14 Ağustos 2018 Salı

Kuşadası’nın tek sulak alanı Kocagöl can çekişiyor!


Kuşadası’nın tek sulak alanı Kocagöl can çekişiyor!
  
 14 Ağustos 2018 14:16
    
Aydın Kuşadası’nda Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırına 2 kilometre uzaklıkta ve tek sulak alanı olan Kocagöl tam anlamıyla yaşam mücadelesi veriyor.
Özer AKDEMİR
İzmir
Aydın Kuşadası’nın tek sulak alanı olan Kocagöl tam anlamıyla yaşam mücadelesi veriyor. Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırına iki kilometre uzaklıkta, denize 20-30 metre mesafede bulunan Kocagöl’ün etrafı yazlık siteler tarafından istila edilmiş durumda.
GÖL KURUTULUP YAZLIK YAPILMIŞ
Gölün eski halini bilenlerin “sazlıklar, kargılar ve ılgınlarla dolu sulak alanın ucu bucağı görülmezdi” diye anlattığı Kocagöl, bugün bir avuç kalmış durumda. Gölün etrafında 1980’li yıllardan itibaren başlayan yapılaşma zamanla sulak alana ait arazilere de sıçramış. Gölün önemli bir kısmı sazlıkların yakılması ve temizlenerek arazi açılımları sonrası bu konutlarca doldurulmuş. Yüzlerce yıldır gölü barınma ve üreme alanı olarak kullanan kuşların da yaşam alanları bu konutlar tarafından istila edilmiş. Şimdilerde, yoğun yağışın olduğu dönemlerde gölün suları sitelerin sokakları arasına, bahçelere kadar girdiğinde özellikle çeltikçi kuşlarının beslenmek için buralara kadar geldiği görülüyor. 
Kuşadası Güzelçamlı Meşelikuyu mevkiinde bulunan Kocagöl’de, ayrıca yalıçapkını, gri balıkçıl, sakar meke, akbalıkçıl gibi 30’a yakın kuş türünün varlığı biliniyor. Göl aynı zamanda levrek, kefal ve çipura balıklarının üreme alanı durumunda. Kocagöl, su yılanları, kurbağalar, su kaplumbağaları gibi pek çok sucul canlıyı da barındırıyor. 

 
Fotoğraf: EKODOSD
SON DARBE BALIK ÇİFTLİKLERİ
Gölün küçücük bir su haline gelmesinin nedenlerinden birisi de gölü besleyen Samson Dağlarından gelen derelerin kurutulması ve üzerlerinin kapatılarak yol yapılması. Nihayetinde göle en son darbeyi ise il özel idaresi vurmuş. İl özel idaresi Kocagöl’e, göldeki ekosistem, çevre hassasiyetlerini hiç düşünmeden, Kuşadası’nın en güzel sahillerinin ve plajlarının olduğu bölgeye balık üretim çiftliklerinin kurulmasına izin vermiş. Böylece balık çiftliklerinden gelen ve çevredeki sitelerden kaçak olarak göle bağlanan pis su borularıyla Kocagöl kirlilikten nasibini almış.
ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE
Kocagölün kirlenmesi aynı zamanda 30 metre uzağındaki denizi de kirletmesi anlamına geliyor. Gölün kirli suları 50 metrelik bir kanalla denize boşaltılıyor.  Bu kirli suların denize akıtıldığı yerin sağında ve solunda yer alan plajlarda her gün binlerce insan denize giriyor.  Yani göldeki bu kirlilik hem çevre hem halk sağlığı açısından son derece tehlikeli bir hal almış durumda. 

Fotoğraf: EKODOSD
MAHALLİ SULAK ALAN OLSUN
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü geçtiğimiz yıllarda gölün Mahalli Sulak alan olarak tescil edilmesi için müracaat ettiklerini belirterek, bir an önce bu tescilin yapılmasını ve insan kaynaklı müdahalelerin engellenmesini istediklerini söyledi.  Mahalli Öneme Haiz Sulak alan ve çevresine, katı atık, moloz, hafriyat dökülmesinin yasak olduğunu aktaran Sürücü, “Mahalli Öneme Haiz Sulak alanların kurutulması yasaktır. Bu sulak alanlarda komisyonun izni olmadan balıklandırma yapılamaz. Aynı zamanda buraların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunması esastır. Her türlü arazi ve su kullanım planlamalarında, sulak alanların işlev ve değerlerinin korunması gözetilir” dedi.
 
Fotoğraf: EKODOSD
KOCAGÖL’Ü KİM KORUYACAK?
Mahalli Öneme Haiz Sulak alanlara ve sulak alanları besleyen tüm sulara hiçbir suretle arıtılmamış evsel ve endüstriyel atık suların verilemeyeceğini kaydeden Sürücü, “Kocagöl’ü kim koruyacak? Kocagöl’ün mahalli sulak alan olarak tescil edilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP,  çevresel sorunlarının engellenmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,  peyzaj ve rekreasyon düzenlemeleri için Aydın Büyükşehir Belediyesi, çevresindeki halka yönelik bilinçlendirme çalışmalarının yapılması için sivil toplum örgütleri, hep birlikte işbirliği yaparak gölün korunmasını sağlamalıdır” dedi.
Son Düzenlenme Tarihi: 14 Ağustos 2018 14:31

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...