13 Eylül 2017 Çarşamba

TARİŞ’ten incir üreticisine JES cezası!


 13 Eylül 2017 04:23

İncir üreticileri, TARİŞ’in jeotermal enerji santrallerine ilişkin eleştirel görüşleri nedeniyle üreticileri cezalandırmak istediğini ileri sürdü.

Özer AKDEMİR
İzmir
Ege Bölgesinde ve özellikle Aydın’daki en önemli tarımsal ürünlerden incirin hasat sezonu başladı. 20 yıldır TARİŞ İncir Kooperatifi ortağı olduğunu belirten Germencikli İncir Üreticisi Halil Çetinkaya, jeotermal enerji santrallerine ilişkin eleştirel görüşleri nedeniyle TARİŞ’in kendisini cezalandırmak istediğini ileri sürdü. Çetinkaya, ürünlerini vermek için gittiği TARİŞ’te kendisinden kükürt analiz raporları istendiğini anlattı. 
Halil Çetinkaya Germencikli bir incir üreticisi, aynı zamanda geçtiğimiz yıl kurulan Germencik Çevre ve Doğa Derneğinin kurucularından ve halen üyesi. Germencik Çevre Derneği bileşeni olduğu Aydın Çevre Kültür Derneği (AYÇEP) gibi son yıllarda Aydın’ın verimli tarım arazilerinde birbiri ardına kurulan jeotermal enerji santrallerinin çevreye, sağlığa ve özellikle incir ile zeytin üretimine yönelik olumsuz etkilerine dair birçok etkinlik ve açıklama yaptı. Çetinkaya da üyesi ve bir dönem yöneticisi olduğu çevre derneğindeki etkinliklerde özellikle incir üreticisi olarak yaşadığı sıkıntıları birçok toplantıda dile getirdi. Bu yılki incirlerini satış için götürdüğü TARİŞ’te maruz kaldığı muameleyi de bu açıklamalarına bağlıyor. 
 
