21 Nisan 2017 Cuma

Altıncıların saldırı davasında zaman aşımı kesinleşti

 21 Nisan 2017 11:20

Altıncıların saldırı davasında zaman aşımı kesinleşti

Özer AKDEMİR
İzmir 
2005’te Dünya Çevre Günü’nü Bergama’da kutlamak isteyen yaşam savunucularına yönelik saldırının davasının zaman aşımına uğrayacağı kesinleşirken, bir açıklama yapan çevre örgütleri, davanın gerekirse AİHM’ye taşınacağını söyledi.
5 Haziran 2005’de Dünya Çevre Gününü Bergama Çamköy’de kutlamak isteyen yaşam savunucularına yönelik altın madeni çalışanlarının taşlı sopalı saldırısı davasının zaman aşımına uğrayacağı kesinleşti. Davanın duruşma tarihi zaman aşımından ileri bir tarihe ertelenirken avukatların buna itirazları sonucu değiştirmedi.
EKOLOJİ HAREKETİNE GÖZDAĞI
Bergama 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında Çevre Günü kutlamasına giderken saldırıya uğrayan yaşam savunucuları söz aldı. Doğayı katlederek para kazanan şirket ve şirkette çalışanların, tek çabaları doğayı korumak olanlara saldırdığını bir kez daha anlatan yaşam savunucuları bu saldırılar sırasında devletin ve şirketin kol kola olduğunu dile getirdiler. Saldırının sadece Bergamalılara değil, tüm ekoloji hareketine bir gözdağı olduğunu aktaran yaşam savunucuları, başta o zamanlar şirketin sahibi, şimdilerde ‘FETÖ’ firarisi Akın İpek olmak üzere tüm saldırganların cezasız kalmamasını istediler. 
Jandarma kriminal laboratuvarından gelen raporda saldırıların başında bulunan altın şirketi sahibi Akın İpek’in tüm görüntü ve fotoğraflara rağmen teşhis edilememesini eleştiren avukatlar, davanın zaman aşımına uğramadan bitirilmesi için bir an önce karar verilmesini talep ettiler. 
ÖRNEK OLMALI
Mahkemede konuşan Bergama köylülerinin o zamanki sözcüsü Oktay Konyar, “Bergama’daki öykü örnek olmalı. Biz geçmişte ajan olmaktan yargılanıp beraat ettik. Akın İpek ve Şirket Müdürü Hayri Öğüt’ün cezalandırılmasını, madenin kapatılarak alanının köylülere verilmesini talep ediyorum” dedi. Duruşmaya katılan İstanbul Barosu üyelerinden Ömer Kavili de mahkemenin sonuçlanıncaya kadar 3 gün 3 gece sürmesini ya da yakın bir tarihe ertelenmesini istedi. 
‘DEVLET HÂLÂ İPEK’İ KORUYOR’

İzmir, Dikili, Foça, Ayvalık gibi yerlerden kurumların katıldığı duruşmanın sonunda mahkeme başkanı Merve Çam’ın, avukatlara sormadan davayı zaman aşımı sonrasına denk gelen 4 Temmuz tarihine ertelemesi bir anda salonu karıştırdı. Zaman aşımı hatırlatmalarına “Ben tayinciyim. Belki mahkeme hakimsiz kalacak” diye yanıt vererek salonu terk eden Çam’ın bu tutumunu protesto neden avukatlar, tuttukları tutanakla bir üst mahkemeye itiraz dilekçesi verdiler. Mahkeme çıkışında yapılan açıklamada, ekoloji hareketine gözdağı vermek istenen davanın sonuna kadar takip edileceğine, gerekirse AİHM’ye taşınacağı söylendi. Ayrıca devletin hâlâ firari Akın İpek’i koruduğu da ileri sürüldü. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...