9 Eylül 2016 Cuma

Şirket kurnaz devlet aymaz!



09 Eylül 2016 17:32
İzmir Kemalpaşa'nın Beşpınar köylüleri köyün yakınlarına yapılmak istenen taş ocağına karşı ayakta.
Özer AKDEMİR
İzmir

 
İzmir Kemalpaşa'nın Beşpınar köylüleri köyün yakınlarına yapılmak istenen taş ocağına karşı ayakta. Bir kısmı Spil Milli Parkı içerisinde kalan köyün meyve bahçeleri ve arı kovanlarının bulunduğu bölgeye yapılmak istenen taş ocağı Spil Milli Parkı'na kuş  uçuşu sadece 500 metre.
HUKUKUN ARDINDAN DOLANILIYOR
Beşpınar Köylülerinin taş ocağına karşı yapacağı basın açıklamasına giderken köylülerin avukatı Cem Altıparmak taş ocağına ÇED Gerekli değildir kararı verildiğini anlattı. Proje sahası toplamı 98 hektar olan şirket bu alanın sadece 23 hektarında faaliyet yürüteceğini taahhüt ederek ÇED başvurusu yapmış. Bu şu demek; 25 hektarlık alandan aşağıdaki bu tür faaliyetler için ÇED izni almaya gerek yok. Mevzuattaki boşlukları değerlendirerek hukukun arkasından dolaşılmış yani. Altıparmak, şirketin, ülkemizde yüzlerce örneğine rastladığımız  böylesi bir kurnazlığa kalkışmasından öte yargı kararlarına rağmen sorumluluğun bu hukuk dışı duruma göz yuman resmi kurumlar olduğunu söyledi. 

KEMALPAŞA OVASINDA OTOYOL KATLİAMI!
Yapım çalışmaları süren İzmir-İstanbul Otoyolunun tam ortasından bıçak gibi kestiği zeytinlik alanlardan, bir zamanlar köy-mahalle olan, şimdi ortasından otoyol geçen yerleşim yerlerinden geçerken ağır doğa tahribatının büyüklüğü içler acıtıyordu. Geçtiğimiz yıllarda yine taş ocağına karşı uzun süre direnen ve şirketin topraklarında taş ocağı açmasına izin vermeyen Akalan Köyü'nün yanı başından tepelere doğru yol aldıkça, ormanlık alanlar daha da sıklaştı. Sağlı sollu sık ormanlarla kaplı yol derin bir boğazdan Beşpınar Köyüne tırmanıyordu. Yolun hemen yanında bulunan eski taş ocağını gösteren Altıparmak, taş ocağından yola düşen parçalar nedeniyle meydana gelen ölümlü kazalar ve ağır doğa tahribatı nedeniyle ocağın kapatıldığını, Beşpınar Köyü yakınına yapılmak istenen şimdiki taş ocağının da aynı şekilde yola çok yakın olduğunu söyledi.
ORMANLAR BİZE EMANET 

Çam ağaçları ve kiraz bahçeleri arasında tırmanan yolun taş ocağına sapan toprak yol ayrımında Beşpınar Köylülerinin yanı sıra, Ansızca, Sütçüler ve civar köylerden gelen yurttaşlar da toplanmışlardı. Köylülere destek için TMMOB İKK yöneticileri, Turgutlu ve Kemalpaşa'dan yaşam savunucuları da oradaydı. Yolun hemen kıyısında "Taş Ocağına Hayır" yazılı pankartın ardında toplanan köylüler, "Doğanın talanına hayır", "Diren Spil Dağı", "Taş ocağı yapma boşuna yıkarız başına", "İstemiyoruz taş ocağı temiz kalsın baba ocağı" , "Kopsa bile kıyamet, ormanlar bize emanet" yazılı dövizleri taşıdılar. Yaşlı-genç, kadın erkek, çocuklarıyla birlikte eyleme katılan köylüler adına konuşan Beşpınar Köyü Muhtarı Yaşar Dönmez, 16 yıl önce kapanan eski taş ocağın nedeniyle köyün toz bulutu içinde kaldığı günleri unutmadıklarını belirterek; "bu taş ocağına karşı dava açtıklarını ve yaşam alanlarını sonuna kadar koruyacaklarını söyledi". 

BİZİ ELİN DAĞINA MUHTAÇ EDECEKLER
Köylüler daha sonra sloganlarla taş ocağı yapılmak istenen tepeye yürüdüler. Burada konuştuğumuz Sütçüler Köyü Muhtarı Ali Kesmeci'de ovanın ortasında yapılan otoban nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlattı; "Devlet bu taş ocaklarına izin verip ortadan kayboluyor. Sütçüler köyü bitmiş durumda. Zeytin kiraz bahçeleri bitti". Beşpınar Köylülerinden Kamil Gider hükümetin yemyeşil köylerini cehenneme çevirmek istediğini söyledi. "Bu taş ocağı açılırsa Beşpınar Köyü aç kalacak ve cehenneme dönecek" dedi. Taş ocağı yapılmak istenen arazinin yanıbaşında kovanları bulunan Sütçüler köylüsü Mehmet Ali Ekmen taş ocağının kurulması durumunda kovanları taşımak zorunda kalacaklarını belirterek, "Bizi elin dağlarına muhtaç edecekler" dedi.


BURADA TAŞ OCAĞI CİNAYETTİR 

Köylülerin eylemine destek veren Ziraat mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, bölgenin İzmir'in nefes alma alanlarından birisi olduğunu belirterek, aşağıdaki Kemalpaşa ovasının da dünyanın en iyi kirazlarının yetiştiği bir bölge olduğunu söyledi. Çiftçi , "Beşpınarda bu taş ocağınnı yapılması cinayettir" dedi. TMMOB İKK Sekreteri Melih Yalçın ise eskiden devletin ormanı vatandaştan korur iken şimdi vatandaşın ormanı devletten koruduğunu söyledi. Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kenan Öztan burada yapılacak her türlü faaliyetin Spil Dağı Milli Parkının flora ve faunasına etki edeceğini söyledi. 
Beşpınar Köyünden Aysel Balcı: "bir yanda arılarımız, bir yanda kirazlarımız. Nasıl kıyacaklar buna"
Yasemin Erdem: İzmir'de yaşarken yıllarca kortizon kullandım. burada hiçbirini kullanmıyorum. İzmir'de evimiz var ama orman ve temiz hava için buradayız.
EGEÇEP YK üyesi Perihan Hasergin, Turgutlu'dan Beşpınar köylüleri ile dayanışmak için geldiklerini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...