25 Temmuz 2018 Çarşamba

Ekoloji Birliği Yunanistan'daki yangın felaketi ile ilgili açıklama yaptı


Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, okyanus, açık hava, su ve doğa

Yunanistan'da yaşanan orman yangını ile ilgili açıklamamız:
BASINA VE KAMUOYUNA ;
Komşumuz Yunanistan'ın başkenti Atina'nın 40 km doğusundaki Mati bölgesinde başlayan yangın korkunç bir hızla yayılarak çok sayıda insanın ve canlının ölümesine, yüzlercesinin de yaralanmasına yol açtı. Maddi hasarın ise boyutları korkunç oldu.
Yunanistan hükümetinin 2011’de içine girdiği ekonomik krizi küresel kapitalizm fırsata çevirerek birçok konuda liberal piyasa koşullarını ve kemer sıkma politikalarını dayattı. Yunanistan Hükümeti de bu koşulları kabul ederek sahilleri, adaları ve hatta ormanlar dahil birçok kamusal alanı neoliberal piyasaya açtı. Bunun sonucunda kamusal altyapısı olmayan Yunanistan bu ölçekte ki bir yangınla mücadele etme kapasite ve önleyici gücünü kaybetti. Yunanistan’daki orman yangınlarının sebebi sermayenin Neoliberal rant-talan politikalarıdır.
Öte yandan; Yunanistandaki yangın felaketinin küresel ısınma gerçeği ile ilişkisini görmek gerekiyor. Dünyayı küresel ısınma kaynaklı benzer bir çok felaketin beklediği yıllardır bilim tarafından ortaya konuyordu.
Orman ekosistemi yüzlerce yılda oluşmaktadır. Kapitalizmin yarattığı sanal sınırların yerine esas olanın yaşam ve hava koridorlarının olduğunu bir kez daha gördük. Ormanlar sınırlarla belirlenmiş ülkelerde yer alsalar da hepimizin, tüm canlılarındır. Yanması, yakılması ya da tahrip edilmesi yeryüzündeki tüm canlı yaşamını tehdit eder.
Biz "Ekoloji Birliği" olarak; Yunanistan'daki orman yangını felaketinin yol açtığı derin yaraların sarılmasında elimizden geleni yapmaya hazırız. Biz 56 kurumsal bileşenimizle birlikte bu çabanın içinde yer almak istediğimizi belirtiriz. Kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya ve gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz
EKOLOJİ BİRLİĞİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...