23 Haziran 2014 Pazartesi

Termik santrale karşı Çatalağzı dersleri



Özer Akdemir

Termik santraller ve çevresel etkileri deyince ülkemizde ilk akla gelen yerlerden olan Zonguldak Çatalağzı’da söyleşi gerçekleştirildi.

Çatalağzı’da yaşayanlar santrallerin ne işsizliğe, ne sosyal yaşama ne de ilçe ekonomisine olumlu hiçbir katkısının olmadığını belirterek, “Tam tersi oldu. Termik santral kurulacak yerlerin halkı gelsin Çatalağzı’yı görsün. Gerzeliler burayı gördükten sonra dişe diş direndiler ve kazandılar” diye konuştu.

Çatalağzı Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve gazetemiz muhabiri ve Hayat TV Çepeçevre Yaşam Programı Yapımcısı Özer Akdemir de katıldı.

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Ahmet Öztürk’ün yönettiği söyleşide Prof. Karababa termik santrallerin çevre ve canlı yaşamına etkilerini anlatırken, Muhabirimiz Akdemir ülke genelinde süren çevre direnişleri ile ilgili gözlemlerini ve değerlendirmelerini aktardı. Konuşmacıların ardından söz alan Çatalağzılılar yıllardır termik santralle bir arada yaşamanın nasıl bir şey olduğunu anlattılar.
Termik santrale karşı Çatalağzı dersleri
ÇATALAĞZI BİR LABORATUVAR

Çatalağzı Belediyesi’nin yanı sıra aynı zamanda Çevre Koruma Derneği Başkanı da olan Adnan Akgün Çatalağzı’nın termik santral kurulması planlanan yerler için bir laboratuvar olduğunu belirterek, “Biz Gerze’ye bir laboratuvar görevi yaptık. Onları yönlendirdik. Termik santraller işsizliğe çare diyorlar, ama Çatalağzı’nın şu an yüzde 10’u işsiz. Benim günde 150 kişi yanıma geliyor. Bunun yüzde 90’ı iş istiyor. Çatalağzı göç veriyor. Termik santral çözüm olmadı işsizlik sosyalleşme anlamında. Ticaret de artmadı aksine olan dükkanlar kapanmadı” diye konuştu.

Çatalağzı Çevre Koruma Derneği kurucularından Emekli Öğretmen Remzi Demirci mücadele etmek için hiçbir zaman geç olmadığını belirterek, “Yaşam devam ettiği sürece bu mücadelenin sürmesi lazım. Örgütlenmemiz lazım. Örgütlenmediğimiz zaman başıboş toz taneleri gibi rüzgarın önünde uçar gideriz. Çatalağzı’yı kurtaramadık ama burayı görmeye gelen Gerze’yi biz kurtardık. Bartın’a da çok destek verdik” diye konuştu.
www.evrensel.net
Eklenme tarihi: 2014-06-23 17:09:07


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...