda.html#.U-oVw_l_uSo
www.evrensel.net
Eklenme tarihi: 2014-06-23 06:00:00


Batı Karadeniz Platformu tarafından, KESK’e bağlı Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği ve Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’nın (ZOKEV) katkılarıyla Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Termik Cehennemine Hayır” konulu bilgilendirme paneli büyük bir ilgiyle izlendi.
http://www.pusulagazetesi.com.tr/cehenneme-2-41816-pusula.htm
AKDEMİR: “ANADOLU YAŞAM NÖBETİNDE”
Hayat TV Çepeçevre Programı Yapımcısı gazeteci Özer Akdemir de, Türkiye genelinde yapılan doğa kıyımlarından fotoğraf ve resmi bilgilerle örnekler verdi, “Anadolu Yaşam Nöbeti”nde başlıklı sunumuyla yapılan mücadelelerin aşamalarını, ülkede çevreye zarar veren yatırımlara karşı yapılan mücadele deneyimlerinden örnekler vererek yaşananları anlattı. Doğaya zarar veren yatırımların, kuruldukları bölgelerde neden oldukları değişime, öncesi ve sonrasına dair çarpıcı fotoğraflarla örnekler veren Akdemir, yaşam alanlarını korumak isteyen yurttaşların da bu yatırımlara karşı verdikleri destansı mücadeleleri özetledi.

http://www.pusulagazetesi.com.tr/cehenneme-2-41816-pusula.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...