17 Temmuz 2021 Cumartesi

Aydın ve Çineli yaşam savunucuları Topçam köyünü ziyaret etti

 17 Temmuz 2021 15:34

Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu ile Çine Yaşam Platformu, madencilik faaliyetleri nedeniyle delik deşik edilen Çine Topçam köylülerini ziyaret etti.

Fotoğraf: Murat Yüksel

ÖZER AKDEMİR
İzmir

Bir süredir örgütlenme çalışmalarını sürdüren Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP) ile Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) üyeleri yaşam alanları madencilik faaliyetleri nedeniyle delik deşik edilen Çine Topçam köylülerini ziyaret etti. Evinin 50 metre dibinde patlatmalı maden ocağı işletilen Ali Coşkun ve ailesine konuk olan yaşam savunucuları vahşi madencilik faaliyetlerinin Çine bölgesinde özellikle sulara, çevre ve sağlığa zararları konusunu değerlendirdiler.

COŞKUN AİLESİ: CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK

Aydın ve Çine'den yaşam savunucularının yanı sıra, Çine bölgesindeki maden işletmelerinde çalışırken slikozis hastalığına yakalanıp işten çıkarılan maden işçilerinin de katıldığı ziyarette Coşkun ailesi evlerinin yanı başındaki Eysim şirketinin maden işletmesi nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlattılar. Geçtiğimiz hafta maden ocağında yapılan patlatmanın video görüntülerini konuklarına izleten Coşkun ailesi, her tarafı dakikalarca toz içinde bırakan patlatma nedeniyle hayvanlarının yaralandığını, evlerinin çatısının delindiğini aktardılar. Toz bulutu arasında kızı Zeynep'in kaybolması nedeniyle fenalık geçirip bayılan Cennet Coşkun, Çine hastanesi acil servisine baygın bir şekilde götürüldüğünü dile getirdi. Coşkun ailesinin üniversite mezunu kızı Zeynep Coşkun ise toz nedeniyle soluk alamadığını ve çok korktuğunu belirterek, "bizim artık can güvenliğimiz yok burada. Doğayı yok edenler bizim de canımızı tehlikeye atmakta tereddüt etmiyorlar" diye konuştu. 

"BENİM GİBİ SİZ DE SİLİKOZİS OLABİLİRSİNİZ"

Ürünlerinin maden tozu nedeniyle artık organik sınıfından nasıl çıktığını söyleyen Ali Coşkun, tüm gıdalarının maden tozu altında kaldığını, zeytin ağaçlarının kanser olduğunu, köylerinde akciğer kanseri teşhislerinin başladığını, fıstıklarının veriminin düştüğünü anlattı. Eysim şirketinde çalışırken yakalandığı slikozis hastalığı nedeniyle kapı önüne konulduğunu söyleyen Şenol Girgin ise Ali Coşkun'un sağlığı ile anlattıklarının kendi hastalığına benzediğini belirterek, Ali Coşku'a silikozise yakalanma olasılığı olduğunu söyledi. Ali Coşkun ise aynı uyarıyı akciğer rahatsızlığı nedeniyle gitti doktorun da yaptığını dile getirdi. 

ALİ COŞKUN GECE YARISI KARAKOLA İFADEYE ÇAĞRILDI

Öğleden sonra maden sahası içinde kalan ünlü Topçam menbaa suyunun çıktığı kaynağa giden yaşam savunucuları, suyun gözünde yapılan madencilik faaliyetleri nedeniyle kaynağın hafriyat altında kaldığını, tertemiz su kaynağının kirlendiğini gözlemlediler. Bu sırada maden çalışanı birkaç kişi yaşam savunucularını takip ve taciz ederken, tepkiler üzerine "jandarmaya haber verdik, burası maden sahası" diyerek uzaklaştılar. Aydın ve Çine7den gelen konuklarını yolcu ettikten sonra akşam üzeri jandarma karakolundan aranarak ifadeye çağrılan Ali Coşkun, "hayvanlarıma bakmam lazım, yarın geleyim" diye izin istemesine rağmen ısrarla gece yarısı ifadeye karakola çağrıldı. Maden işletmesinin şikayeti nedeniyle karakolda saat 22.30 sularında avukatı Hicran Danışman'la ifade veren Ali Coşkun, dağda dolaştıklarını, maden işetmesine girmediklerini söyledi. Coşkunun avukatı Danışman ise maden şirketinin Ali Coşkun üzerinde psikolojik baskı kurmak için böylesi yollara başvurduğunu, madendeki patlatmalar nedeniyle Coşkun ailesinin can güvenliği olmadığını söyledi. 

https://www.evrensel.net/haber/438215/aydin-ve-cineli-yasam-savunuculari-topcam-koyunu-ziyaret-etti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...