11 Ağustos 2018 Cumartesi

Kozaklılar ekolojik yıkıma çare arıyor


Kozaklılar ekolojik yıkıma çare arıyor
  
 11 Ağustos 2018 12:12
Kozak Yaylasındaki altın madenlerine karşı çıkış yolu aranıyor. Halkın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ekolojik yıkım tartışıldı.
Özer AKDEMİR
Uzun zamandır altın madenciliğinin tehdidi altında bulunan Kozak Yaylasında halk ekolojik yıkıma karşı çare arayışında. Dün Kozak Yaylasının en büyük köyü olan Yukarıbey’de bazı İzmir milletvekilleri, komşu ilçelerin belediye başkanları, köy muhtarları ve yörede ekoloji mücadelesi veren örgüt temsilcilerinin de katıldığı toplantıda altın işletmelerine ve diğer ekolojik yıkıma yol açan faaliyetlere karşı neler yapılabileceği konuşuldu.
Toplantının en çarpıcı cümleleri EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Nefne Atik ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’dan geldi. Atik, “Hukuken bir başarı elde etmemiz mümkün değil. Meclisin bir çare bulması lazım” derken, milletvekili Polat ise “Meclisin içi boşaltıldı” dedi.
Kozak’taki bu toplantının yapıldığı saatlerde Ankara’da Çevre Bakanlığında yapılan toplantıda ise Koza Şirketinin yeni ÇED başvurusu kabul edildi.
 
