30 Haziran 2016 Perşembe

Altın madeni müdürüne 10 yıl sonra ceza verildi

Altın madeni müdürüne 10 yıl sonra ceza verildi
29 Haziran 2016 15:37
     
Altın  madencilerinin Dikilideki "Altın madeni ve Çevre Paneli"ne yönelik saldırısının davası sonuçlandı. Maden müdürü 1 yıl 10 ay 15 gün ceza verildi
Özer AKDEMİR
Altın  madencilerinin Dikilideki "Altın madeni ve Çevre Paneli"ne yönelik saldırısının davası sonuçlandı. 2006 yılında meydana gelen olayın aradan 10 yıl geçtikten sonra sonuçlanabilen davada şirket müdürü ceza alırken, verilen cezalar yaşam savunucularını hayal kırıklığına uğrattı. 
ŞİRKET MÜDÜRÜNE HAPİS CEZASI
Dikili Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın 47. duruşmasında davanın 1 numaralı sanığı, o dönem  altın madeninin Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nü yapan Hayrettin Öğüt  mahkeme heyetince görevli memure direnme, tehdit etme, görevini yaptırmama ve hakaret etme suçlamalarından suçlu bulundu. Mahkeme, Öğüt'e 1 yıl 6 ay hapis cezası verirken sanığın eylemini görevli polislere zincirleme olarak yaptığı gerekçesiyle ceza 1/2oranında arttırıldı. Mahkeme, Öğüt'ün olaydan  sonra herhangi bir olaya karışmamasını gerekçe göstererek cezayı 1 yıl 10 ay 15 gün hapse indirirken, ceza alt sınırı 2 yılın altında olduğu için hükmün açıklanmasını geriye bırakma kararı verildi. Öğüt, 5 yıl süreyle denetime tabi tutulacak. Öğüt görevli memura hakaret suçundan ise beraat etti.
Davada yargılanan Dikili Belediyesi Jeotermal AŞ Müdürü Hasan Gökvardar'a ise hakaret suçundan 1.740 tl adli para cezası verildi. Davada yargılanan çoğu maden çalışanı olan belediye görevlilerinin de bulunduğu diğer kişiler ise beraat etti. 
BU KADAR UZUN SÜRMESİ ZATEN ADALETSİZLİK
İzmir, Ayvalık, Bergama, Foça gibi yerlerden yaşam savunucularının destek verdiği duruşma sonrası Dikili Adliyesi önünde kararla ilgili yorumda bulunan EGEÇEP Hukuk komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı, 10 yılı bulan davanın zaten bu kadar uzun sürmesinin bir adaletsizlik olduğunu belirtti. maden çalışanlarına sadece polise hakaret ve mukavemetten dava açılmıştı. Linç girişimine yönelik bir suçlama yapılmamıştı" dedi.
MADEN MÜDÜRÜNÜN CEZA ALMASI ÖNEMLİ
Cangı, "Alınan sonucu şöyle okumak lazım; Hayrettin Öğüt'ün Başkana, polise hakaret ve görevlilere direnme suçlarından mahkum olması, hükmün açıklanması geride bırakılsa da önemlidir. Bunun simgesel bir önemi vardır. Bu saldırının, maden şirketi tarafından organize edildiğinin  bir göstergesidir bu. Gerekçeli kararda bu böyle tanımlanırsa kısmen de olsa biz tatmin olacağız."
ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURACAĞIZ
Kararı temyiz edeceklerini belirten Cangı, 10 yıllık yargılamanın normal bir yargılama olmadığını belirterek; "Makul sürenin aşılması yönünden iptal kararı verilmesi, bundan sonraki yargılamalara örnek olması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapmamız söz konusu" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
 https://www.evrensel.net/haber/283885/altin-madeni-mudurune-10-yil-sonra-ceza-verildi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...