1 Nisan 2017 Cumartesi

Rant için mi büyük ova kapsamına alınmadı?


Türkiye’nin en büyük delta ovalarından Aydın Ovası, Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen 141 'Büyük Ova' arasına giremedi.


Rant için mi büyük ova kapsamına alınmadı?

21 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunun 14. Maddesi gereğince 141 ovaya “Büyük Ova” statüsü verildi. 
Türkiye’nin en büyük delta ovalarından Aydın Ovası bu 141 “Büyük Ova” arasına giremedi. Aydın’lıların tepki ile karşıladığı bu durumu kentte ekoloji mücadelesini yürütenlere ve Ziraat Mühendisleri Odası başkanına sorduk. 
Yaşam savunucuları ve uzmanlar, rant nedeniyle Aydın Ovası’nın kapsam dışı bırakıldığı görüşünde. Çünkü ovanın “büyük ova” kapsamına alınması halinde jeotermal başta olmak üzere tarım dışı hiçbir faaliyetin yapılamayacağına dikkat çekiyorlar. 
TAVSİYE KARARINA RAĞMEN...
Yasal düzenleyeme göre “Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalar; kurul veya kurulların görüşü alınarak, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ova koruma alanı olarak belirlenir” diyor. Son yıllarda özellikle jeotermal enerji santralleri nedeniyle tarımsal üretimde çok büyük sorunların yaşandığı, toprak, su, hava kirliliğinin en üst düzeylerde gezdiği Aydın tam da bu yazılan gerekçeleri sağlamasına rağmen ilan edilen 141 Büyük Ova içerisinde kendine yer bulamadı. Üstelik, Aydın Toprak Koruma Kurulu’nun “Aydın Büyük Ova olmalı” içerikli tavsiye kararına rağmen... Yasal düzenleme “büyük ovalar”da bulunan tarım arazilerinin hiçbir surette amacı dışında kullanılamayacağına hükmediyor. Yine de açık kapı da bırakılarak “alternatif alan bulunmaması” durumunda “Tarımsal amaçlı yapılar” ve “Bakanlık ve talebin ilgili olduğu Bakanlıkça ortaklaşa kamu yararı kararı alınmış faaliyetler için tarım dışı kullanımlara Bakanlıkça izin verilebilir” deniliyor.
AYDIN’I TARIM DEĞİL ENERJİ BÖLGESİ YAPMAK İSTİYORLAR
Geçtiğimiz günlerde Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) tarafından gerçekleştirilen 2. Aydın Çevre Kurultayında en çok konuşulan konulardan birisi de bu oldu. Dernek Başkanı Mehmet Vergili, 2007’de çıkarılan Jeotermal Yasası ile Aydın’ın yüzde 85’inin jeotermal enerji kullanımına açılması ile Aydın Ovası’nın “büyük ova”, “Sit ova” olmasının daha işin başından engellendiği görüşünde. “Burayı tarım bölgesi değil de  jeotermal üs, enerji bölgesi haline getirdiler” diyen Vergili, AKP Aydın Milletvekilinin tepkilerin ardından “ikinci bir Büyük Ova listesi hazırlanıyor. O listede Aydın kesin olacak” açıklamalarını da samimi bulmadığını söyledi. Vergili, “Tarım Bakanı geçenlerde geldi. Bu konu ile ilgili tek bir söz söylemedi. Diyemez, çünkü rant var burada, jeotermal şirketlerle göbek bağı var” diye konuştu. Vergili, Türkiye’de elektrik üretim fazlalığı olduğunu belirterek, “Türkiye ve Aydın enerjiyle değil tarımla kalkınabilir” diye ekledi. 
OHAL’DE JES ÇALIŞMALARI ÇOK HIZLANDI
“Büyük ova”ların açıklanmasının ardından bununla ilgili bir kampanya başlattıklarını ve dilekçeleri TBMM’ye gönderdiklerini aktaran Aydın Çevre Mücadelesi’nden Dr. Metin Aydın da, ilk “büyük ova” taslağı içinde Söke’nin olduğunu, ancak yasadan sonra buranın da çıkarıldığı bilgisini verdi. Aydın, “Bizim talebimiz Aydın’ın bütün olarak büyük ova ilan edilmesi yönünde. Büyük ova olunca tabii buralar tarımsal sit alanı ilan edileceği için ne jeotermal, ne konut, ne de başka bir şey yapılabilecek. Biz kurtuluşu burada görüyoruz” dedi. OHAL sürecinde jeotermal faaliyetlerinin çok hızlandığına dikkat çeken Aydın, “Bizim sayamayacağımız ölçüde, yeni yeni birçok yerde JES çalışmaları başladı” dedi. 
EMPERYAL AMAÇLARA DİKKAT!

Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış da, Aydın’ın “büyük ova” ilan edilmesine dönük çalışmaların 10 yıl öncesinden başladığını, Toprak Koruma Kurulunda da bu yönde Bakanlar Kurulu’na tavsiye kararı alındığını aktararak, “Ama Bakanlık birçok lüzumsuz yeri büyük ova ilan ederken Aydın’ı, Söke’yi bu kapsama almadı. Türkiye’nin tarımına en büyük katma değerleri katan Karadeniz’in Doğusundan, Marmara, Ege ve Akdeniz hattında tarım alanlarının durumuna bakınız.  Buraların katledilmesi için HES’ler, RES’ler ya da buna benzer faaliyetler yapılıyor. Amaç burada, tarımın baltalanarak, dışarıya bağımlı yapılarak emperyal ülkelere yol açmak” dedi. Barış, son zamanlarda jeotermalcilerin atağa geçmesinin, Aydın’ın “büyük ova” kapsamına alınmasının geciktirilmesinin başkaca amaçları da olabileceğini kaydederek, “Aydın’ın tamamı muhakkak büyük ova kapsamına alınmalı” dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...