15 Mart 2015 Pazar

Altıncı şirketin yalanı ortaya çıktı: Tonlarca siyanür toprağa ve suya...

Özer AKDEMİR
İzmir
Bergama Ovacık’taki altıncı şirketin bir yalanı daha deşifre oldu, tonlarca siyanürün dereye karıştığı iddiası yeniden gündeme geldi. Geçtiğimiz kasım ayında meydana gelen ve şirketin inkar ettiği siyanürlü atık borusu kazasının gerçek olduğu İzmir İl Çevre Müdürlüğünün yazısı ile ortaya çıktı. Çevre Müdürlüğü şirkete, kazayı kendilerine zamanında haber vermediği gerekçesi ile ceza yazmış.
Madendeki kazayı meydana geldikten 2 gün sonra öğrenen eski altın madeni çalışanı Ersan Var gazetemize bildirmiş ve böylece Bergama Ovacık Altın Madeninde meydana gelen siyanürlü atık borusu kazasını kamuoyu ilk olarak Evrensel’den öğrenmişti. 21 Kasım 2014 tarihinde meydana gelen kaza, 24 Kasım tarihli  Evrenselde, “onlarca siyanür dereye mi karıştı?”manşetiyle duyurulmuştu.
Haberimizin ardından Bergama Belediyesinin yetkilileri, İzmir İl Çevre Müdürlüğü ekipleri madene giderek incelemelerde bulunmuş ve çeşitli yerlerden numuneler almıştı.
DENETMENLER ŞİRKETİN ELAMANI GİBİ
Kazayı ihbar eden Ersan Var ve Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel belediye yetkilileri ile birlikte İzmir İl Çevre Müdürlüğü görevlilerine madendeki incelemeleri sırasında eşlik etmişlerdi. Sonrasında Ersan Var, İl Çevre Müdürlüğü yetkililerinin incelemeler sırasında gereken özeni göstermediklerini, “Şirketin elemanıymış gibi” davrandıklarını ileri sürerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe ile şikayette bulunmuştu.
Var’ın şikayeti üzerine konuyu araştıran Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kendisine geçtiğimiz günlerde iki sayfalık bir yanıt gönderdi. Kurum görevlilerinin görevlerini eksiksiz yaptıklarını ileri süren yanıtın asıl dikkat çekici bölümü ise madende meydana gelen kaza ile ilgili olan kısımları oldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yanıtı altın madeninin yalanını ortaya çıkardı.
MADEN ‘RUTİN BAKIM’ DEMİŞTİ
Evrensel’in haberinin ardından madendeki kaza ile ilgili bölgeye ekiplerini sevk eden ve gazete televizyonlara çeşitli açıklamalarda bulunan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’e bir yazı gönderen altın madeni olayın “Tamamen gerçek dışı ve asılsız” olduğunu ileri sürmüştü.
Koza Altın İşletmeleri Ovacık İşletmeler Müdürü Cemalettin Çetin imzasıyla basına gönderilen açıklamada “İşletmede siyanürlü atık bulunmadığını” ileri sürerek, “Belediye Başkanının iddiasına konu olan durum her işletmede olan rutin bir tamirat ve bakım işlemidir. Çevreye zarar verecek hiçbir durum söz konusu olmamıştır” denilmişti.
İZLERİ YOK ETMİŞLER
Altıncı şirketin bu açıklamasına karşın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün Ersan Var’a gönderdiği yanıt ise kazanın varlığını kanıtlıyor. Altın madeninin atık tesisine atık taşıyan borularda sızıntı meydana geldiği haberlerinin il müdürlüğüne ulaşmasının ardından Kasım 2014’te Bergama’daki denetim ekibine bilgi verilerek olay yerine intikal etmelerinin sağlandığının belirtildiği yazıda şunlar dile getirildi; “İşletme yetkilisi tarafından, 21.11.2014 tarihinde atık depolama tesisine atık taşıyan borularda sızıntı olduğu, sızıntı olan bölgenin temizlendiği beyan edilmiştir. Denetimde; atık taşıyan borulardan kaynaklı sızıntıya müdahale edildiği, sızıntının mevcut olmadığı ve çevresinde temizlik çalışmalarının yapılmış olduğu gözlemlenmiştir”.
Madenin çeşitli yerlerinden numuneler alındığını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yazısında atık taşıyan borudaki sızıntı ile ilgili İl Müdürlüğüne bildirim yapmaması nedeniyle şirket hakkında Çevre Kanunu’na göre idari yaptırım uygulandığı dile getirildi.

İZSU SONUÇLARI NEDEN VERMİYOR?
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yazısında madenden alınan örneklerin akredite laboratuvarlarda yapılan incelemesinde örneklerin Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği değerlerini karşıladığını açıkladı.
Tabii kazanın üzerinden 4 gün geçtikten sonra ve şirket yetkililerinin de itirafları ile sızıntı olan kısımları temizlenmiş maden alanından alınan numunelerin sonuçları bunlar. Öte yandan, Bergama Belediyesi ekiplerinin olayın hemen ardından aldıkları su örneklerinin tahlili için gönderilen İZSU aylar geçmesine rağmen  sonuçları hâlâ açıklamadı. Bergama Belediye Başkanının defalarca talep ettiği sonuçlar İZSU tarafından aylardır belediyeye gönderilmedi. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, İZSU’nun bu tavrının soru işaretlerini beraberinde getirdiğini belirterek, “Acaba İZSU bir şeyleri mi gizlemeye çalışıyor? Tahlil sonuçlarını neden ısrarla açıklamıyor” sorularını yöneltti.
Olayı doğrulayan Çevre Müdürlüğü’nün yazısı...
Eklenme Tarihi: 15 Mart 2015


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...