Fotoğraf: Özer Akdemir/EVRENSEL
HUKUK YOLU TIKANINCA
Bergama ve Kozak yaylasındaki altın işletmelerine karşı açılan davaların çoğunun kazanılmasına rağmen “hukukun ardından dolanılarak” maden işletmelerinin çalışmalarına devam etmeleri Bergamalıları yeni arayışlara yöneltti. En son Temmuz ayında Bergama Ovacık Altın Madeni’nin ÇED raporunun iptal edilmiş, mühürlenmesi gereken maden işletmesi daha bu kararın mürekkebi kurumadan Bakanlığa yeni ÇED başvurusu yapmıştı. Hukuktaki bu tıkanmanın artık çok net bir şekilde ortaya çıkmasından sonra altın madenciliğinin tehdidini uzun zamandır yaşayan Kozak yaylasında İzmir milletvekillerinin çağrılarak bu madenlerin nasıl durdurulabileceğinin onlarla tartışılması kararı çıkmıştı. Ancak, Kozak’a milletvekillerini davet eden ve davet çağrısında “siz gelmezseniz biz Ankara’ya geleceğiz” diye açık bir mesaj veren Kozaklıların bu çağrıları yeteri kadar destek buldu denemez.
HDP DAVET EDİLMEDİ, CHP’Lİ VEKİLLER DIŞINDA GELEN OLMADI
Önceki gün Yukarıbey köyünde gerçekleştirilen toplantıya TBMM’de milletvekili bulunan siyasi partilerin İzmir milletvekilleri davet edilirken, davetin İzmir’de iki milletvekili bulunan HDP’ye yapılmaması dikkat çekti. Toplantıyı organize edenlerden bu durumun nedenini soran HDP’li yöneticilere ise “yörede bazı hassasiyetler var” yanıtı verildi. AKP, MHP, İyi Parti ve CHP milletvekillerinin davet edildiği toplantıya sadece CHP İzmir milletvekillerinin yanı sıra CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca katıldı. Toplantıya ayrıca İzmir, Bergama, Dikili, Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Altınoluk, Yeni Foça’da bulunan ekoloji örgütlerinden yaşam savunucuları da katıldılar.
10 YILA KALMAZ KOZAK YOK OLABİLİR
Yukarıbey Mahallesi kahvesinde gerçekleştirilen toplantının açılışını ve yürütücülüğünü yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç “Bergama Ovacık altın madeninde artık verimli cevher kalmadı.  Bu nedenle Kozak’ta ve yakın yerlerde açık ocak işletmesi yapmak istiyorlar. O madenin yaşaması için Kozak’a göz diktiler. Böyle giderse 10 yıla kalmaz Kozak yok olabilir” dedi. Madencilik konusunda dertlerini vekillere anlatmak için bütün siyasi partileri davet ettiklerini söyleyen Gönenç, CHP dışında katılım olmadığını belirterek, “Bu bir parti toplantısı değil. Yarın bir gün bir çevre felaketi olduğunda herkes bundan etkilenecek” diye konuştu. Gönenç’in davet edilen partilerin adını sayarken HDP’den hiç bahsetmemesi dikkatlerden kaçmadı.
HUKUKSAL OLARAK YAPACAK BİRŞEY KALMADI
Altın madenleri ile ilgili hukuki süreç hakkında bilgi veren EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Nefne Atik, bu toplantının yapıldığı saatlerde şirkete yeni ÇED için Bakanlıkta’da bir toplantı yapıldığını aktararak, “hukuksal olarak ne yaparsak yapalım bu madenlerin asla önüne geçemiyoruz. Hukuksal olarak yapabileceğimiz hiçbirşey kalmadı. İnsani mücadele verirken bir yandan da hukukla savaşmak zorunda kalıyoruz aslında. Hukuken bir şey elde edemiyorsak Meclisten bir şeyler elde etmemiz gerekiyor”.
KÖY MUHTARLARI İSYANDA
Toplantıda söz alan Kozak Köy muhtarları da yörede yaşanan sıkıntıları anlattılar. Bağyüzü Muhtarı Mehmet İlhan, “Çevre İl Müdürlüğü taş ocaklarını kontrol etmiyor” derken, Yukarıcuma Muhtarı Reşat Çakmak, fıstık çamlarındaki verimsizliğe uzun süreden beri bir çözüm bulunamadığını dile getirdi. Çamavlu Muhtarı Mustafa Kocataş, “Hepimiz burada sadece Çukuralan’da ki madeni konuşuyoruz. Fakat asıl tehlike Madra Dağının arkasında. Orada da bir altın madeni var ve siyanür havuzları kısa zamanda buharlaşıp yine bizim üzerimize gelecek.  Kozağın sulama ve içme sularının nerdeyse tamamı buradan geliyor” diye konuştu.
YAŞ YETMİŞ, DİRENİŞ BİTMEMİŞ…
Kozak’ta yürütülen altın madeni mücadelesinde en önde mücadele verenlerden biri olan 70 yaşındaki Neziha Solak ise” Köyümüzde  kanser çok arttı. Köylerimizi Aşağıbey’i Kaplan Köyü’nü kaldıracakları başka yerlere taşıyacakları söyleniyor. Madencileri burada  istemiyoruz,  gitsinler” çağrısında bulundu.
DENİZİN İÇİNDE BİLE MADEN ARIYORLAR
TMMOB Orman Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık ”Kozakta yaptığımız araştırmalarda bir yılda altından elde edilen gelir 70 milyon dolar iken çam fıstığından 180 milyon dolar gelir elde ediliyor” dedi. Toplantıya katılan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer ise “Bu işin Balıkesir’i İzmir’i yok. Sadece fıstık alanlarına değil zeytinlere de göz diktiler. Denizin içinde bile maden aramaya çalışıyorlar.” dedi. Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun yıllardır devam eden madencilik faaliyetlerine rağmen ellerinden hangi kuyunun hangi toprağın kirlendiği konusunda hiçbir veri olmadığını söyledi. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise, “24 yıldır bu yoldayız. Bu doğaya ve topraklara adaleti getireceğiz” dedi. 
ÇEVRE MÜCADELESİNİN ÇOBAN ATEŞİNİ BERGAMA YAKTI
CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise, “Çevre mücadelesinin çoban ateşi Bergama’da yakılmıştır. Bergama direnişin simgesidir. Ben inanıyorum ki bu bölgenin halkı yan yana bir araya geldiğinde doğa bize bir bedel ödetmeden biz doğayı bu konuma getirenlere bir bedel ödetiriz” dedi.
‘MECLİSİN İÇİ BOŞALTILDI AMA…’
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Çevre mücadelesi çiçek, böcek mücadelesi değildir, siyasi bir mücadeledir. Ne yazık ki Meclisin içi boşaltıldı, orada yapabileceklerimiz sınırlı ama sizinle her yerde mücadele etmeye hazırız.” dedi. CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise, Kozak’ın gerçek sahibi olan köylülerin toplantıya daha güçlü şekilde katılması gerektiğini vurgularken, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, Kozaklıların alacağı kararın kendilerinin de kararı olacağını belirtti.

AYNI SAATLERDE ŞİRKETE YENİ ÇED VERİLDİ!
Halk Kozak yaylasında altın madenlerine karşı çare ararken, aynı saatlerde Ankara’da Koza Altın Şirketinin yeni ÇED başvuru dosyası ile ilgili İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılıyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde Ankara’da yapılan bu İDK toplantısında Koza Şirketinin ÇED başvuru dosyasının “nihai olarak kabul edildiği” bilgisi yer aldı. Böylece yıllarca süren hukuki mücadele ve yöre halkının çağlıkları bir kez daha yok sayılarak altıncı şirkete faaliyetinin devamı için gereken “kıyak” bir kez daha yapılmış oldu.
Son Düzenlenme Tarihi: 11 Ağustos 2018 13:11


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...