8 Eylül 2015 Salı

Eldorado Gold: Komşu kovdu bizde el üstünde



Özer AKDEMİR
İzmir
Türkiye’de yıllardır altın işletmeciliği yapan ve yıllardır çevreye ve canlı yaşamına yönelik etkileri nedeniyle eleştirilen Eldorado Gold, komşu Yunanistan’dan kovuldu. Şirket, Yunan hükümetinin tavrını gerekçe göstererek faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
YUNANİSTAN’DAKİ FAALİYETLERİNİ DURDURDU
Financialpost’tan Peter Koven’in geçtiğimiz günlerde yayınlanan haberinde Kanada merkezli Eldoradogold’un Atina hükümeti ve yerel halk tarafından sürekli eleştirildiğine dikkat çekilerek, şirket CEO’sunun bundan duyduğu rahatsızlığı belirten sözleri aktarıldı. Eldoradogold CEO’su Paul Wright, Yunan hükümetinin tutumunu ‘saldırganca’ diye yorumlayarak, “Şirketimizin ülkedeki projeler ile ilgili olarak yatırım yapması ya da yatırımlarını sürdürmesi mümkün değildir” diyor.
Haberde şirketin Yunanistan’daki faaliyetlerini askıya alma kararından Stratoni madeninin yanı sıra Skouries ve Olympias projelerinin de etkileneceği, Perama Hill projesinin de ÇED raporu alınamaması nedeniyle durduğu dile getiriliyor.

KİRLİLİK KAYNAĞI
Yunanistan’da faaliyetlerini askıya alan Eldoradogold şirketi Türkiye’de ise tam tersi bir şekilde üretim arttırmak için yeni ÇED süreci başlattı. Uşak Eşme-Ulubey ilçeleri arasında Avrupa’nın en büyük altın madeni olan Kışladağ Altın Madeni’ni işleten şirket burada geçtiğimiz aylarda kapasite arttırımına gitmişti. Çok geniş bir alanda “Dünyanın en vahşi yöntemi” olarak nitelenen açık ocak ve yığın liçi yöntemiyle altın işletmeciliği yapan şirketin yöredeki yer altı, yer üstü su kaynaklarını kirlettiği, özellikle küçükbaş hayvanlarda önemli oranda ölü ve sakat doğumlara neden olduğu iddiaları sık sık gündeme geliyor.

YAŞAM SAVUNUCULARINDAN KAMPANYA
Şirketin bir diğer altın madeni olan Efemçukuru Altın Madeni ise, Türkiye’nin üçüncü büyük ili İzmir’e su sağlayan barajlara komşu bir konumda. Kente kuş uçuşu 20 kilometre uzaklıktaki altın madeni, yaklaşık 4 yıldır üretimine devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda açıklanan bilirkişi raporlarıyla yer altı, yer üstü sularında, toprakta ağır metal kirliliğine yol açtığı kanıtlanan madenin bu nedenle ÇED izni iptal edilmişti. İptal edilen ÇED’den daha eski bir ÇED raporuna dayanarak çalışmalarını sürdüren şirketin bu mahkeme kararının ardından kapatılması beklenirken, madenin kapasite arttırımı için yeni ÇED süreci başlatması yaşam savunucularının karşı faaliyetlerine ivme kazandırdı. Geçtiğimiz günlerde şirketin CEO’su Paul Wright ve Türkiye kolu TÜPRAG’ın Genel Müdürü Mehmet Yılmaz hakkında “Çevreyi kasten kirletme” suçlaması ile suç duyurusunda bulunan yaşam savunucuları, kapatılması gereken madenin kapasite arttırarak hukuku çiğnediğini dile getirdi.

BUGÜN ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE EYLEM
Şirketin kapasite arttırımını ve yörede yarattığı sorunları işleyen bir metinle sosyal medyada imza kampanyası başlatan İzmirli yaşam savunucuları, bugün çevre il müdürlüğü önünde şirkete verilen izinleri protesto eden ve madenin derhal kapatılmasını isteyen bir basın açıklaması yapacak. Yaşam savunucuları ayrıca şirketin merkezi Kanada’da çeşitli kampanyalar yapmayı planlıyorlar.
Eklenme Tarihi: 08 Eylül 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...