10 Aralık 2018 Pazartesi

'Aydın'ın yüzde 80'i santral ruhsatı altında, incir ve meyve bahçelerine santral yapacaklar' (Ahu Özyurt )



21:51 06.12.2018(Güncellendi 13:42 10.12.2018)URL'yi kısaltın

Aydın’ın Efeler ilçesi Kızılcaköy’de jeotermal enerji santraline tepkiler bölgede artarken, Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat’ın dün araya girmesiyle varılan uzlaşı uzun ömürlü olmadı. “ÇED raporu gelinceye kadar çalışmaları durduruyoruz” diyen şirketin bugün bölgeye yol yapımı ölçümleri için iki çalışanını yolladığı belirtiliyor.
00:00 / 49:39
Aydın'da jeotermal santraline köylüler karşı çıktı
DHA
Fotoğrafın Tamamı programına köyden telefonla katılan ve Ahu Özyurt'un sorularını yanıtlayan Ekoloji Birliği'nden Gazeteci Özer Akdemir, "Bölgede santral yapılmayan yer yok. Tek kalan incir ve meyve bahçelerine de girmeye karar verdiler. İnsanlar yaz aylarında jeotermal atık yüzünden nefes alamıyor" dedi.
Akdemir bugün bölgede yaşananları anlattı:

"Köylüler o arazinin etrafının tel örgüyle çevrilmesine izin vermiyordu. Jandarma ise şirket çalışanlarının araziye girebilmesi için barikat kuruyordu. Şirket tel örgüyü çekti ama ‘ÇED raporu gelinceye kadar bir şey yapmayacağız' dedi. Köylüler zaten 100 küsur gündür orada eylem yapıyor. Direniş çadırlarını merkeze taşımışlardı, tam destek açıklaması yapılacaktı ki şirket elemanlarının yol ölçümü yaptığına dair haber geldi. Köylüler de apar topar, araçlarla yürüyerek yine o alana doğru yola çıktılar. Vali yardımcısına artık güvenmiyorlar. Sırayla yine nöbet tutacaklar" diye konuştu.
'AYDIN'IN YÜZDE 80'İ SANTRAL RUHSATI ALTINDA'
Santralin beş köyün arazisini kapsadığını, 120 jeotermal sondaj yapılacağını belirten Özer Akdemir, "Bu yüz yirmi kuyunun sondajının tamamı incir bahçeleri, meyve bahçelerinin olduğu alanda yapılacak. Borularla sıcak suyu çıkarıp elektrik üretecekler. Aydın yıllardır jeotermal santrallerinin en çok yapıldığı il. Kentin yüzölçümünün yüzde 80-90'ı jeotermal santral ruhsatı için ayrılmış durumda. Burası Aydın'ın jeotermal enerji santralı kurulmayan tek alanıydı. Şimdi buraya da kurmaya karar vermişler adını da "Sarı Zeybek" koymuşlar" diye konuştu.
'AKIŞKAN ATIK AĞAÇLARI KURUTTU'
Yeraltı sıcak su kaynaklarının en bol olduğu yerin Aydın olduğuna dikkat çeken Akdemir, "Yüzlerle ifade edilen ruhsatlar var, 20-30 kadar jeotermal enerji santrali hali hazırda faaliyette. Aydınlılar artık nefes alamıyoruz diyorlar. Özellikle yazın, santralin akışkan maddesinin buharı nedeniyle çok büyük sağlık sorunları yaşanıyor. Alangüllü'de yüzlerce zeytin ve incir ağacı kurudu. Hemen dibinde 200-300 metre yakınında jeotermal santrali var. Santral enerjiyi ürettikten sonra kullandığı akışkan maddeyi dışarıya veriyor, havaya buhar olarak, yeraltı sularına ve nehirlere de sıva olarak atılıyor. Bu alanda çok da bilimsel bilgi var. Yazın Menderes nehrinde onbinlerce balık öldü, bunun da arkasında jeotermal santrallerin atıkları var. Bilimsel araştırmalar veriler var ama Valilik de Tarım Bakanlığı da şirketlerden yana tavır alıyor" dedi. 
https://tr.sputniknews.com/fotografin_tamami/201812061036510442-incir-meyve-bahcelerine-santral-yapacaklar/?utm_source=https://t.co/C8ivN6hN92&utm_medium=short_url&utm_content=kkv2&utm_campaign=URL_shortening

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...