21 Kasım 2018 Çarşamba

Çamlıçay deresi kıyılarında 'imar barışı' talanı


  Ã‡amlıçay deresi kıyılarında 'imar barışı' talanı
 21 Kasım 2018 10:38
     
Çamlıçay deresi kıyılarında izinsiz yapılar yükselirken, imar barışı bahanesiyle haksız mülk edinmek isteyenler dere kıyılarını işgal ve talan ediyor
Özer AKDEMİR
İzmir Güzelbahçe ilçe sınırları içinden geçen Çamlıçay deresi kıyıları son günlerde işgal ve talan ediliyor. Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz, "İmar Barışı" uygulamasını fırsat haline getirmeye çalışan bazı kişilerin kendilerine arazi kazanmak için kamuya ait dere kıyısındaki ağaçları kesip, dere kıyısını toprakla doldurarak derenin bütünlüğünü bozduklarını dile getirdi.
ALTIN MADENİNİN KİRLİLİĞİ YETMEZMİŞ GİBİ
GÜLDER Başkanı Tuğrul Şahbaz, bu yasayı fırsat bilenlerin Çamlıçay deresi kıyısındaki alanları tel örgüleri ile çevirerek üzerine barakalar kondurduklarını ve atıkları dereye akan tuvaletler yaptıklarını belirtti. Suyu İzmir Körfezine akan Çamlıçay deresinin yıllardır Efemçukuru altın madeninin yarattığı kirliliği Güzelbahçe kıyılarına taşıdığını ifade eden Şahbaz, "Şimdi bir de bu yapıların yarattığı kirlilik ekleniyor. Dere kıyısı boyunca kamu alanlarında birçok izinsiz yapı mevcut. Bu derme çatma yapılar çok kötü bir görüntü kirliliği oluşturuyor. Yapıları oluştururken dere kıyısında bulunan ağaçlar ve çalıları da sökerek derenin içine atıyorlar. Kış aylarında yoğun yağışlarda sel taşkınlıkları oluşan Çamlıçay deresi son haliyle daha da tehlikeli oldu. Dere kıyısında böyle yaşam alanlarının oluşması buralarda oturacak kişiler için de güvenli değil" dedi.
'NASILSA AFFEDİLİR' DÜŞÜNCESİ
"Kuralsızlığın nasıl olsa bir gün gelip affedileceği” düşüncesinin kabul edilemeyeceğini aktaran Şahbaz,  "31 Aralık 2017 tarihinden önce hazine arazilerine yapılmış yapıların yasal bir statüye kavuşturulması, barış adı altında talana yol açıyor. Oysa bu alanda günümüzün teknolojisiyle hangi alanlarda hangi yapıların bulunduğunu tarihleri ile belirlemek hiç zor değil. İmar barışı bahanesiyle başvurarak kendilerine haksız hukuksuz mülk edinmek isteyen bu kişileri durdurmak için, Çamlıçay deresi kıyısındaki bu işgal ve talanı sonlandırmak ve dere yatağını temizlemek için tüm ilgilileri göreve çağırıyoruz" dedi. Şahbaz, kendilerinin girişimlerinin ardından belediye görevlilerinin ve jandarmanın gelerek tel örgü çekilmiş bir alanın tellerini söktüğünü dile getirdi.
ABK'NIN KAÇAK RES SANTRALİ DE İMAR AFFINA BAŞVURMUŞ
Öte yandan, Çeşme tepelerinde yıllardır tartışılan RES'lerin sahibi ABK Şirketinin 1. Derece Doğal Sit alanına yaptığı kaçak santral binası için de İmar affı için başvurduğu ortaya çıktı. 5 yıl boyunca yörede yaşayan vatandaşların açtıkları davalara rağmen kaçak bir şekilde işletilen santral binasının imar affına sokulup sokulmayacağı merak konusu.
 
8.5 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU
İmar barışı adı altında getirilen imar affı 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor. Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i ödenerek Çevre İl Müdürlüğü’ne başvuruluyor. Bugüne dek hazine arazisi üzerine evini yapmış, tapusuz ve ruhsatla ilgili sorunlar yaşayan 8.65 milyon vatandaşın yaptığı başvurular sonrası hazineye “Yapı Kayıt Belgesi” bedeli olarak 5 milyar 259 milyon 361 bin 327 lira ödeme yaptığı dile getiriliyor.


Son Düzenlenme Tarihi: 21 Kasım 2018 11:43



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...