1 Kasım 2018 Perşembe

Yüzlerce köylü 'eksik olsun termali' dedi


Yüzlerce köylü 'eksik olsun termali' dedi
  
 01 Kasım 2018 12:50
  
Aydın'a yapılmak istenen Sarızeybek JES'ine karşı mücadele eden köylüler, ÇED toplantısında şirketi protesto etti.
Özer AKDEMİR
Aydın İncirliova'nın Kızılcaköy mahallesi yakınlarında yapılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES)'nin ÇED halkın katılımı toplantısı komşu Dereağzı köyünde yapıldı. Kızılcaköy ve Dereağzı köylülerinin yanı sıra Aydın'ın çeşitli yerlerinden ve Tire'den gelen köylüler ÇED toplantısında şirketi protesto ettiler.
'BİZ TERÖRİST MİYİZ?'
Gürmat Elektirik AŞ adlı şirket tarafından yapılmak istenen Sarızeybek JES için Dereağzı köyünde gerçekleştirilen ÇED toplantısına binin üzerinde köylü katıldı. Öğle saatlerinden itibaren Dereağzı'na Aydın, Germencik, Tire'nin köylerinden ve İzmir'den de çok sayıda yaşam savunucusu geldi. Birçok siyasi parti temsilcisinin de geldiği Dereağzı köyü onlarca sivil-resmi polis ve jandarma tarafından adeta ablukaya alındı. Jandarma ve polisin bu yığınağına tepki gösteren köylülerden Mehmet Çakar; "Biz bu JES'lerin yol açtığı zararları çok iyi biliyoruz. Buna engel olmak isterken İncirliova kaymakamı başta olmak üzere resmi yetkililer halkın bu toplantıya katılımını engel olmak için anons yaptırmadılar muhtarımıza. Biz yaşam merkezlerimizi korumak için toplantık. Jandarmayı görüyor musunuz? Biz terörist miyiz?" diye konuştu.
'EKSİK OLSUN TERMALİ'
Fotoğraf: Evrensel
JES toplantısının yapılacağı sundurmayı dolduran köylü kadınlar "Aydın'ın içme suyunu sağlayan İkizdere Barajı kirlenmesin", "Temiz enerji dediler geleceğimizi bitirdiler", "Bugün bana yarın sana sessiz kalma. JES'e hayır", "Bırakın dağımdan yağ ovamdan bal aksın", "İncirime, zeytinime dokunma", "Dünya da herşey para değil", "Ağaç yoksa hayat yoktur", "Kızılcaköy'de JES'e hayır" gibi çok sayıda pankart ver döviz taşıdılar.
Toplantı öncesi Kızılcaköylü konservatuar öğrencisi Yücel Tuğrul'un "Eksik olsun termali" ve "Kızılcaköy kararmasın" adlı jeotermale karşı yaptığı türkülere eşlik eden köylüler, ÇED görevlileri ve şirket yetkililerinin toplantının yapılacağı sundurmaya gelmelerini düdüklerle protesto etti. Adeta kulakları sağır edercesine düdük çalan köylülerle ÇED görevlileri arasına sivil jandarmalar etten duvar ördü.
TOPLANTI HİÇ YAPTIRILMASIN TARTIŞMASI
Dakikalarca devam eden protesto gösterilerini Aydın Barosu Avukatlarından Akın Yakan durdurarak ÇED toplantısının başlamasını sağladı. Bu sırada köylülerin "Biz bu toplantıyı yaptırmayacaktık, şimdi niye böyle oldu?" türünden sorularına avukat Yakan ve köy dışından gelen birkaç kişinin "projeye yönelik eleştirilerimizi tutanak altına alınabilmesi için toplantının başlatılması lazım" diye yanıtladığı görüldü. Yüzlerce köylünün kararlı tutumuna rağmen başlatılan ÇED toplantısında köylüler şirketin sunum yapmasına protesto ederek engel oldu.
Fotoğraf: Evrensel
TOPLANTININ YERİNE VE JES'İN ADINA TEPKİ
Toplantıda konuşan avukat Yakan, toplantı yerine ve kurulmak istenen JES'e Sarızeybek adının verilmesine karşı olduklarını söyledi. Birinci sınıf tarım arazisinde su kaynakları üzerinde bu jeotermale izin verilmesini eleştiren Yakan, "İkizdere Barajı'nı kirlenirse onun suladığı bütün ova kirlenir. Bütün ürünler zehirlenir. Bu nedenle JES'e karşıyız" dedi.
Bu konuşmanın ardından ÇED görevlileri tarafından tutulan tutanağa birkaç kurum temsilcisi ve vatandaşın "JES'e karşıyız" sözleri yazıldı. İki sayfalık tutanakta herhangi bir kurum ve kişi imzasının olmaması dikkat çekti.
Tutanak tutulmasının ardından ÇED için gelen görevliler köylülerin yoğun tepkileri arasında köyü terk etti.
Köylülere destek için gelenler Dereağzı  köyünden komşu Kızılcaköy'e geçerek direniş çadırını ziyaret ettiler. Köylülere Ekoloji Birliği, EGEÇEP, AYÇEP, TEMA, AYÇEM gibi ekoloji örgütlerinin yanı sıra Aydın Barosu, Aydın Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası da destek verdi.
Fotoğraf: Evrensel
Son Düzenlenme Tarihi: 01 Kasım 2018 13:07

https://youtu.be/vKgyEHEP898

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...