2 Ağustos 2017 Çarşamba

Kum zambakları bilinçsizlik kurbanı

Kum zambakları bilinçsizlik kurbanı
Efes Antik kenti yakınlarındaki Pamucak kumullarında açan kum zambakları tehdit altında. Zambaklar sahillerdeki insan faaliyetleri nedeniyle azalıyor.
Özer AKDEMİR
İzmir
Efes Antik kenti yakınlarındaki Pamucak kumullarında açan kum zambakları tehdit altında. 40-45 dereceleri bulan, dayanılmaz sıcakların altında bile tek damla su istemeden açan zambakların sayısı sahillerdeki bilinçsiz insan faaliyetleri nedeniyle her geçen gün azalıyor. 
TATİLCİLER DEĞERİNİ BİLMİYOR
Dünyanın en önemli antik kentlerinden birisi olan Efes antik kentinin önündeki Pamucak kumullarının içerisinde boy veren kum zambakları kumsalı günübirlik kullanan tatilcilerin bilinçsizliği nedeniyle tükenme tehdidi altında. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, özellikle günübirlik tatilcilerin ve çadır kamplarının yoğun olduğu Pamucak kıyı kumullarında görülen kum zambaklarının, bilinçsizlikten dolayı risk altında bulunduğunu dile getirdi. Temmuz ve ağustos aylarının 40-45 derecedeki dayanılmaz sıcağına rağmen, bir damla bile su istemeden bembeyaz çiçek açan bu bitkinin, Türkiye sahillerinde artık çok az kaldığını aktaran Sürücü, “Bölgemizdeki kıyı kumullarında iki alanda yoğun bir şekilde görülmekte olan bitkinin, Pamucak popülasyonunun geleceği tehlike altında olduğu görülüyor. Günübirlik tatilciler alandaki bu bitkinin varlığından ve ona verdikleri bilinçsizce zarardan habersiz piknik yapıyor. Her geçen yıl azalan kum zambaklarının yaşam alanlarında tahribatlar yaşanıyor ve çevre kirliliği oluşturuyor” dedi.
Sahilde piknik yapanlar kadar traktörle dolaşanların ve kumları zambakların üzerini bilinçsizce dökenlerin olduğunu belirten Sürücü, kum zambaklarının bu bilinçsizliğin kurbanı olduğunu söyledi. 
KUŞADASI’NDA YOK OLDU
Yörede kum zambaklarının yaşadığı ikinci alanın Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı olduğunu ifade eden Sürücü, buradaki zambakların Pamucaktakilere oranla daha şanslı olduğunu kaydetti. “Buradaki kum zambaklarının en büyük şansı korunan bir alan içinde bulunması. Milli parkın doğal yaşamı içinde her türlü tahribattan uzak bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Ne yazık ki Pamucak kumullarındaki kum zambakları insan faktörü nedeniyle korunmasız durumdadır. Birlikte yaşayabilmek için alanın korunarak kullanılması şarttır. Eğer bu başarılamazsa, yıllar önce Kuşadası kumsallarındaki yok oluş kaçınılmaz olacaktır” dedi. 
KORUMA PROJELERİ GELİŞTİRİLMELİ

Kuşadası’ndan başlayarak yaklaşık 25 km’lik bir uzantıyla milli park sınırlarına dayanan kumsallarda, 30 yıl öncesine kadar bu bitki görüldüğüne işaret eden Sürücü, “İkinci konut furyasıyla başlayan yapılaşmalar, çoğalan insan sayısı ve kıyı kumulları korunarak-kullanılmadığından, bilinçsizce kullanım nedeniyle kum zambakları bu sahil şeridinde yok olmuştur. Aynı sonuca uğramaması için, Pamucak kumullarında artık sayılabilir derece kalan kum zambaklarıyla ilgili acil bir proje çalışması yapılmalıdır” diye konuştu. Sürücü, Doğa Koruma ve Milli Parklar, yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle kum zambaklarını kurtaracak ve geleceğe taşıyacak bir proje hazırlanması gerektiğini ifade ederken, turizme önemli katkıda bulunacak güzellikteki bitkinin yaşam alanlarının korunmasıyla bitkinin de koruyacağına dikkat çekti. 
2  Ağustos 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...