3 Mayıs 2017 Çarşamba

Aydın’da çevre kirliliği ölüm oranlarına yansıdı


 03 Mayıs 2017 04:40

Aydın’da çevre kirliliği  ölüm oranlarına yansıdı
Özer AKDEMİR
İzmir
TÜİK 2016 rakamlarına göre Aydın ölümcül hastalıklar ve bu hastalıklara bağlı ölüm artış oranlarında yine en ön sıralarda yer aldı. Aydın Tabip Odası Eski Başkanı ve Aydın Çevre Mücadelesi Platformu (AYÇEM) Sözcüsü Dr. Metin Aydın, bu durumun en önemli nedeninin son yıllarda gittikçe artan çevresel sorunlar olduğunu ileri sürdü. 
KANSER İLK SIRADA
TÜİK “2016 yılı daimi ikametgaha göre seçilmiş ölüm nedenlerinin dağılımı” rakamları geçtiğimiz ay içerisinde açıklandı. Bu verilere göre 2016 yılında Türkiye’de ölüme sebep olan hastalıklar sırasıyla yüzde 39,8 dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 19,7 kanser, yüzde 11,9 solunum sistemi hastalıkları, yüzde 5 endokrin ve beslenme, metabolizma hastalıkları, yüzde 4,9 sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları, yüzde 4,4 dışsal yaralanma ve zehirlenme hastalıkları. Türkiye’de dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı meydana gelen ölümlerin en fazla olduğu ilk üç il sırası ile yüzde 50,8 Amasya, yüzde 49,2 Sakarya ve yüzde 48,7 Aydın. Kansere bağlı meydana gelen ölümlerin en fazla olduğu ilk üç il sırası ile Tekirdağ, İstanbul ve  Kırklareli. 
 
HASTALIKLARIN YÜZDE 80’İ ÇEVRESEL
Aydın Çevre Mücadelesi Platformu Sözcüsü Dr. Metin Aydın Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) bildirilen tüm hastalıkların yüzde 80’nin sebebi çevresel faktörler olduğunu dile getirdi. En çok ölüme sebebiyet veren hastalıklardan dolaşım ve kanser hastalıklarının yüzde 95’inin çevresel faktörler olduğunu belirten Aydın, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de su, hava, toprak kirliği, bu kirliliklere bağlı gıda kirliliği, gıda azlığı, gıdaya ulaşma sorunları ile bu sorunlara bağlı olarak açlık, hastalık ve ölümler giderek arttığını kaydetti. 
AYDIN, TÜRKİYENİN EN KİRLİ İLLERİ ARASINDA
Aydın’ın en önemli çevre sorunları sırası ile su, hava, toprak kirliliği olduğunun altını çizen Metin Aydın, Menderes nehrinin Türkiye’nin en kirli 3’cü nehri olduğunu söyledi. Kirlilik parametrelerine göre Aydın’ın Türkiye’nin en kirli illeri arasında yer aldığını dile getiren Metin Aydın, “TÜİK’in yayınladığı 2016 yılı daimi ikametgaha göre seçilmiş ölüm nedenlerinin dağılımına bakıldığında Türkiye ortalama değerlerine göre Aydın’da meydana gelen dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümler yüzde 40, kansere bağlı ölümler yüzde 17, solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümler yüzde 27, dışsal yaralanma ve zehirlenmelere bağlı ölümler yüzde 31, toplam ölümlerden yüzde 27 daha fazladır” dedi. 
ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖTELENECEK SINIRI ÇOKTAN AŞTI
Aydın’ın Türkiye’de dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin en fazla olduğu 3’cü, solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin en fazla olduğu 27’ci, kansere bağlı ölümlerin en fazla olduğu 30’cu il durumunda olduğunu ifade eden Aydın şunları söyledi, “Aydın ili ölümcül hastalıklar ve bu hastalıklara bağlı ölüm artış oranlarında Türkiye’de adeta her yıl rekor üstüne rekor kırmaktadır. Aydın’da rekorlara imza atan hastalık ve ölümlerin artışında esas ana sebep Aydın’da her geçen yıl artan çevre kirliliğidir. Aydın’da çevre kirliliği ve bu kirliliği oluşturan unsurların artışı bu şekilde devam ederse Aydın tüm ölüm sebeplerinde ve toplam ölüm sayılarında Türkiye’de 1’ci olmaya en güçlü aday il durumundadır”. Aydın, kentteki çevre kirliliği sorunlarının görmezlikten gelinecek, ötelenecek sınırı çoktan aştığını dile getirdi. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...