23 Ekim 2018 Salı

Kaplumbağalar ağlarda boğularak can veriyor


KaplumbaÄŸalar aÄŸlarda boÄŸularak can veriyor
  
 23 Ekim 2018 21:18

Kuşadası sahil sitelerinde ölü bulunan çok genç iki Chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağasının balıkçıların ağlarına takıldığı sanılıyor.
Özer AKDEMİR
İzmir
Kuşadası Sahil sitelerinde çok genç iki Chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağası ölü olarak bulundu. Nesli tükenme tehdidi altındaki bu kaplumbağaların ölüm nedeninin yerel balıkçıların attığı ağlar olduğu sanılıyor.
Kuşadası Sahil sitelerinde bulunan otellerden yapılan ihbarlar sonrası denizden alınan ölü yeşil deniz kaplumbağaları cesetlerinde yapılan incelemelerde kaplumbağaların üzerinde herhangi bir yara ve kesi izine rastlanmadı. Çevre de bulunan vatandaşlar sitelerde oturan amatör balıkçı bazı vatandaşların kıyıya çok yakın alanlara yüzlerce metre ağ attıkları söylendi. Kaplumbağaların ölümü ile ilgili bir açıklama yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), otçul bir tür olan yeşil kaplumbağaların kıyılarda bulunan deniz erişteleri ve çayırlarıyla beslendiğini belirterek, kıyıya bu kadar yakın atılan ağların, nesli tehlike altında bulunan bu canlılar üzerinde tehdit oluşturduğunu dile getirdi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü her iki yeşil kaplumbağanın da, kıyıya atılan ağlara takılarak öldüğünü düşündüklerini belirterek, “Özellikle genç kaplumbağaların metabolizmaları daha yüksek olduğundan nefes alışları daha sık olmaktadır. Ağa takılan kaplumbağa stres altına girdiğinden hava rezervlerini daha çabuk tükettiğinden bu tür boğulmalar yaşanmaktadır. Ölü ve yaralı deniz kaplumbağalarının alınması için EKODOSD Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, Jandarma, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü gibi kurumlar aranarak bilgi verilebilir” dedi.
BESLENMEK İÇİN KIYILARA GELİYORLAR
Deniz kaplumbağalarıyla ilgili izleme, kurtarma, ölü ve yaralı kayıtlarının tutulduğunu aktaran Sürücü, “Ölü deniz kaplumbağalarından, ADÜ Biyoloji Bölümü’nde DNA araştırması yapmak üzere doku örnekleri toplanmakta, daha sonra kaplumbağalar plastik kirliliği ve denizel atıkların deniz canlılarına olan etkilerinin araştırılması için Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi gönderilmektedir. Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağalarının yanı sıra, ülkemizde sadece Hatay, Mersin ve Adana sahillerine yumurta bırakan Chelonia mydas türü Yeşil Kaplumbağaların da beslenme amacıyla Kuşadası kıyılarında dolaşması, bölgemizin denizel biyolojik çeşitliliği açısından çok önemlidir. Bu canlılarla ilgili hem koruma, hem de bilinçlendirme çalışmalarına devam etmekteyiz” dedi.
HIRVATİSTAN’DA KONFERANS YAPILDI
Öte yandan, 6. Akdeniz Deniz Kaplumbağaları Konferansı 16-19 Ekim 2018 tarihinde Hırvatistan’ın Porec kentinde, farklı ülkelerden katılan 180 bilim insanının katılımıyla gerçekleşti. EKODOSD da bu toplantıya kıyılarımıza vuran deniz kaplumbağalarıyla ilgili yapılan çalışmaları gösteren poster bildirisiyle katıldı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuz Türkozan işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalar bu bildiride sunuldu. 2007 ile 2018 arasında Kuşadası ve çevresinde kıyıya vuran deniz kaplumbağaları ile ilgili verilere göre, kıyıya vuran toplam 160 deniz kaplumbağasının 141’i Caretta caretta. 19’u ise Chelonia mydas türünden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...