6 Mart 2017 Pazartesi

‘AKP orman varlığını biz arttırdık diyemez’

‘AKP orman varlığını biz arttırdık diyemez’

  
 06 Mart 2017 04:36
     
Başbakan Binali Yıldırım'ın 'dünyada orman varlığını arttırdık' açıklamalarını Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve Prof. Dr. Erdoğan Atmış değerlendirdi.
Özer AKDEMİR
Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Demokrasi Kongresi’nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin dünyada orman varlığını arttıran sayılı ülkelerden birisi olduğunu ileri sürdü. Başbakanın bu açıklamalarını ve Türkiye'deki orman varlığının son 15 yıllık durumunu İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay'a ve Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış'a sorduk. İki bilim insanı da bu artışı doğruluyorlar ama artışın kaynağının AKP politikaları olmadığını söylüyorlar.
‘EN BÜYÜK AĞAÇLANDIRMALAR AKP ÖNCESİNDE YAPILDI’
Başbakan Yıldırım AKP iktidarlarının işbaşında olduğu son 15 yıl içerisinde ülkenin orman varlığının 1,5 milyon hektar (yaklaşık 1,2 milyon futbol sahası) arttığını iddia etti. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay "orman alanlarımız gerçekten artmakta mıdır?" sorusuna "evet artmaktadır" diye yanıt verirken, bu artışın öncelikle ağaçlandırmalardan kaynaklandığını söyledi. Ancak, Tolunay'ın açıkladığı verilere göre en yüksek orandaki ağaçlandırma çalışmaları AKP hükümetleri öncesine dayanmakta; "Özellikle 1984-1990 yılları arasında her yıl 80 bin hektar (ha)'ın üzerinde ağaçlandırma yapılmıştır. 1988 yılında ise 115 bin ha ile ağaçlandırma rekoru kırılmıştır. 2008-2015 yılları arasındaki yıllık ortalama ağaçlandırma miktarı ise 40 bin ha civarındadır". Türkiye'de orman alanları ile ilgili ilk resmi verilerin açıklandığı 1973 yılından 2015 yılına kadar orman alanlarının 2.14 milyon ha arttığını kaydeden Tolunay, bu artışların kamuoyu tarafından yanlış yorumlandığını belirterek; "Örneğin 2013-205 yılları arasındaki 461 bin ha'lık orman alanı artışı bu iki yılda yapılan ağaçlandırmalar nedeniyle değil, son 20 yıl içindeki artıştır" dedi.
‘KAMUOYU BASKISI ORMANLARI KORUYOR’
Kamuoyunda orman yangınları sonucunda yanan alanların orman dışına çıktığının düşünüldüğünü bunun doğru olmadığını belirten Tolunay, "Yasalarımıza göre yanan orman alanlarının aynı yıl içinde ağaçlandırılması gerekmektedir ve buna özen gösterilmektedir. Ayrıca yine kamuoyunun konu üzerindeki hassasiyeti nedeniyle orman yangınları ile mücadele konusunda çok önemli çalışmalar yapılmaktadır. Son 25 yılda yanan orman alanı ortalaması yıllık 10 bin ha civarındadır ve son 5 yılda bu değer 5 bin ha'ın altına gerilemiştir" dedi. Orman alanlarımızın daha fazla artmasını engelleyen bazı uygulamalar da bulunduğunu kaydeden Tolunay, bunlardan en önemlisinin 2B uygulamaları olduğunu ifade etti.
‘REHABİLİTASYONU AĞAÇLANDIRMA GİBİ GÖSTEREREK ŞİŞİRDİLER’
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış 29-30 Aralık 2016 tarihlerinde "Türkiye'de Ormancılık politikalarının Toplumsal Yansımaları, Orman Köylüleri Üzerindeki Etkileri" çalıştayında yaptığı “Türkiye’de Politika, Toplum ve Ormancılık” başlıklı bir sunumda AKP'nin 13 yıllık ormancılık çalışmalarını önceki 13 yılla karşılaştırdığı aktardı. Atmış, resmi rakamlara bakıldığında; AKP döneminde devletin yaptığı ağaçlandırmaların miktarı ağaçlandırılan alan bakımından önceki döneme göre artmadığını, aksine yılda ortalama % 9,6 azaldığının görüleceğini söyledi. "Sadece bu rakama özel ağaçlandırmalar katıldığında AKP döneminde toplam ağaçlandırmada önceki döneme göre % 4,7 gibi çok küçük bir artış olduğu görünmektedir" diyen Atmış ağaçlandırma rakamlarında iddia edilen yüksek miktardaki artışın kökeninde rehabilitasyon çalışmalarında yaşanan olağanüstü artış oranının olduğunu ifade etti. Atmış, "AKP hükümetleri önceki dönemlerde çok küçük bir miktar oluşturan rehabilitasyon çalışmaları, önceki dönemde yılda ortalama 1.728 ha’ken,  AKP döneminde dramatik bir şekilde 123 kat artarak 213.011 ha’a ulaşmıştır. Yani aslında ağaçlandırma çalışması olmayan, zaten orman olan alanlarda yapılan iyileştirmeye dönük ve maliyeti çok düşük teknik çalışmalar olan rehabilitasyon çalışmaları ağaçlandırma kaleminde değerlendirilerek ağaçlandırma rakamlarında şişirme yaparak kamuoyu yanıltılmaya çalışılmıştır" dedi.
‘ARTIŞIN NEDENİ AKP POLİTİKALARI DEĞİL’

AKP’nin verdiği abartılı ağaçlandırma rakamlarının gerçek olsa bile “orman varlığını yaptığımız ağaçlandırmalarla biz artırdık” iddiasının artan orman miktarının nedeni olamayacağını belirten Atmış, bu durumu şu sözlerle açıkladı; "Çünkü, içindeki ağaç topluluklarının yaş, boy vb kriterleri sorgulandığında AKP döneminde ağaçlandırılan alanların orman sayılabilmesi için daha on yıllar geçmesi gerektiği ortaya çıkacaktır. Türkiye’de orman alanlarının artmasının nedeni, 1970’li yıllarda yoğunlaşan kırdan kente göçle birlikte, terk edilen tarım alanlarının zamanla kendiliğinden ormana dönüşmüş olması ve daha önce orman kadastrosu gitmeyen yerlerde yapılan orman kadastrosu sayesinde, orman sayılmayan yerlerin süreç içinde orman sınırları içine dahil ediliyor olmasıdır" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...