25 Nisan 2017 Salı

Eskiden burada Kocagöl vardı

Eskiden burada Kocagöl vardı
  
 25 Nisan 2017 05:33

Özer AKDEMİR
İzmir
Kuşadası’nın tek sulak alanı ve gölü olan Kocagöl, şu sıralar can çekişiyor. O eski halinden ve adındaki ‘koca’lıktan eser kalmayan gölde beslenmeye çalışan çeltikçi kuşları gölün görkemli günlerinden kalan son yadigarlar gibi...
DENİZE 20 METRE
Dilek Yarımadası Milli Parkına komşu Samson Dağlarından gelen derelerin suları ile dolan Kocagöl, Milli Park sınırlarına 2 kilometre uzaklıkta. Gölün denizden uzaklığı ise sadece 20 metre. 30-40 yıl önce 13 hektarlık bir alanı kaplayan göl, nesli tehdit altındaki küçük karabatak, ak balıkçıl, gri balıkçıl, sakar meke, yalı çapkını ve çeltikçi kuşları başta olmak üzere onlarca canlı türünün yaşam alanıydı. 
GÖLÜ KURUTUP SİTE YAPTILAR
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, sazlıklar ve su bitkileri yönünden oldukça zengin olan Kocagöl’ün, Kuşadası’da özellikle ’80’li yıllardan sonra başlayan 2. konut furyası ile büyük bir yıkıma uğradığını söyledi. Sürücü, Kuşadası’daki verimli tarım arazilerinin yanı sıra ‘bataklık’ denilen Kocagöl’ün de kurutularak üzerine onlarca site yapıldığını aktardı. Sürücü, bölgenin tek sulak alanı olma özelliği gösteren Kocagöl’ün 2. konut furyasının ardından küçüle küçüle yok olma noktasına geldiğini ifade etti. 
 
EVLERİN ARASINDA ÇELTİKÇİ KUŞLARI
“Anlatılanlara göre eski yıllarda sazlıklar, kargılar ve ılgınlarla dolu sulak alanın ucu bucağı görülmezmiş” diyen Sürücü, bugün sitelerin arasında çok küçük parseller halinde kalan eski sulak alanın parçalarının, yağmurlu günlerde eski haline döndüğünde yüzlerce yıldır burayı yaşam ve konaklama alanı olarak kullanan kuşların akınına uğradığını dile getirdi. Bunlardan birisi olan çeltikçi kuşlarının bugünlerde yüzlerce evin olduğu bölgeye gelerek beslenmeye çalıştıklarına işaret eden Sürücü, “Bu kuşları görebilmek için yüzlerce kilometre yol kateden, önemli derecede para harcayan insanlar bulunmaktadır. Bu kuşları buralara çekebilmek için, kalan son sulak alanlarımızı korumamız gerekir” dedi. 
 
‘BURADA BİR GÖL VARDI’ DEMEMEK İÇİN SAHİP ÇIKIN
Kelaynakların yakın akrabası olan çeltikçi kuşlarının yaz göçmeni olup, uzun ince tırpana benzeyen gagası, yeşil ve kestane renkli tüyleriyle harika görünümlü bir kuş türü olduğunu belirten Sürücü, “Avrupa’da yok denecek kadar az olduğundan, Avrupalı kuş gözlemcilerinin çok ilgisini çeker çeltikçi kuşları. 1800’lü yıllarda Büyük Menderes Deltası’nda üreyen önemli kuş türlerindendi. Sulak alanların azalması ve tarım ilaçları nedeniyle oldukça azalan çeltikçi kuşları yıllar sonra Kuşadası Güzelçamlı Kocagöl’ün çevresindeki sulak alanlarda görüldü” diye konuştu. Kocagöl’e etrafındaki sitelerden birçok atık su borusunun uzatıldığını, atıkların göle salındığını kaydeden Sürücü, “Gerek sitelerden gelen gerekse tesisten gelen atık sular kanal vasıtasıyla denize ulaştırılmakta. Yüzlerce konutun olduğu bölgede, binlerce insan burada denize giriyor” dedi. Sürücü, “Gelecek nesillere ‘Burada bir göl vardı’ dememek için, Kocagöl’e kurumlar, kuruluşlar ve tüm Kuşadalılar sahip çıkmalı” diye konuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...