24 Mart 2017 Cuma

Ekoloji örgütleri köylerde referandum çalışmasında

EGEÇEP bileşenlerinden Yeni Foça Forumu, referandum öncesi başlattıkları çalışmaları Ilıpınar Köyü'nde sürdürüyor.
Özer AKDEMİR
İzmir
24 Mart 2017
Ekoloji örgütleri köylerde  referandum çalışmasında
Ülkedeki ekoloji hareketleri Anayasa değişikliği referandumu çalışmalarında ‘hayır’ oyu verilmesine dönük birçok açıklama yaptı. Ülkenin dört bir yanındaki yaşam savunucuları mücadele ettikleri alanlarda yaptıkları ‘hayır’ çalışması ile referandum sürecine aktif olarak katılıyorlar.
KÖYLERDE REFERANDUM ÇALIŞMASI
Bunlardan birisi de EGEÇEP bileşenlerinden Yeni Foça Forumu. Aliağa, Foça, Yeni Foça arasındaki dağ gibi biriken çevre sorunlarına karşı mücadele yürüten Yeni Foça Forumu, her hafta bir köye giderek hem yerel çevre sorunları hem de yaklaşan referandumla ilgili çalışma yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde demir çelik fabrikaları ve termik santrallerin atıklarının depolandığı bölgeye yakın bir konumda olan Ilıpınar Köyüne giden forum üyeleri köyde kapı kapı gezerek referandum çalışması ve çevre sorunları ile ilgili köylülerle buluştu. Evrensel'e köyde yaptıkları çalışmayı anlatan forum üyeleri, köy evlerini teker teker dolaşarak bir gün sonra köy kahvesinde yapacakları toplantıya çağırdıklarını aktardılar. 
MEYVELİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ SUNUMU
Ertesi günkü köy kahvesindeki toplantıdan önce manava uğrayarak değişik meyveler aldıklarını belirten forum üyeleri bu meyvelerle yaptıkları Anayasa değişikliği mizanseninin köylülerce ilgiyle karşılandığını aktardı.  Forum üyeleri bu çalışmayı şu şekilde aktardılar: “Canan arkadaşımız Anayasa maddelerindeki değişiklikleri anlatmak üzere söz aldı. Masanın üzerinde bulunan tepsilerde çeşit çeşit meyvelerle bir de boş tepsi bulunuyordu. Öncelikle kadın konuklarımızdan birini ‘pozitif ayrımcılıkla’ cumhurbaşkanı seçti. Sonra boş tepsiyi kendisine verdi. ‘Şimdi birer birer yetkilerini sana vereceğiz’ diyerek saydığı her yetki için farklı bir meyveyi boş tepsiye koymaya başladı. Boş tepsi meyvelerle dolmaya başlarken meclisi temsil eden tepsi birer birer boşalıyordu. Son maddeye gelindiğinde meclis tepsisinde sadece kanun yapma yetkisini temsil eden bir hıyar kalmıştı. Oysa kadın cumhurbaşkanımızın tepsisi rengarenk meyvelerle dolmuştu.”
‘KİRLİLİKTEN BIKIP USANDIK’
Forum üyeleri köy kahvesindeki çalışmayı şu şekilde aktardı: “Açılış konuşmasını Fırat Korkmaz arkadaşımız yaptı. Konuşmasında İDÇ Termik Santralinin ÇED iptal davasının kazanıldığını ama işletmenin hızla yeni ÇED başvurusunda bulunduğunu, buna karşı da gerekli çalışmanın yapılacağını aktardı. Köye yakın cüruf sahası içinde yapılması planlanan atık yakma ve enerji elde etme projesinin bölgemiz için yeni bir kirletici olacağını, bu nedenle iptali için dava açılması gerektiğini, bu konuda hep birlikte çalışmamız gerektiğini söylediğimizde, kirlilikten bıkıp usandıklarını belirten sesler yükseldi.”
‘ÇEVRE SORUNU TAMAM AMA SİYASET YAPMASANIZ?’
Bir forum üyesinin Anayasa değişikliğinin çevreyi korumaya da izin vermeyeceği, vatandaşın elindeki hakları alacağı yönündeki sözlerine köylülerden birisinden “Her türlü çevre eyleminde yanımızda olurum, maddi manevi her türlü yardıma hazırım ama Anayasa değişikliği konusunu siyasi bir konu olarak buraya getirmeyin” uyarısı gelmiş. Forum üyeleri de “Çevre konusu siyasetten ayrı düşünülemez. Şu anda kazanılmış davalar ‘evet’ çıkması sonucunda, hiç bir zaman kazanılamayacak ve bu yüzden yaşam alanlarımızı hiç koruyamayacağımız” yanıtını vermiş.
‘BİR DAHA Kİ TOPLANTIYI BİZİM EVDE YAPALIM’
Daha sonra toplantının başlangıcında ‘siyasete girmeyelim’ diyen köylü söz alarak; “Bugüne kadar ülke zaten kötü yönetiliyordu. ‘Evet’ çıkarsa daha da kötü olur” diyerek görüşünü belirtmiş. Toplantıdan tam da istedikleri sorucu aldıklarını ve köylülerle birlikte anayasa değişikliğini tartıştıklarını belirten Yeni Foça Forum üyeleri toplantıyı da ilginç bir biçimde bitirmişler;  “Cumhurbaşkanı yetkilerini temsil eden meyveleri konuklarımıza ikram ederek hep birlikte yedik. Bu arada daha sıcak bir sohbet başladı. Kadın konuklarımızın her biri, bir sonraki toplantıyı kendi evlerinde yapabileceğimizi, her türlü yardıma hazır olduklarını söylediler.”  Yeni Foça Forumun yerel çevre sorunları ve Anayasa değişikliği konulu referandum ile ilgili saha çalışmalarının ikinci durağı Yeni Bağarası köyü oldu. Forum üyeleri burada da köylülerle oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktardı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...