16 Temmuz 2021 Cuma

Karaburç köyünde taş ocağının ÇED kararı iptal edildi

 16 Temmuz 2021 15:22

Hacıbektaş Karaburç köylülerine bayram hediyesi gibi mahkeme kararı geldi. Taş ocağının ÇED izni iptal edildi.

Karaburç'ta ekolojik mücadele veren köylüler | Fotoğraf: Karaburç Köyü Doğayı Koruma Ve Geliştirme Platformu

ÖZER AKDEMİR

Aylardır köylerinin yanı başında işletilen taş (bazalt) ocağına karşı mücadele eden Hacıbektaş Karaburç köylülerine bayram hediyesi gibi mahkeme kararı geldi. Mahkeme taş ocağına Nevşehir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararında hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetti.

İKİ KÖYÜN YAŞAM KAYNAĞI KAYALAR YOK EDİLECEKTİ

Develi Madencilik adlı şirket tarafından Anadolu bozkır ekosisteminin tam ortasında, Hacıbektaş'a bağlı Karaburç ve Karaburna köyleri arasında işlettiği taş/bazalt madenine verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararına karşı köylüler tarafından dava açılmıştı. Köylüler dava dilekçelerinde ÇED alanı ile ruhsat alanının uyuşmadığı, proje alternatiflerinin ele alınmadığı, proje alanına en yakın yerleşim yerinin 950 metre olduğuna ilişkin tespitin gerçeğe aykırı olduğu, ÇED mevkii bilgilerinin çeliştiği, proje tanıtım dosyasında işaret edilen kurum görüşlerinin alınmadığı, bilimsellikten uzak tespitlerde bulunulduğu, proje ile ilgili jeolojik verilerin tamamen kitabi genel jeoloji ve coğrafya bilgisinden ibaret olduğu, proje alanı ve çevresinin flora ve fauna açısından çok zengin olduğu, proje ile hayvancılığın zarar göreceği, köyün doğal mimarisinin yok edileceğini ileri sürmüşlerdi.

BİLİRKİŞİLER MADENİN ZARARLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Ankara Mimarlar Odası'nın da köylülerin yanında müdahil olduğu davaya bakan Kayseri 1. Bölge İdare Mahkemesi madende bilirkişi incelemesi sonrası ziraat mühendisi ve biyolog bilirkişiler madenin tarım alanlarına, meralara, su kaynaklarına, bitki örtüsüne zarar vereceği, proje tanıtım dosyasındaki belirlenen riskler ve önlemlerin yeterli olmayacağı belirterek “ÇED gerekli değildir” kararının iptal edilmesi yönünde görüş bildirmişlerdi. Maden mühendisi, harita mühendisi ve jeolog bilirkişiler ise ÇED raporundaki önlemleri yeterli bularak ÇED gerekli değildir kararını yerinde olduğu görüşünü ileri sürmüşlerdi. Bilirkişi raporundaki bu farklı görüşler üzerine iki kere daha ek bilirkişi raporu talep eden mahkeme nihayet kararını verdi.

MAHKEME KIRSAL YAŞAMIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazları yerinde görmeyerek hükme esas alınabilecek nitelikte bulan mahkeme heyeti oy birliği ile aldığı kararında son yıllarda yaşanan hızlı endüstrileşme, buna bağlı olarak kırsal yaşamın terk edilmesi ve kent yaşamındaki yoğunlaşmanın çevre ve doğa üzerindeki olumsuz etkilerinin gün geçtikçe belirgin hale geldiğine dikkat çekti. Bu etkilere önceden yeterince önlem alınmamasının çevre üzerindeki tahribatı arttırdığına vurgu yapılan mahkeme kararında, "Ayrıca çevrede olumsuz etkiler ortaya çıktıktan sonra yapılan müdahaleler yetersiz kalmakta, beraberinde büyük çevre sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple gelecekte çevreye yönelik oluşabilecek olumsuz etkilerin ortadan kaldırması ya da en aza indirilmesi için çevresel etki değerlendirmesinin kapsamlı ve her ihtimali göz önünde bulundurularak yapılması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

"PROJE TARIM, YERLEŞİM YERLERİ VE DOĞAL HAYATI OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

Bilirkişi raporunda yer alan bazalt ocağı işletmesinin yol açacağı çevre, tarım ve sağlık sorunlarının altını çizen mahkeme heyeti, "dava konusu alanda yapılacak işletme faaliyeti sırasında meydana gelebilecek olumsuz etkilerin ve sonuçların yeterli ve detaylı bir şekilde araştırılmadığı, çıkacak tozun etkilerinin, faaliyet alanına yakın konumda bulunan tarımsal alanlar, bitki örtüsü, hayvanların beslenme ve yaşam alanları dikkate alınarak değerlendirilmediği, bu bağlamda tarım ve hayvancılığa olan etkilerinin bertaraf edilmesi için öngörülen önlemlerin yüzeysel nitelikte olduğu, projenin dava konusu alana yapılmasının yöredeki toprak, tarım, yerleşim yerleri ve doğal hayat üzerinde olumsuz etkiler oluşturacağı ve çevresel etki değerlendirmeleri ile ilgili araştırmaların ve bilimsel önlemlerin yetersiz olduğu anlaşıldığından, dava konusu yerde yapılması planlanan moloz bazalt ocağı ve maden arama projesi ile ilgili olarak Nevşehir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Mahkeme kararı köylüler tarafından sevinçle karşılandığı belirten davanın avukatı Mevşir Tekin, köylülerin yaşam alanlarını koruma mücadelesinin mahkeme tarafından da haklı görüldüğünü dile getirdi.

https://www.evrensel.net/haber/438144/karaburc-koyunde-tas-ocaginin-ced-karari-iptal-edildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...