9 Eylül 2015 Çarşamba

Köylülerde HES tedirginliği: Su gitti mi hayat bitti!




Özer AKDEMİR
Manisa
Manisa'nın Salihli ilçesi Allahdiyen Köyü köylüleri yanıbaşlarına yapılmak istenen HES'in endişesini yaşıyor. Meyvecilikle geçinen köylüler, sularının ellerinden alınmasını yaşamın bitmesi ile bir tutuyor.
YARIN BU SU AKMAYABİLİR
Bozdağ'ın Salihli Ovasına bakan yamaçlarında bulunan köylerden Allahdiyen, geçtiğimiz günlerde bir şirketin yakınlarından geçen derelerde HES çalışması yapacağına dair köy kahvesine astığı duyurunun ardından endişeli bir bekleyiş içine girdi.
Dün köy kahvesinde EGEÇEP ve Salihli Çevre Platformu üyelerini konuk eden Allahdiyen köylüleri, kahvenin hemen yanıbaşından akan küçük kanaldaki suyu göstererek, "yarın bu su akmayabilir" diyor. Kiraz yetiştiriciliği yaptığını söyleyen Muharrem Aydın, geçim kaynaklarının zeytin, elma, kiraz gibi tarım ürünleri olduğunu söyleyerek, "Bu HES yapılırsa buranın iklimi değişecek. Öyle güzel bir iklimde yaşıyoruz ki Karadenizde yetişen kivi, fındık bile yetişiyor. En önemli ürünlerimizin başında kiraz geliyor. Kirazın olabilmesi için en az iki ay -6 -7 derecede soğuklaması lazım. Baraj yapılırsa bu mümkün değil" diyor.

SULARI ŞİŞELEYİP SATABİLİRLER
700 haneli köyde Salihli'den gelen yazlıkçılar da var. Bu kişilerden biri olan Hayati Ermiş, yöredeki suların kalitesine dikkat çekerek, "Sadece bu yakın çevrede 4-5 tane şişeleme fabrikası var. Bahçecik köyünün doğal kaynak suyunu özel bir şirkete kiraladılar. Salihli'de halka ise yeraltı suyu içiriliyor" dedi. Ermiş, HES'in sulara el koymak, şişelemek amacıyla da yapılmak istenebileceği görüşünde.

YÖRE KÖYLERİ BİR ARAYA GELİYOR
Hitit HES A.Ş adlı şirketin köy kahvesine astığı ÇED toplantısı duyurusunda HES'in Kömürcü, Bozburun ve Kurşunlu Derelerinin sularının birleştirilmesi ile yapılacağı belirtiliyor. Köylüler Kurşunlu Deresinin yazın susuz kaldığını söyleyerek HES'in hangi suyla yapılacağını soruyor. Köylülerin anlatımlarına göre diğer iki derenin suyu da fazla değil.
Köylülerder Azmi Ertaş, köydeki herkesin HES'e karşı çıktığını belirterek, "İki tane baz istasyonu diktiler köyümüze o gün bugündür armutlarımız olmuyor. Su gitti mi hayat bittti. Yakın köylerden arkadaşlarla aramızda konuşup ne yapacağımıza karar vereceğiz. bu HES'i istemiyoruz" diyor.

 Eklenme Tarihi: 09 Eylül 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...