7 Eylül 2017 Perşembe

Fırtına İnisiyatifi: Vatan haini değil yaşam savunucusuyuz!

Fırtına İnisiyatifi, Yeşil Yol projesine karşı çıkan yurttaşları 'PKK'li', 'vatan haini' gibi yansıtmaya çalışan gazete haberine tepki gösterdi.
07 Eylül 2017
Özer AKDEMİR
İzmir
Fırtına İnisiyatifi Karadeniz'de Yeşil Yol projesine karşı çıkanları "PKK'li", "vatan haini" gibi yansıtan gazete haberlerine tepki gösterdi. İnisiyatif yaptığı yazılı açıklamada, "sözde habercilik kisvesi altında doğa mücadelesine saldırma ve iç içe yaşayan bölge insanlarının birlikteliğine yapılan bu çapsız ve şuursuz saldırıyı kınıyoruz" denildi. 
YEŞİL YOLA KARŞI ÇIKANLARA ALGI OPERASYONU
İnisiyatif açıklamasında, geçtiğimiz günlerde camlihemsinhaber.com adlı bir internet sitesinde "Çamlıhemşin'de Deşifre Olunca Maçka'da Saldırdılar" başlığıyla yer alan, Jandarma İstihbarat yetkilileri ve raporuna dayandırıldığı iddia edilen yazıda özetle “PKK'nın Yeşil Yol karşıtlığını kullanarak, bölgede bir planı devreye sokmak istediği, Yeşil Yol karşıtlarını destekliyor gibi gözüküp bazı yaylarda kamp yaptığı" gibi iddiaların yer aldığı belirtildi. Haberin ulusal basında çeşitli gazete ve internet sitelerinde yer aldığının aktarıldığı açıklamada şöyle denildi:
"Haberin yayınlanış biçimi ve dili, Yeşil Yol'u istemeyip, bu amaçla anayasal, demokratik, barışçıl haklarını kullanan, doğal hayata saygı gösterilmesini talep edenlerin, 'hain planın' parçası ve PKK'li olduğu yönünde çok yanlış ve tehlikeli bir izlenim yaratmaktadır. Doğa ve yaşam savunucuları ile PKK arasında böylesi bir bağ kurmak suretiyle, belli bir maksatla kaleme alındığı anlaşılan, sonuçları da ciddi olabilecek tehlikeli bir algı yaratılmaya çalışılmıştır." 
TEHLİKELİ GERGİNLİKLERE YOL AÇABİLİR
Haberden etkilenen insanların doğayı savunan, Yeşil Yol projesinin iptali için anayasal ve meşru haklarını kullanan kişilerle, PKK'yi özdeşleştirebileceği uyarısında bulunulan açıklamada, "Yeşil Yol projesinin doğaya vereceği zarar Danıştay kararları ile de sabitken projeyi istemeyenlerin bu şekilde ağır bir töhmet altına sokulması kabul edilemez. Böylesi bir durumda; özellikle Çamlıhemşin gibi küçük bir yerde, birlikte yaşayan Yeşil Yol savunucuları ile karşıtları arasında tehlikeli bir gerginliğe, kutuplaşmaya neden olabilir" denildi.
KÖTÜ NİYETTEN ÖTE ANLAMI YOK
"Yaşam savunucuları yöresini, coğrafyasını, ülkesini, gezegeni yıkımdan kurtarma çabası dışında başka bir amacı olmayan insanlardır" denilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Doğa koruma mücadelesinde her türlü siyasi ve ekonomik rantı reddederler. Doğal denge içinde huzur, esenlik ve yaşamın devamı için doğada ve insanlar arasında barış arzu ederler. Durum böyle iken yaşam savunucuları ile PKK arasında bir bağ ya da işbirliği yahut da 'kullanılma' gibi iddialar, kötü niyetten öte bir anlam taşımaz"
YAYLALARI RANTA AÇMAK İSTİYORLAR
Yeşil Yol'u istemeyen bir grup Çamlıhemşinli aktivist olarak kendilerinin, projenin meralara, ormanlık alanlara, yaylacılık faaliyetlerine zarar vereceğini ifade ettikleri bilgisine yer verilen açıklamada, "Yaylaların, kadimden beri kullanıcıları olan yöre insanın elinden azar azar alınacağını, hazırlanan planlarda da yaylaların mera alanının yayla çevresi ile sınırlandırıldığını, 2000 metrede orman bulunmazken öteden beri mera alanlarının, orman olarak planlara işlendiğini resmi belgelerle gösterdik. Yaylacıların şimdiden işgalci sayıldıklarını, sözde mera alanlarını işgal ettiklerinden bahisle ceza mahkemelerinde yargılandıklarını bizzat yaşadık. Fırtına vadisinin hem milli park, hem de doğal sit alanı olduğunu, koruma amaçlı imar planlarının 17 yıldan bu yana yapılmadığını söyledik. Israrla bölgenin plansız bırakılması nedeni ile özellikle Ayderin kaçak yapılaşmasına yol açıldığı, önceleri bir yayla iken şimdi kaçak bir kente dönüştüğüne hepimiz şahidiz. Kontrolsüz ve plansız bir turizm anlayışı nedeni ile Ayder gibi, Uzungöl gibi ülkenin prestij alanlarının “rezil” edildiğini söyledik… Ve Yeşil Yol ile 2000 mt. ve üzerinde inşa edilecek yolla, sözde yayla turizmi gerekçesi ile diğer kadim, ender nitelikte ve güzelliklere sahip yaylaların da birer Ayder, Uzungöl’e döneceğini söyledik" denildi. 
AYDER'DEN KATBEKAT REZİ OLUR!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik" sözlerine vurgu yapılan açıklamada, "Doğrudur. Biz de aynı beyanı tekrar ediyor ve devamını ekliyoruz: Eğer Yeşil Yol yapılır da, 2 bin metreden 1200 km’lik bir otoyol çalışmaya başlarsa tüm Karadeniz, ama özellikle Fırtına Vadisi ve Yaylaları; Ayder’ den katbekat rezil olur! Yazık olur! İsraf olur!"
YAŞAM SAVUNUCULARININ PKK İLE HİÇBİR BAĞI YOKTUR

Karadeniz’e özgü henüz ranta dayalı bozulmalara maruz kalmamış geride kalan yaylaların da Yeşil Yol ile yayla vasfı dışında bir başka şeye dönüşeceğini dile getiren Fırtına İnisiyatifi, "Biz yaşam savunucuları, ekolojist ve doğaseverler coğrafyamız, ülkemiz için hep iyi şeyler istedik. Bu çabamız dünde böyle idi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak. Biz, yaşam savunucuları ile PKK arasında hiçbir bağ yoktur. Olmayan bir bağı, zoraki kurmaya çalışan zihniyet; ekoloji mücadelesine çamur atmak suretiyle, vadinin talanını maddi/siyasi ranta çevirme peşindedir. Bu gayretkeşliğin, küçük bir ilçede felakete neden olabilecek tehlikeli gerginliklere yol açabileceği hususunda da yetkilileri uyarıyoruz" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...