15 Ağustos 2018 Çarşamba

İBB'den Gazi Bulvarındaki çınar ağaçları için açıklama: Koruma altında



İBB'den Gazi Bulvarındaki çınar ağaçları için açıklama: Koruma altında
  
 15 Ağustos 2018 13:58
   
ORMUH'dan Gazi Bulvarındaki tramvay yolunun yanında bulunan çınarların akıbetine ilişkin açıklama yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Orman Mühendisleri Odası (ORMUH) İzmir Şubesi'nin yayınladığı Gazi Bulvarında, tramvay yolunun yanında bulunan çınarlarla ilgili raporun ardından bir açıklama yayınladı. Büyükşehir Belediyesi ORMUH Raporunun aksine çınar ağaçlarının korunduğunu ileri sürdü.

ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI UYARDI
ORMUH İzmir Şubesi geçtiğimiz günlerde açıkladığı raporunda Gazi Bulvarı ile yaşıt olan ve artık kentin simgelerinden birisi haline gelen çınar ağaçlarının, tramvay yapımı sırasında zarar gördüğünü belirterek, son bir iki ay içerisinde iki ağacın birden devrilmesinin bu hatalı tramvay yolu çalışmasından kaynaklandığını dile getirmişti. ORMUH, kökleri zarar gören ve dengesi bozulan 8-10 ağacın şiddetli bir fırtınada yıkılma olasılığına dikkat çekerek, önlem alınmasını istemişti.
'TRAMVAY YOLU ÇINARLARA ZARAR VERMEDİ'
Odanın bu raporunun ardından bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise çınar ağaçlarının korunduğunu ve gerekli bakımların yapıldığını ileri sürdü. Gazi Bulvarı'ndaki asırlık çınarların koruma altına aldığını iddia eden İBB,  kent genelindeki yaşlı ağaçların tedavisi için çıkılan "ağaç restorasyonu bakım ve onarım" ihalesini sonuçlandığını ve bu kapsamda Gazi Bulvarı'ndaki ağaçların iyileştirme çalışmalarına da başlandığını açıkladı. Gazi Bulvarı'ndan tramvay hattı geçirilmesi sırasında yapılan çalışmaların çınar ağaçlarının köklerine zarar vermesinin söz konusu olmadığını ileri süren İBB açıklamasında, "Ray döşenmesi gibi derin kazı gerektirmeyen imalat işlerinin kökleri çok güçlü olan çınar ağacına zarar vermesi mümkün değildir" denildi.
ÇINAR AĞAÇLARI GÜÇLÜ BİTKİLERDİR
İBB açıklamasına göre Gazi Bulvarı'ndaki çınar ağaçlarında tramvay çalışmaları nedeniyle değil ilerleyen yaşları ve farklı çevresel etkenler nedeniyle bir takım sorunlar oluşmuş durumda. İBB açıklamasında tramvay çalışmalarından çok daha önce tespit edilen bir takım sağlık sorunlarına ilişkin gerekli müdahalelerin yapıldığı belirtilirken "Çınar ağaçları derin köklenen ve kök yapısı çok güçlü bir bitkidir. Özellikle yaşı ile orantılı olarak tonlarca ağırlığı taşımak için derin kök oluşumu, bitkilerin toprak zemine tutunması açısından zorunludur. Rayların inşa sürecinde yapılan çalışmalarda derin kazı veya zemin profilini gevşetecek bir işlem yapılmamış, kazı çalışmaları sadece rayların güzergâhı ile sınırlandırılmıştır" denildi.
HER YIL BAKIMLARI YAPILIYOR
Ağaçların budama gibi rutin bakım çalışmalarının her yıl kök-gövde dengesini sağlayacak şekilde yapıldığını ifade eden İBB, "Bazı durumlarda ilerleyen bitki yaşı, diğer ağaçlara, binalara mesafesine bağlı olarak ışığa ve fiziksel olarak bitki gelişimini destekleyen alanlara yönelmeleri, ağaçların normal şeklini ve ağırlık merkezlerini değiştirebilmektedir. Yoğun araç trafiği gözlenen Gazi Bulvarı gibi lokasyonlarda doğrudan egzoz ve/veya diğer organik uçucu bileşik emisyonlar, hem çınar ağaçlarını, hem de kent içerisinde yer alan diğer bitki türlerine ait ağaçları olumsuz yönde etkileyebilmektedir" dedi. İBB açıklamasında, Buca Kaynaklar’da, aralarında 1000 yaşındaki çınarın da bulunduğu 6 tescilli ağacın “özel dolgularla” kurtarıldığı ve kent genelinde yüzü aşkın asırlık çınar ağacının koruma altına alınarak bakımının yapıldığını dile getirildi. (İZMİR)
Son Düzenlenme Tarihi: 15 Ağustos 2018 14:03

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...