22 Temmuz 2022 Cuma

Aydın Köşk köylüleri JES şirketine geçit vermiyorlar

 

22 Temmuz 2022 11:29


Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı köylerin ortasına yapılmak istenen JES'lere karşı açılan davaları beklemeden çalışmaları başlatmak isteyen şirketin iş makineleri, köylüler tarafından bölgeye sokulmuyor.



Fotoğraf: Mehmet Tanırkan


Özer AKDEMİR

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı köylerin ortasına açılmak istenen jeotermal enerji santrallerine  (JES) karşı köylüler direnişe geçti. JES’lere verilen ÇED gerekli değildir ve acele kamulaştırma kararlarına karşı dava açan köylüler dava süreci sonuçlanmadan alanda çalışmalara başlamak isteyen şirketin iş makinelerinin bölgeye girmesine izin vermiyorlar.

BİZ GELECEK KUŞAKLARIN SAĞLIĞI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Yüzlerce köylü Mezeköy civarında yolu keserek Efendi Tarım adlı şirketin iş makilerinin geçmesine izin vermiyorlar. Köylüleri ikna etmeye çalışan valilik ve şirket görevlileri acele kamulaştırmanın şirket lehine yapılsa da devletin el koyması olduğunu ileri sürerken köylüler kamulaştırılan arazilerden birisinin sahibi olan Hasan Muti, “Burası Yörük köyü. Burada insanların amacı iki üç dönümlük yerlerini korumak için değil. Biz gelecek kuşakların sağlığını düşünerek mücadele ediyoruz” diye yanıt verdi.

“İŞ MAKİNELERİNİ TOPRAKLARIMIZA SOKMAYACAĞIZ”!

Bölgedeki durumla ilgili telefonla görüştüğümüz Mezeköy köylülerinden Mehmet Tanırkan, JES şirketine verien ÇED Gerekli değildir kararına ve acele kamulaştırma kararlarına karşı dava açtıklarını belirterek, “Biz bu mahkemeler sonuçlanmadan buraya kazma vuramazsınız dedikçe şirket nasıl olsa acele kamulaştırma kararımız var, ardımızda devlet var diyerek bölgemize girmeye çalışıyorlar. Şu an 100-200 köylü olduk. Civar köylerden de insanlar toplanmaya başladılar. JES’lerin zararlarını çok iyi biliyoruz. Bölgemizde bir sürü JES santrali ve kuyusu var. Bunlar tarımı, suyu, havayı kirletiyor. O yüzden biz bu JES’leri istemiyoruz. Şirketin makinelerini de bölgemize sokmayacağız” diye konuştu.

“DAVALARI BEKLEMEDEN OLDU BİTTİYE GETİRMEK İSTİYORLAR”

Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili de Aydın bölgesinde JES’lerin artık yaşamı çekilmez hale getirdiğini belirterek, “Birinci sınıf tarım topraklarında JES kurmaya çalışıyorlar. Burada, Köşk deresi denen bir yerde bir şirket 20 köyün ortasına JES kurmak için 18 tane kuyu açacak. Açılan davalar var ancak şirket bu davaları beklemeden oldu bittiye getirip, kurban keserek kuyular için kazma vurmak istemiş. Köylüler şuan iş makinelerinin önünde, geçişe izin vermiyorlar. JES istemiyoruz pankartını asarak direniyorlar” dedi.

 https://www.evrensel.net/haber/466439/aydin-kosk-koyluleri-jes-sirketine-gecit-vermiyorlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...