Germencikli İncir Üreticisi Halil Çetinkaya
KİŞİYE ÖZEL UYGULAMA
Kendisinden kükürt analiz raporu istenmesinin TARİŞ yönetiminin kendisine yönelik bir haksızlığı olarak niteleyen Çetinkaya, nedenini ise Aydın’daki bir başka çevre örgütü, Aydın Çevre Mücadelesinin (AYÇEM) sözcüsü olan Dr. Metin Aydın’ın JES’ler ve incire verdiği zararlara yönelik açıklamalarına verdiği destek olduğunu dile getirdi. 
TARİŞ yönetimini JES’lerle ilgili açıklamalara duyarsız kalmakla eleştiren Çetinkaya, şahsına yönelik bu özel uygulamaya TARİŞ İncir Kooperatif Başkanına karşı geçen dönem seçimlerde aday olarak çıkmasının neden olduğu görüşünde. Çetinkaya şunları söyledi; “Müdüre hanım ürün teslimi sırasında bana söyledi, ‘başkanın emri’ diye. Kooperatif başkanının bana söylediği aynen şu; ‘Sen inciri kötülüyorsun, kükürt var diyorsun. Senin incirini kükürt analizi raporu olmadan almayacağız’.  Ben de ‘Bu analizi yapacak sizsiniz’ dedim ve bana bununla ilgili belge vermelerini istedim. Sonunda almayı kabul etti, bu sefer de ben vermiyorum dedim ve orayı terk ettim.” 
İNCİR HER YIL DAHA KÖTÜYE GİDİYOR
Bu sene incir üretiminin çok kötü olduğunu belirten Çetinkaya, “Her yıl daha kötüye gidiyor. İncirde erime, ağaçlarda kuruma ve yaprak dökümü var. Rekolte düşük bu yıl yüzde 30-35 kaliteli incir yok” diye konuştu. Bu olumsuz duruma dair JES’lerin önemli bir etkisinin olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Ben bunu gözlemledim, yağan asit yağmuru ve kimyasallar meyvenin gök yüzüne bakan kısmında erime yapıyor. Bacalardan çıkan buhar nemi artırıyor en fazla yüzde 50 olması gereken nem 60’lara 80’lere çıkıyor. Meyve bozuluyor, iklim şartları değişiyor” diye konuştu. 
İNCİR ÜRETİCİSİ SAHİPSİZ
İki üç yıldır ihraç edilen bazı incirlerin kükürt çıktığı için geri gönderildiğini aktaran Halil Çetinkaya, “Üretici köylülerin ve Aydın halkının toplumsal tepkisini ortaya koymasının yanı sıra STK’lerin de kamuoyu oluşturmak için işin içine girmesi gerektiğini dile getirdi. İncir sektörünün sahipsiz olduğunu, piyasayı daha çok talebin belirlediğini ifade eden Çetinkaya, “Piyasayı belirleyecek bir otorite oluşmalıdır. Şu an TARİŞ lokomotif olsa da bu görevi yapamıyor bence. Bir üreticiler derneği kurulmalı. Dernek kurularak üreticinin maliyeti giderleri, piyasa koşulları, arz/ talep hep birlikte değerlendirilip bir piyasa fiyatı oluşturulmalıdır” diye konuştu. 
BU BİR TEZGAH!
Her yıl incirde üretici üzerinde oyun oynandığını ileri süren Çetinkaya, “İhraç gemilerine ilk yükleme tarihi veriliyor, bu yıl 11 Ekim. Bundan önce dışarı incir ihracat edilemiyor. Bu bir tezgahtır, üreticiyi sıkıştırıp elinden daha ucuza almak içindir” dedi. Çetinkaya, incirin de acilen yasal yönden zeytinde olduğu gibi korumaya ihtiyacı olduğunu dile getirerek şunları söyledi; “Çünkü bu özellikle sarı lop incir sadece dünya Aydın’da ve Germencik’te yetişir. Aydın demek incir demektir, incir demek Aydın demektir. Üretici örgütlenmeden bir çatı altında birleşmenin bu sömürülen bu kısımdan bu talandan ve yok oluştan kurtulamaz.” 
TARİŞ BAŞKANI GERİ DÖNMEDİ
Çetinkaya’nın iddialarını sormak için aradığımız TARİŞ İncir Birlikleri Kooperatif Başkanı Mustafa Bircan’a ulaşamadık. Sekreteri aracılığı ile iddialarla ilgili görüş almak istediğimiz notunu ilettik. Ancak herhangi bir geri dönüş olmadı. 
İNCİR FESTİVALİNE JES ŞİRKETİ SPONSOR OLDU!
Bu yıl 17. kez yapılan Germencik İncir Festivali’ne bölgede JES şirketi bulunan Maren Enerji’nin sponsor olması da incir üreticileri ve ekoloji hareketleri tarafından eleştirildi. Bu konuda da görüşlerini aldığımız Çetinkaya, JES’ilerin incir festivaline sponsorluğunu trajikomik olarak niteledi. Çatinkaya, “Aydın’ı Aydınlıyı aldatmak ve şirin görünmenin bir metodu. Asıl acı olanı hem ziraat odası hem belediyenin buna ortak olmalarıdır” dedi. 
JES’LER BÜTÜN CANLI YAŞAMINI TEHDİT EDİYOR

Halil Çetinkaya’dan kükürt ölçümü istenmesine tepki gösteren Aydın Çevre ve Kültür Derneği AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili şunları söyledi: “İncirindeki kükürdü ölçtür gel diyorsa demek ki TARİŞ, incirdeki kükürt sorununu kabul ediyor. O zaman mücadele etsinler. Niye bizlere bırakıyorlar? Sadece derdimiz incir de değil. Bütün mahsuller, canlı yaşamı söz konusu olan. Kanser vakaları aldı başını gidiyor. Bugün gördüğümüz bir arkadaşımızı yarın göremiyoruz. Sadece incir değil ki. Çilek üreticileri yer altından aldıkları sudan etkileniyorlar. Sular tuzlanmış, kirlenmiş, asitlenmiş. Onlar da çok rahatsız JES’lerden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...