21 Temmuz 2017 Cuma

Bergama altın madeni mühürlendi ama yeni izin yolda


 21 Temmuz 2017 16:11

Özer AKDEMİR
İzmir
Mahkemenin geçtiğimiz günlerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı iptal ettiği Bergama Ovacık Altın Madeni İzmir Valiliğinin açıklamasına göre mühürlendi. Ancak şirket yeni ÇED raporu Bakanlık tarafından onaylandı. EGEÇEP adına açılan davanın hukukçusu Arif Ali Cangı, mührün mürekkebi kurumadan sökülmesi hazırlığının başladığını söylüyor.
MADENİ KAPATMAYAN MÜHÜR DE YAPILDI!
Ülkedeki hukukun içler acısı halini özetleyen bu son Bergama davasında süreç şöyle işletildi;
İzmir 3.İdare Mahkemesi 25 Nisan 2017’de madene  2009’da verilen verilen "ÇED Olumlu Kararı”nı iptal etti. EGEÇEP ve diğer davacıların başvurusu üzerine İzmir Valiliği 18 Temmuz 2017 tarihli yazı ile maden işletme ruhsatının iptal edildiğini ve işletmenin mühürlendiğini bildirdi. Öte yandan borsa da hisseleri işlem gören Koza Altın Şirketi de 13 Temmuz 2017’de cevher üretim faaliyetlerini durdurduğunu belirterek, madene 30 gün süre verildiğini açıkladı.
HUKUKUN ARKASINDAN DOLANMA SÜRECİ
EGEÇEP avukatı Arif Ali Cangı duyuruda bahsedilen hukuki denen sürecin aslında mahkeme kararının aşılması için işletilen 2009/7 sayılı genelge süreci olduğunu söylüyor. Cangı, bu kapsamda yeni ÇED Raporunun 20 Haziran 2017'de Bakanlığa sunulduğunu, 3 Temmuz tarihinde Ankara'da yapılan İDK toplantısında da olumlu bulunduğunu aktardı. Cangı, "Şirketin hukuki süreç dediği 'mahkeme kararının arkasından dolanılması girişimi 13 Temmuz'da yeni ÇED raporunun nihai yapılması aşamasına gelmiştir. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün web sayfasında bununla ilgili yapılan duyuruyu şirket de aynı gün Kamuoyu Aydınlatma Platformuna bildirmiştir. Şimdi 24 Temmuz'a kadar duyurulan nihai ÇED raporuna itirazlar alınacak. Bu itirazlar dikkate alınmadan ertesi günü ÇED olumlu kararı, yeni işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenip maden yeniden çalıştırılma süreci işletiliyor" dedi.
‘FETÖ'NÜN SUÇ MERKEZİYDİ
Bergama’nın Ovacık-Narlıca-Çamköy Köyleri sınırları içinde yer alan siyanür liç yöntemiyle işletilen Ovacık Altın Madeninin, çevre sağlığı ve canlı yaşamı için yaratacağı riskleri tespit eden onlarca bilimsel rapora, onlarca mahkeme kararı ve AİHM kararı olduğunu ifade eden Cangı, "maden bu kararlara rağmen faaliyetini yıllardır sürdürdü, şimdi yine mahkeme kararının arkasından dolanılarak yeniden çalıştırılmaya çalışılıyor. Aynı zamanda iki atık havuzu dolduğundan üçüncü için düzenlenen ÇED raporu da nihai yapılmış durumda" dedi.
Bergama'nın Ovacık Altın Madeni'nin kirliliği ve hukuksuzluğunu kaldırma kapasitesini çoktan doldurduğunu dile getiren Cangı, "15 Temmuz darbe girişiminden sonra açılan FETÖ soruşturmalarına konu olan altın madeninin şimdi TMSF eliyle hukuksuz bir şekilde işletilmede ısrar edilmesi anlaşılır şey değildir. Yaşanan süreç Ovacık Altın Madeni'nin suç merkezi olduğunu ortaya koymuştur. Daha fazla hukuksuzluğa izin verilmemelidir. Yeni hukuksuzluklara yol açanlar, izin verenler, sessiz kalanlar, orada işlenen suçların ortağı olacaktır" diye konuştu.
‘SUÇA ORTAK OLMAYIN’ ÇAĞRISI
Cangı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndaki bürokratlara seslenerek, “Bergama'nın yaşamına ve hukuk devletine karşı şimdiye kadar işlenen suçlara ortak olmayın, bir kez daha mahkeme kararının arkasından dolanılmasına izin vermeyin yeni ÇED olumlu belgesi vermeyin. Yeter artık. Bergama Ovacık Altın Madeni temelli kapatılsın, maden sahası olabildiğince eski hale getirilsin" dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...