3 Eylül 2015 Perşembe

Altıncıya çevreyi kasten kirletmekten suç duyurusu


Özer AKDEMİR
İzmir
İzmir'de 20 kilometre uzaklıkta kente içme suyu sağlayan baraj havzalarına komşu bir konumda üretimine devam eden Efemçukuru Altın Madeni yöneticileri hakkında, “çevreyi kasten kirletmekten” suç duyurusunda bulunuldu. EGEÇEP tarafından yapılan suç duyurusunda, Kanadalı El Dorado Gold şirketinin Türkiye’deki kolu olan TÜPRAG AŞ genel müdürünün yanı sıra Eldorado Gold CEO’su hakkında da suç duyurusu yapıldı.

KİRLİLİK KANITLANDI
İzmir’in temiz yüzeysel su havzası Efemçukuru’nda  haziran 2011’den bu yana altın üretimine devam eden TÜPRAG şirketi, tüm bilimsel uyarılara ve karşı çıkışlara rağmen çalışmalarını sürdürüyor. Yıllardır “maden işletmesinin ağır metal kirliliği yaratacağı, böylelikle bölgenin yer altı ve yer üstü su kaynaklarını kirleteceği, yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar göreceği, bölgede uygulanan ekolojik tarımı sona erdireceği”ne dair raporlar yetkililerce görmezden gelindi. Madenin bu haliyle yarattığı riskler yetmiyormuş gibi kapasite artırımı talebi de ilgili kurumlar tarafından olumlu karşılandı. Kapasite artırımı ÇED olumlu belgesinin iptali için EGEÇEP tarafından açılan davada madende yapılan bilirkişi incelemesinde alınan toprak, su ve atık örneklerinin sonuçları madenin yöredeki yer altı, yer üstü su kaynaklarını kirlettiğini ortaya koydu.

KİRLETMEYE DEVAM EDİYOR
Bu bilirkişi raporunun ardından İzmir 1. İdare Mahkemesi; çevre hakkına, sulardaki kirliliği tespit eden bulgulara dikkat çekerek 16.04.2015 tarihinde ÇED olumlu belgesinin iptaline karar verdi. Bu mahkeme kararı, altın madeni nedeniyle oluşan ağır metal kirliliğinin İzmir’in en önemli su havzasını, çevre sağlığı ve canlı yaşamı tehdit ettiğini ortaya koydu.
EGEÇEP tarafından Menderes Adliyesine verilen suç duyurusu dilekçesinde, çevreyi kasten kirleten kişi ve kurumlarla ilgili cezalara dikkat çekilerek, kirlilik yarattığı bilimsel raporlar ve mahkeme kararlarıyla ortaya serilen şirketin yörede altın üretimine devam etmesinin çevreyi kasten kirletmek suçunu oluşturduğu dile getirildi. Dilekçede Kanadalı El Dorado Gold şirketinin CEO’su Paul Wright ve TÜPRAG Genel Müdürü Mehmet Yılmaz’ın çevreyi kasten kirletmek suçundan cezalandırılmaları, şirket hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunması istendi. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...